Selecteer een pagina

Afvallen door zwemmen geschikt? Ontdek de voordelen en nadelen

Afvallen door zwemmen is een effectieve methode, maar er zitten ook nadelen aan. Ontdek hier of zwemmen voor jou geschikt is om slanker te worden.
Afvallen door zwemmen

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
30 december 2022
Update op
24 november 2023

Als je wilt afvallen door zwemmen is het fijn om te weten of dat goed werkt voor jou. Zwemmen is namelijk een sport met veel voordelen, maar ook nadelen.

Een voordeel van zwemmen is dat het een lage impact heeft op het menselijk lichaam. Een nadeel is dat de vetverbranding pas laat op gang komt. Dus wil jij weten of jij baat hebt bij afvallen door zwemmen, lees dan even verder.

Voordelen van afvallen door zwemmen

Afvallen door zwemmen brengt vele voordelen met zich mee:

 • Verbranding van veel calorieën
  Wist je dat je met baantjes zwemmen ongeveer 500 tot 750 calorieën per uur verbrand? Aan de hand van de intensiteit van het zwemmen kunnen dit meer of minder calorieën zijn. Als je dit combineert met gezond eten kan je snelle resultaten bereiken.
 • Druk verminderd op gewrichten
  Zwemmen is een uitstekende sport voor mensen die last hebben van blessures of andere ongemakken, omdat het water de druk op de gewrichten verminderen. Zeker voor mensen met overgewicht is dit een voordeel.
 • Alle spieren worden gebruikt
  Wanneer je zwemt zijn heb je al je spieren nodig. Dit betekent dat het totale lichaam in beweging is en wordt getraind. Dus je spiermassa zal wel langzaam toenemen, wat de verbranding van vet bevorderd.
 • Iedereen kan zwemmen
  Een zwemdiploma is niet verplicht, maar er zijn maar weinig mensen die niet kunnen zwemmen in ons land vol water. Dus zo goed als iedereen kan zonder begeleiding zo aan de gang.
 • Zwemmen kan zelfstandig én in een groep
  Zwemmen is een sport waarbij je niemand anders nodig hebt. Je kan dus lekker zelf bepalen wanneer, hoe vaak en hoeveel je wilt zwemmen. Maar wanneer je met meerdere mensen gaat zwemmen, zul je langer gemotiveerd blijven.
 • Je lichaam krijgt een mooi vorm
  Als je al een tijdje 3 keer in de week 1 uur zwemt, zul je zien dat je lichaam er heel mooi gaat uitzien. Hierdoor zal je ook gemotiveerd blijven om het zwemmen te blijven doen. Daarnaast wordt je conditie ook aanzienlijk beter en zul je meer weerstand hebben.
 • Stress verminderd
  Zwemmen is niet alleen een inspanning, maar ook een ontspanning. Hierdoor verminderd stress. Stress kan ervoor zorgen dat vetten gemakkelijker worden opgeslagen in het lichaam.

Wanneer jij dus doorzettingsvermogen hebt, je gewrichten wel wat ontspanning kunnen gebruiken en een zwembad in de buurt hebt, dan is afvallen door zwemmen ideaal voor jou!

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Nadelen van afvallen door zwemmen

Als zwemmen niet jouw ding is, kan het zijn omdat de nadelen voor jou zwaarder wegen dan de voordelen want:

 • Verbranding van vet duurt lang
  Wanneer je gaat zwemmen begin je gelijk calorieën te verbranden, maar dat zijn vooral koolhydraten. Je vetten worden pas aangesproken na ongeveer 25 minuten zwemmen. Je eerste doel zal dus moeten zijn deze 25 minuten te doorbreken.
 • Opbouw kan lang duren
  Wanneer je een slechte conditie hebt, zal het moeilijk zijn om 25 minuten zwemmen vol te houden. Misschien ben je na één baantje al moe. Daardoor zal je in het begin weinig vet verbranden. Bouw het langzaam op. Elk baantje is er weer één! Wanneer je een uur zwemmen kan volhouden, zullen de resultaten wel goed merkbaar gaan worden.
 • Je geeft je niet graag bloot
  Het kan zijn dat je het niet prettig vindt wanneer andere mensen in het zwembad je zien in een bikini of badpak. Dit kan je belemmeren door telkens naar het zwembad toe te gaan. Koop een zwart badpak, want hiermee zie je er slanker uit.

Dit zijn nadelen die allemaal te overwinnen zijn. Als jou dat lukt, kom je in een opwaartse spiraal terecht en zal je steeds meer zelfvertrouwen en motivatie krijgen om te blijven zwemmen.

Tips voor afvallen door zwemmen

Wanneer je besloten hebt om te gaan zwemmen zullen de volgende tips je helpen gemotiveerd te blijven en snel af te vallen:

 • Plan 3 vaste tijden per week om een uur te gaan zwemmen.
 • Gebruik verschillende zwemstijlen zoals de schoolslag, rugslag, vlinderslag en borstcrawl.
 • Koop een zwembroek, bikini of badpak waar je je prettig in voelt.
 • Vraag tips aan andere zwemmers in het zwembad.
 • Er zijn nog een aantal manieren van bewegen in het zwembad, zoals aquajoggen, aquagym en aquarobics. Kijk welke jou aanspreken en doe is mee. Zo blijf je uitdaging houden en hou je het leuk voor jezelf.

Zwemmen is een goede manier om af te vallen, maar het kan even duren, voordat je resultaat gaat merken.

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
30 december 2022
Update op
24 november 2023

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

15 Reacties

 1. clasina

  ik ga ook zwemmen ik wil mijn buik weg hebben en dan ga ik een paar keer per week zwemmen water trappelen lijkt me ook wel iets goed en banen zwemmen met een rap tempo dan hoop dat het gaat werken ik wil intotaal 5 kilo afvallen oja en ze hebben een lekkere sauna die neem ik er ook bij

  Antwoord
 2. Brandsma

  Een goed artikel, maar laat het artikel even nakijken op spelfouten.

  Antwoord
  • Make power

   Het gaat hier over een gemotiveerde verhaal en niet om dictee. Ik vind het een goed artikel waar je wat aan hebt. Echt super

   Antwoord
 3. bruidje

  Hoi Laurens,
  Als ik 60 min zwem raak ik zo uitgeput dat ik de rest van de dag veel koffie drink en meer eet om weer energie te krijgen. Dan schiet het afvallen niet op.
  Ik zwem wekelijks 30 min, maar de vetten worden pas na 25 min aangesproken.
  Wat kan ik doen om na het zwemmen mijn energie te behouden? Zouden eiwitshakes kunnen helpen?

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Hoi Bruidje,

   Meer eten na het sporten is een veelvoorkomend fenomeen. Probeer in ieder geval op een lege maag te zwemmen (sporten) en daarna pas te eten. Vermijd zoveel mogelijk bewerkte koolhydraten, omdat je hierdoor meer trek blijft houden. Eet dus vooral eiwit- en vetrijke voeding na het sporten, maar ook fruit! Eiwitshakes zijn ook een mogelijkheid, maar omdat dat in principe ook bewerkte voeding is, gaat daar mijn voorkeur niet naar uit.

   Antwoord
 4. Iemand

  Eiwit shakes zijn daar niet voor bedoeld pop.
  Dat is voor spier herstel en proteïne voor je spieren die je de kracht trainen hebt aangepakt.

  Ik denk dat je vooral er even doorheen moet. Je kunt vaak veel meer dan je denkt ook meer dan 30 minuten. Ook kun je straks van zelf meer meters maken, fitter gevoel.

  3 fases moet je Door,
  Fitter voelen ( je voelt je gezond maar waar is het resultaat )
  – Hallo van niets naar iets, intern moet eerst een conditie aan gelegd worden. En wat spieren gemaakt worden.
  Anderen die je fitter zien ( mensen vragen t aan je, jij denkt wot? Ik zie niets hoor)
  -anders zien dat snel, omarm dit compliment je bent er bijna.
  Jij die het zelf ziet ( eindelijk zie je cm’ers verdwijnen of wat kilo’s verdwijnen, snellere tijden, langer uithoudingsvermogen vermogen )

  Hopelijk merk je dan dat sport gewoon leuk is, lekker, je leeg maken. Wedstrijdjes met jezelf qua tijden of baantjes. Niet zozeer het afvallen meer als doel 🙂 schone bijzaak

  Antwoord
 5. Charlotte

  Hoezee ik zwem!
  Sinds 4 weken zwem ik 3 x per week 30 minuten. De afgelopen 2 x 40 minuten.
  Ik val in gewicht niet af maar mijn lijf wordt wel anders. Mijn armen krijgen weer wat model (kipfiletjes:☺worden minder). Ik loop rechter op omdat mijn schouders rechter staan,borsten steviger en ik merk zelfs dat mijn buik wat verminder.
  Maar het gevoel dat ik heb nacht zwemmen…dat kan ik niet beschrijven. Dat is zo fijn, zo lekker, zo blij. Ik ben 44 en ik wilde dat ik hier eerder mee begonnen was.
  Ik ga een jaarkaart kopen?

  Antwoord
 6. Ellen

  Ik zwem ongeveer 3 a 4 keer per week een uur. Herlijk vind ik het. Kan al bijna 20 meter onder water zwemmen. k hoef niet af te vallen. Ik doe het om in beweging te blijven (ben 51 jaar) en omdat ik door chemo osteoporose heb gekregen is het van belang spieren sterker te maken. Daarnaast heb ik geen auto dus ik fiets overal naar toe, gemiddeld 175 km p/m. Ik voel mij er goed bij. Bijomende voordeel mijn lijf wordt strakker

  Antwoord
 7. Maria

  Ik ben sinds januari weer aan het zwemmen geslagen ,ik zwem 1x per week ,maar dan wel gelijk 3uur achter elkaar en ongeveer 3km
  Ik merk dat mijn conditie er op vooruit gaat maar nog niet ben afgevallen ik vind het gewoon leuk om te doen

  Antwoord
 8. Linda

  Leerzaam artikel dat mij veel nieuwe inzichten heeft gegeven, wel vind ik de spelfouten ontzettend storend.
  Laat dit over aan iemand die ervoor is opgeleid zou ik zeggen 🙂

  Antwoord
 9. Anita Kortman

  Misschien kan ik mensen motiveren door mijn ervaring op te schrijven. Ik ben in het verleden 25 kilo in een tempo van gemiddeld 1 kilo per week afgevallen door iedere dag 1 uur te zwemmen. Ik heb het opgebouwd door van mijzelf te eisen dat ik 1 uur in het water blijf. In het begin had ik niet zo veel conditie en moest ik veel pauzeren om dit aan te kunnen. Ik zwom de ene keer ook veel langzamer dan de andere keer. Ik at vaak iets lekkers na het zwemmen. Maar de resultaten bleven goed en ik heb geen enkel dieet gevolgd. Ik heb gemerkt dat je wel iedere dag moet gaan zwemmen, niet bijvoorbeeld 3x per week. Een dag niet zwemmen is niet erg, dat maakt geen verschil, maar als je door tijdgebrek maar 3x per week zwemt, hou je wel je conditie bij, maar valt niet meer af.

  Antwoord
 10. Patricia

  Toen ik 40 jaar was zwom ik twee keer per week anderhalf uur.
  Ik woog 50 kg en mocht eten waar ik zin in had.
  Door nekproblemen ben ik gestopt en nu zie ik de weegschaal gestaag naar boven gaan, terwijl ik op mijn voeding let, elke dag wandel, fiets……
  Ik weeg ondertussen 70 kg en we zijn een jaar of 15 verder..
  Dus ja van zwemmen vermager je, krijg je een strak lichaam terwijl je toch kan genieten van het leven?

  Antwoord
 11. RAYEN

  Hallo allemaal.
  Ik woog 107 kilo ik was echt moddervet geen zelfvertrouwen voelde me lelijk. Zat niet lekker in mijn vel. Mensen keken mij na. Op feestjes werd er naar mij op een bepaalde manier gekeken. Mensen maken geen contact met je. En op de weegschaal staan maakte me alleen maar verdrietiger. Mij is altijd verteld dat je op een bepaalde leeftijd het steeds moeilijker wordt om af te vallen . Ik ben 45 jaar dus ik had totaal geen motivatie om er iets aan te doen. TOTDAT ik steeds meer mensen in mijn omgeving hartfalen. Beroertes of met lichamelijke problemen kwamen. Op een gegeven moment dacht ik bij mezelf ik wil later heel graag opa worden en mijn kleinkind groot zien worden en lekker met het leven bezig zijn. Ik ben toen gaan zwemmen half jaar gedaan viel niks af maar voelt en mijn spieren elke keer weer na een baantjes sessie maar viel Niks af ik kon alleen maar schoolslag. Todat ik bij de doktor kwam en die verweesde mij naar een dieettis waar il handvatten kreeg kwa voeding en het werkte maar vond het nog niet genoeg ik woog ondertussen 103 kg dus 4 eraf. En daar kwam mijm motivatie. Op een gegeven moment is het in mijn hoofd helemaal omgeslagen ik heb drastische maatregelen genomen om mijn levensstijl te veranderen. Ik ben gestopt met geraffineerde suikers te gaan eten alles vers te eten geen eten uit pakjes en blikjes oh mijn god wat was dit zwaar en alles was vies zonder suiker
  Maar geloof me na een tijdje ga je de pure smaken waarderen geen frisdranken geen snoep koekjes maar lekkere nootjes ! Het ging zo goed dit werkte echt motiverend ik viel lekker af. En het zwemmen ging steeds beterder ik keek op YouTube naar zwem filmpjes en ben de borstcrawl gaan oefenen. Ik was kapot na 1 baan maar ben het gaan oefenen. Nu anderhalf jaar later zwem ik met gemak 1 uur borstcrawl zonder te stoppen. Dit komt ook door de vaste zwemmers die mij heel veel tips gaven omtrent mijn techniek, door mijn leefstijl te veranderen ben ik 21 kg afgevallen. En ik zie er goed uit veel zelfvertrouwen erdoor gekregen ik kan de wereld aan. Krijg veel aanspraak. Heb ook een nieuwe functie op het werk gehad. Wat ik nu ondervind is een feit zit je lekker in je vel. Dan krijg je veel positieve aandacht. STAY STRONG

  Antwoord
 12. rodan

  hallo allemaal,

  als eerste moet ik aangeven dat ik bijna mijn hele leven heb gesport, dus spier geheugen speelt in dit verhaal een grote rol.

  ik ben 49 jaar, door omstandigheden {werk, gebrek aan motivatie enz} ben ik 2 jaar geleden gestopt met kracht en cardiotraining en at veel junk food, in die periode ben ik van 87 kilo naar 108 kilo geschoten en een vetpercentage van 22% was echt modder vet geworden. Precies 13 weken geleden ben ik weer begonnen met kracht en cardio training waaronder hardlopen en zwemmen, ben ook weer direct gestart met een gezond hoog eiwit en koolhydraat dieet +- 1900 kilo calorieen per dag.

  nu weeg ik 92 kilo en een vetpercentage van 14 % Mijn ervaring is dat men snelheid met cardiotraining moet vergeten, dit levert alleen maar blessures op. Ik kan natuurlijk alleen voor mij zelf spreken, maar een combinatie van goede gezonde voeding cardio en krachttraining werkt voor mij het beste.

  hardlopen.
  begin rustig met interval training bv 2 minuten 8 kilometer per uur hard lopen afgewisseld met 2 minuten 6 kilometer per uur lopen, Hierdoor is de kans op blessures laag en leg je toch een afstand van 7 km per uur af. Doe dit in combinatie met krachttraining

  Kracht
  meerdere reps met lichte gewichten werkt beter dan denken; ik moet zo zwaar mogelijk trainen. Bv biceps trainen met dumbbells van 4 a 5 kilo en dan 4X 15 reps. Doe dit 1 uur 2 a 3 keer per week.

  roeien
  ook hier is het verstandig om gewoon op een lage weerstand te roeien, het gaat niet om de snelheid of hoge weerstand maar om de duur van de training. Zelfs als je nooit een roeimachine hebt gebruikt kun je op je dooie gemak 5 km in een half uur roeien {klinkt misschien als een hoop maar voor roeien is dit echt heel langzaam}
  doe dit in combinatie met krachttraining tot je een uur kunt roeien, je zult merken dat dit vrij snel zal gaan, nog een voordeel is dat je erg veel spieren gebruikt tijdens het roeien

  zwemmen
  ook hier gaat het om de duur en niet om type zwemstijl, begin gewoon lekker met de schoolslag die wij allemaal hebben geleerd. Het doel is om je conditie te verbeteren, vet te verliezen en spier massa op te bouwen, niet om mee te doen aan de olympische spelen 😉 rustig je conditie opbouwen 1 a 2 baantjes zwemmen (25 meter bad) 2 minuten rust en dan weer 1 a 2 baantjes zwemmen.

  lopen
  lopen is een fantastische low impact vetverbrander en zeer makkelijk te doen. Laat de auto staan als je boodschappen gaat doen, ga met mooi weer met de vrouw en kinderen door het park lopen, laat de hond wat vaker uit, neem de trap ipv van de lift als je dicht bij huis werkt ga lopend naar het werk. Je zult merken dat je zo een uur per dag aan het lopen bent.

  feit blijft dat je je voedingspatroon moet aan passen en zeker 3 a 4 keer per week moet gaan sporten (tussen de 6 en 8 uur per week) exclusief het lopen.

  in de eerste 2 a 2.5 maanden zullen de kilo’s er af vliegen, zeker als het allemaal nieuw is voor je lichaam, daarna zal het wat trager gaan, mede omdat je lichter gaat wegen en je lichaam gaat wennen aan de bewegingen, dit betekend niet dat je geen vet verliest, je bouwt veel meer spier massa op en spier massa weegt zwaarder dan vet. Blijf dus niet constant naar de weegschaal kijken maar naar je maten.

  Tijdens het sporten komen er ook endorfine, serotonine en dopamine vrij, hierdoor voel je je goed, blij en blijf je gemotiveerd.

  stay healthy

  Antwoord
 13. michelle

  bedankt voor jullie uitleg en motivatie

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *