Selecteer een pagina

Afvallen met sporten? 3 veel gemaakte fouten + workout tips

Afvallen met sporten kan op veel manieren, maar deze zijn niet allemaal effectief. Ontdek hier de beste sportkeuze tips voor snel afvallen.
Afvallen met sporten

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
1 april 2023
Update op
8 januari 2024

Als jij effectief en snel wilt afvallen met sporten, zul je eerst moeten weten wat voor soort sport hiervoor het beste is. Op internet staat veel verkeerde informatie over dit onderwerp.

Elke soort sport heeft namelijk zo zijn voordelen en nadelen voor wanneer je wilt afvallen en fitter wilt worden. In dit artikel zal ik de meeste gemaakte fouten benoemen en uitleggen wat de beste methode is voor afvallen met sporten.

Waarom afvallen door sporten goed werkt

Als je alleen al kijkt naar sportieve personen om je heen, weet je dat sporten helpt om er slank en gezond uit te zien. Toch wil ik nog even kort toelichten, wat sporten precies met je lichaam doet:

 • Sporten zorgt voor meer vet verbranding. Niet alleen je vetreserves worden hiervoor gebruikt, maar ook calorieën uit je bloedvaten, je glucosevoorraad en je spieren
 • Bij de meeste sporten worden je spieren sterker, oftewel je krijgt meer spiermassa. Spiermassa vraagt om energie. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je lichaam nodig zal hebben, ook in ruststand.
 • Tijdens het sporten heeft je lichaam meer energie nodig dan in ruststand. Dat zorgt ervoor dat je stofwisseling versnelt en je dus meer calorieën verbrand. Ook bij het herstellen van een (kracht)training, zal je stofwisseling nog even goed op gang blijven.
 • Sporten zorgt voor een aanzienlijk gezonder lichaam. Zo slaap je beter, heb je schonere bloedvaten, worden stresshormonen beter afgevoerd, word je meer gevoelig voor insuline, word je conditie beter en heb je een betere weerstand.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Veel gemaakte fouten bij afvallen met sporten

Wanneer je wilt afvallen met sporten, wil je natuurlijk resultaat zien. Wanneer dit resultaat uitblijft, kan het zijn dat je iets fout doet. Komt je dit bekend voor? Misschien let je niet goed genoeg op je voeding, of sport je niet intensief of lang genoeg. Maar heb je dan ook nagedacht over een andere reden? Het kan namelijk goed zijn dat de sport die je doet het probleem is. Ik zal uitleggen waarom:

1. Afvallen met een duursport

Bij een duursport (cardio) belast je voornamelijk je uithoudingsvermogen en in veel mindere mate je spieren. Voorbeelden van duursporten zijn hardlopen, zwemmen en fietsen.  Je verbrandt veel calorieën tijdens het doen van een duursport, maar val je daardoor wel af? Het gaat er namelijk niet om hoeveel calorieën je verbrandt, maar wat voor calorieën verbrandt.

Bij een duursport worden:

 • Vetreserves pas na ongeveer 20-30 minuten aangesproken
 • Na het sporten bijna geen calorieën meer verbrand
 • Nagenoeg geen spierweefsels ontwikkeld
 • Soms een beetje spierweefsel verbrand

Zoals je ziet worden de vetten niet snel gebruikt bij het doen van een duursport en dat wil je natuurlijk wel om af te vallen. Daarbij kan je zelfs een beetje spierweefsel verliezen, wat ervoor zorgt dat je in ruststand minder calorieën zal verbranden.

Ben je dus intensief aan het afvallen met sporten zoals hardlopen, fietsen of zwemmen, dan raad ik je aan nog even verder te lezen.

2. Afvallen met krachttraining

Bij krachttraining belast je voornamelijk je spieren en in veel mindere mate je uithoudingsvermogen. Bij krachttraining moet je denken aan oefeningen zoals push-ups, pull-ups en buikspieroefeningen. Naast zulke oefeningen waarbij je alleen je eigen lichaam gebruikt, zijn er ook allerlei krachtoefeningen met gewichten zoals bankdrukken en squaten. Tijdens een krachttraining verbrand je relatief weinig calorieën en is mede daardoor het tegenovergestelde van een duursport.

Bij krachttraining worden:

 • Weinig calorieën verbrand
 • Calorieën na 48 uur nog steeds verbrand
 • Je spieren ontwikkeld, zodat je steeds meer spiermassa krijgt
 • Door steeds meer spiermassa, ook steeds meer calorieën verbrand. Iedere kilo spierweefsel verbruikt in rust ongeveer 100 calorieën per dag.

Ben je dus intensief bezig met krachttraining, dan zal het in het begin lang duren voordat je meer spierweefsel hebt ontwikkeld en zal gaan afvallen.

3. Afvallen met sporten alléén

Sporten kan erg gezond zijn. Zo verlaag je bij sporten de kans op hartziekten en beroertes, je spieren en botten worden sterker en het geeft je meer energie. Maar als je denkt dat afvallen met sporten alléén genoeg is, maak je een vergissing. Sporten is een goed hulpmiddel om af te vallen, maar je voeding blijft het allerbelangrijkste.

Daarbij kan het zelfs gevaarlijk zijn om ongezond te blijven eten bij het sporten. Dit komt omdat bij sporten een deel van je vetten worden gebruikt als energie. In deze vetten zitten gifstoffen opgeslagen die vrijkomen in het lichaam wanneer deze worden verbrand. Je lichaam kan deze gemakkelijk afvoeren wanneer je gezonde voeding binnenkrijgt. Maar wanneer je nog steeds ongezond blijft eten krijg je zoveel gifstoffen binnen, dat je lichaam dit niet meer op tijd kan afvoeren. Zo kan je last krijgen van dufheid of hoofdpijn, maar ook erger zoals de aantasting van organen of zelfs kanker.

Zorg er dus voor dat je eerst je voeding op orde hebt, voordat je intensief gaat sporten!  Hier kan je meer lezen over gezonde voedingsmiddelen.

De beste workout voor afvallen met sporten

Ik zeg niet dat het doen van duursport of een krachttraining niet helpt om af te vallen. Maar deze soorten sporten geven niet de beste en snelste resultaten. Wat is dan wel de meeste effectieve soort sport om mee af te vallen?

Interval training!

Hiermee combineer je eigenlijk de voordelen van een duursport en een krachttraining. Dit komt omdat je bij een intervaltraining steeds korte en zeer intensieve oefeningen doet.

Voordelen van intervaltraining

 • Een intervaltraining vergt zeer veel energie, waardoor je tijdens de intervaltraining veel calorieën verbrandt.
 • Tot 48 uur na de intervaltraining blijf je calorieën verbranden, omdat je ook je spieren hebt getraind.
 • Je spiermassa neemt toe, waardoor je lichaam steeds meer energie nodig heeft en je dus meer vet zal verbranden.
 • Je lichaam komt in zeer goede conditie en dat ga je ook duidelijk zien

Explosieve sporten, zoals basketbal of vechtsporten maken veel gebruik van intervaltraining.

Wil je echt gericht afvallen met sporten, dan is de Insanity workout (bekend van TV) hiervoor ideaal. De oefeningen variëren van buikspieren, push-ups, cardio tot plyometrische oefeningen (veel springen).

Ook is de oude vertrouwde trimbaan of een klimwand erg geschikt om een intervaltraining te doen.

Intervaltraining is dus de beste methode voor snel afvallen. Maar er kleven ook een paar nadelen aan.

Nadelen van intervaltraining

 • Je hebt veel discipline en doorzettingsvermogen nodig
 • Door de hoge intensiteit is de kans op blessures hoger
 • Het is niet altijd geschikt voor de beginnende sporter

Maar waar een wil is, is een weg!

Daarbij zijn blessures onder andere te voorkomen door goede schoenen, een goede ruimte/ondergrond en het correct uitvoeren van de oefeningen.

Ben je een beginnende sporter, kijk dan eerst of iemand uit je omgeving je kan helpen met een opzetten van een niet al te zware intervaltraining of ga eerst aan de slag met een duursport of krachttraining en bouw het op deze manier langzaam op. Elke soort sport is namelijk nog steeds beter dan geen sport!

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
1 april 2023
Update op
8 januari 2024

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

43 Reacties

 1. valentina

  Ik ben nu elf jaat en heb een vet buik ik wil een six pack kunnen jullie me helpen ik ben te jong voor een sport school en als ik minder eet valt het op want me moeder mag het nuet weten

  Antwoord
  • esperanza

   Je moeder komt er toch wel achter als je opeens een sixpack hebt, en dat gaat ook niet vanzelf. Eet niet minder, maar eet gewoon een appel ipv een koekje als je tussendoor honger hebt. Een sixpack kan je later nog trainen, het is echt niks noodzakelijks..

   Antwoord
 2. valentina

  Wat voor work out tips kan ik gebruiken als 11 jarigen

  Antwoord
 3. Kelly

  beste Laurens helmstäter
  Ik ben 17 en ik ben 1.60 lang en weeg 70.8 wat dus teveel is. Ik wil tegen mijn verjaardag(3juni) 10kilo minder wegen door een dieet te volgen en te sporten. ik heb me ook ingeschreven in thaiboks (4 keer in de week) en daarnaast wou ik dan gaan hardlopen in het weekend. Nu is mijn vraag is het mogelijk? en wat is beter joggen of hardlopen?
  groetjes Kelly

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Hoi Kelly,

   Ten eerste wil ik je zeggen dat 10 kilo afvallen in 3 maanden tijd absoluut mogelijk is, alleen adviseer ik je om gezonder te gaan eten. Sporten helpt ook om af te vallen, maar gezonde voeding blijft veel belangrijker. Sterker nog, sporten wordt door de meeste mensen zwaar overschat als het aankomt op succesvol afvallen. Dat betekent niet dat je niet hoeft te bewegen, maar meer de focus moet leggen op gezonde voeding. Op mijn blog vind je van alles over de juiste voeding.

   Succes!

   Succes!

   Antwoord
 4. Sheranty

  Hoi Laurens,

  Ik ben 24 jaar, weeg 82kilo en ben 1.67 lang. Ik wil eigenlijk eind mei minimaal 10 kilo zijn afgevallen. Ik weet alleen niet of wat ik nu doen, wel goed is.
  Ik begin sochtends met een fruit smoothie en 0& kwark in de blender.
  Mijn lunch zijn 3 a 4 waza crackers met kipfilet/kaas/gekookte ei/sla (verschillend)
  Mijn avond eten, veel groentes, klein stukje (mager)vlees en weinig pasta,rijst of aardappel
  Tussendoortjes zijn o.a.: Rijstwafels, mandarijnen, appels, rozijntjes etc.

  Ik werk elke dag van 08.00 – 17.00 en kom dan rond 17.30 thuis (Fietsend van Den Haag naar Wateringen en terug) Dan begin ik zo rond 17.45 met mijn thuistraining (zelf samengesteld door mate van verschillende fimpjes op internet)

  Ik doe aan, squats, lunches, gewichten (arm), Springen, Plank, Buikspier oefeningen, High Knees, dat soort dingen! Ongeveer 30 tot 45 minuten per dag.

  Daarna ga ik avond eten.

  Ik vraag me af, of dit nu wel goed is wat ik doe of dat ik voor niets werk 🙂

  Ik hoop dat je een antwoord voor me hebt.

  Groetjes

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Beste Sheranty,

   Zo te zien ben je zeer serieus bezig en doe je erg veel dingen goed. Als enige zou ik je aanraden om je ontbijt soms af te wisselen met wat havermout en je vlees ’s avonds soms te vervangen door vis. Zo heb je meer variatie in je eetpatroon.

   Verder kan ik alleen maar zeggen dat als je dit volhoud, je eind mei absoluut 10 kilo lichter zal zijn en een strakker lijf zal hebben door je thuistraining. Keep it up!

   Groetjes Laurens

   Antwoord
 5. Marco

  Ik ben 57 jaar en na te zijn gestopt met werken (heb de zaak verkocht, dus het kon), roken en sporten ben ik op een gewicht van 118 kg gekomen en krijg het er maar niet af. De buik zit me behoorlijk in de weg en ik zeul het gewicht mee. Door de sport willen de benen niet zo goed meer dus een reden te meer en door het werk is er een rug probleem. Maar ik wil toch afvallen en wil daar ook best voor sporten en als er iets niet kan zal ik dat wel aangeven zodat er iets anders gezocht kan worden. Ik ben al begonnen met meer fietsen maar dat gaat niet zo goed door de knieën. Ik wil wel zoveel mogelijk onder of met begeleiding doen.

  Graag krijg ik van u advies voor de voeding, hoe toe te passen en welke sport ik het beste kan doen zodat ik snel afval en mezelf beter en gezonder kan voelen.

  Vast veel dank,
  Marco

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Hoi Marco,

   Ik raad aan om eerst een aantal artikelen op mijn blog te lezen. Uiteraard kan ik ook een paar boeken aanbevelen. In de rechterbalk op mijn website staan een aantal reviews van boeken die ik erg goed vind.

   Antwoord
 6. Jolanda

  Hallo
  Ik wil even vragen of ik op de goeie weg zit ik ben 43 jaar ik ben 174 weeg nu 91.1
  Wil er nu eerst 11 kilo kwijt om niet gelijk de lat zo hoog te leggen ik weet dat ik meer moet afvallen om op gezond gewicht te komen.
  Ik heb als ontbijt en lunch een eiwit shakes met magere yoghurt en een kop groene thee
  Tussendoor veel water en thee en rond de koffie plak ontbijt koek.
  In de middag neem ik paar plakjes kipfilet soms rauwe wortels. En een smoothie van appel peer en aardbeien.
  Als avond eten heb ik sla met augurk en wortel aangemaakt met honing mosterd dressing e een gegrilde kip filet. En de andere dag eet ik kipfilet met roerbak groenten.
  Ik wandel elke dag gemiddeld 40 min.
  Soms eet ik bij de sla een aardappel en tussendoor ook wel gebakken ei met bieslook kruiden en kalkoenreepjes
  Graag advies of ik zo mee doel kan behalen

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Hoi Jolanda,

   Je doet het best goed, maar je kan veel verbeteren. Eiwitshakes ben ik geen fan van. Die hadden we vroeger ook niet nodig. Pak liever havermout in de ochtend. Dat is ook eiwitrijk en krijg je veel vezels binnen. Probeer die ontbijtkoek te vervangen voor fruit of een gekookt ei, want ontbijtkoek bevat enorm veel suikers.

   Ik zie dat je ’s avonds veel kip eet. Probeer dit af te wisselen met vis. Ook soms een stukje rundvlees is heel gezond om de variatie erin te houden. Succes verder!

   Antwoord
 7. Frederique

  Hallo ik ben frederique ik ben 1,62 m en weeg 74 kilo ik wil afvallen ik voetbal 2 keer in de week en Let op met wat ik eet hebben jullie tips hoe ik meer kan opletten met eten en ik volg de afgelopen paar dagen ook trainingen via Internet willen jullie alsjeblieft helpen

  Antwoord
 8. Bianca

  Hoi,
  Ik ben nu 7 weken bezig en van de 96 kilo naar de 84 kilo gegaan daar ben ik heel trots op.
  Maar nu val ik geen gram meer af wil nog graag 10 kilo afvallen rara hoe kan dit en heb je misschien tips???
  Ontbijt 2 crackers met rookvlees stuk fruit of havermout en een stuk fruit
  Lunch ei/ salade/ of krackers met kip of rookvlees
  Diner wokgroenten met kip/ rundvlees/ vis of soms salade
  Tussen door opkikker/fruit/stukje komkommer
  Drink groene thee en 2 liter water ongeveer sport 5 maal per week kettlebel Workout

  Antwoord
  • Eric van der Heiden

   Dag Bianca, heel vervelend dat je nu niet meer afvalt. Het lichaam is gewend aan de weinige calorieën inname en gaat daar nu zuinig mee om. Blijf voldoende gezond eten en sporten Probeer koolhydraatarm arm dieet. Daarbij mag je veel eiwitten en vetten eten en de verbranding komt dan weer op gang. Daarvoor is het goed om een diëtist te raadplegen.

   Antwoord
 9. Anisha

  Hoi,

  Ik had een vraag ik ben inmiddels 3 maanden intensief aan het sporten, heb mijn koolhydraten verminderd en voor de rest eet ik afwisselend ik zie wel een groot verandering aan me lichaam (lovehandels, buik is weg) maar qua gewicht blijf ik op een gewicht hangen.

  Mijn voeding wat ik voornamelijk eet: yogurt, koffir met een scheutje melk, fruit 2 stuks per dag, kaas 20+, 1 snee brood ipv 2 sneetjes volkoren of meergranen, aardappel gekookt of gewokt, groente (meer dan de hdelft van mijn bord) vis vlees. Eet haast geen suiker ipv bij de koffie zoetstof
  Sporten: 1 uur krachttraining 2x in de week
  45 min cardio (crosstrainer) 3 x in de week
  1 x in de week zwemmen(baantjes trekken) minimaal 1,5 uur
  1 x in de week buikspier oefeningen

  Ben een vrouw van 26 jaar, 165 cm lang.
  Wat kan ik nu specifiek aanpassen? Voeding helemaal geen koolhydraten, gaat dat danwel lukken met het sporten?

  Zie graag uw reactie

  Antwoord
 10. Larissa

  hoi, ik ben 15 en wil graag wat afvallen.
  Ik ben nu ongeveer 1,57 en ik weeg 57 kilo en ik ga regelmatig naar de sportschool, waar ik veel cardio doe, zoals hardlopen en fietsen, ik doe ook een beetje krachttraining.
  Mijn eetpatroon gaat niet zo goed want ik eet nog steeds best ongezond.
  Zijn er tips waarbij ik mijn eetpatroon kan verbeteren en zo minder ongezond kan gaan eten?
  Want ik voel me best onzeker over mijn lichaam en ik wil een wat strakker lichaam.

  Antwoord
 11. Lieselot

  Hey laurens,
  Ik ben bijna 14 en ben heel onzeker over mijn lichaam.
  Ik ben 1,76 meter en weeg 77 kilo…
  Ik zou graag zo snel mogelijk zeker 10 kilo afvallen.
  Maar nu is mijn vraag wat is het perfecte gewicht voor mijn lengte en leeftijd en hoe kan ik afvallen zonder mijn avondeten te veranderen want dat wil mijn papa niet.
  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Lieselot

   Ik bedoel bijna 15

   Antwoord
 12. peter

  hallo allemaal,

  ik woog zelf na de kerst vakantie 83 kilo met een lengte van 1.77 te zwaar dus.
  ik voetbal 3 dagen in de week ik dronk alcohol daar ben ik mee gestopt hardloop nog 2a3 dagen naast mijn voetbal.
  na kleine 2 maanden weeg ik nu 74.5 ben ik zeer tevreden mee onder aan me buik zit nog beetje vet wat ik weg wil hebben gaat niet zo snel meer ik eet fruit en gevarieerd na 8 uur savonds eet ik niks meer alleen een peer of een banaan.
  zijn er nog tips om nu te gaan droog trainen?

  Antwoord
 13. Bloem van Rijkalen

  Beste Laurens,

  Nou ook ik ben begonnen met het gezonder eten en sporten. Ik ben nu bijna twee weekjes bezig. Ik ben alleen erg bang voor het Jojo effect en vroeg me af of u een blik kon werpen naar mijn levenstijl en eventuele tips kon geven.

  Ik ben 1.54 meter lang, weeg 56,5 kg en ben 20 jaar oud. Ik begon met een gewicht van 61 kg. Ik heb een druk studentenleven en maak vrij zware dagen mee. Ik eet gezond in die zin dat ik let op het aantal kcal, koolhydraten, proteïnen en vetten. Ik kom altijd ruim onder het maximaal aantal kcal per dag. Ik mag namelijk 1230 kcal per dag(om alleen door mijn voeding 0,5 kg per week af te vallen) en heb aan het einde van de dag ongeveer 200-300 kcal over, dus eet minder dan dat ik zou mogen. Ik probeer elke dag voldoende fruit, groente(voldoende groente lukt me echter helaas niet elke dag), vis, vlees, zuivel etc.. te nuttigen. Nu kom ik elke dag al gauw over het maximaal aantal grammen koolhydraten op een dag terwijl ik dan nog zat kcal over heb….is dit een probleem?

  Naast het eten sport ik elke dag. Minimaal een half uur medium impact op de fiets(hometrainer) dit doe ik niet alleen om af te vallen. Dit is namelijk wetenschappelijk aangeraden om de hartspier optimaal gezond te houden. Daarnaast sport ik ongeveer drie-vier keer per week naast dat half uurtje fietsen, nog een half uurtje belly dance, push ups, boddy attack etc. Dit laatste is een soort insanity workout. Eigenlijk nog een half uurtje iets doen waar ik op dat moment zin in heb..

  Met het gezond eten wil ik eigenlijk altijd mee doorgaan. Alleen het extra sporten van een halfuurtje extra drie-vier keer in de week zal ik, zodra ik mijn streefgewicht behaald heb(45 kg) , denk ik laten vallen. Het half uurtje fietsen op een dag wil ik, ook al denk ik dat het misschien niet altijd zal lukken, tevens doorzetten.

  Ik merk wel dat ik meer slaap nodig heb dan voorheen. Ik zie er verder wel gewoon gezond uit. Mijn vraag is nu of deze levenstijl goed is wat ik doe of dat u nog eventueel verbeterpunten/tips voor mij heeft.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Bloem van Rijkalen

  Antwoord
 14. bibi

  hoi,laurens
  ik ben 2,5 weken geleden begonnen met gezonder eten en sporten , ik ben 45 jaar en weegde maar liefst 139,2 kilo, heb nu eindelijk de knop omgezet, en ben door geen suiker te eten en frisdranken naar light, en begonnen met zumba 45 min per dag, 8 kilo al kwijt in 2,5 week, voel me heerlijk bij het zumba sporten wat ik nog nooit in mijn leven heb gehad, wit is volkoren geworden enz,. maar welke voeding voor en na het sporten is nu het beste? want honger krijg je er wel van natuurlijk
  m.v.g. bibi

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Beste Bibi,

   Eiwitrijke voeding zoals ei, vlees of kwark is het beste om te eten na het sporten. Ook koolhydraatrijke voeding is een must, om de spieren weer te vullen met energie. Probeer wel zo min mogelijk brood, pasta, aardappelen en rijst te eten, maar vervang dit met fruit, havermout of quinoa. Succes!

   Antwoord
 15. Ivana

  Hoi Laurens,

  Hopelijk lees je mijn berichtje. Ik ben een vrouw van 22 jaar, 173cm lang en 84 kilo. Omdat dit gewicht te zwaar is, zou ik graag (minimaal) 9 kilo eraf willen hebben. Elk kilootje minder is mooi meegenomen uiteraard (met als doel binnen 2 of 3 maanden).
  Ten eerste is mijn vraag, is dit onmogelijk? Leg ik de lat te hoog?
  Waar ik mee bezig ben is 3 uur per week sporten, waaronder cardio en krachttraining. Ook heb ik mijn voeding aangepast, zo heb ik brood en pasta’s afgezworen en richt ik mij meer op regelmatig maar gezond eten, zoals groentes en kip. Ook zorg ik ervoor dat mijn lichaam genoeg vocht binnen krijgt.

  Om een extra steuntje in de rug te krijgen vroeg ik me af of mijn doel haalbaar is, en of er verbeterpunten zijn of dingen waar ik extra op moet letten. Hopelijk hoor ik snel van u!

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Hoi Ivana,

   Het ziet eruit alsof je serieus bezig bent. Knap! Je legt de lat inderdaad hoog, maar wat je wil is niet onmogelijk. Ik zou je willen adviseren om vooral interval training te doen. Hiermee kan je je vet verbranding een betere boost geven dan met cardio of krachttraining. Het is zwaarder, maar je bent er ook minder tijd mee kwijt. Succes!

   Antwoord
 16. Caroline

  Welke vorm van intervaltraining is geschikt als je zwakke knieën hebt? Mijn kruisbanden zijn uitgerekt, waardoor ik niet kan hardlopen en springen. En hoe vaak per week is zinvol? Ik ga nu 2x per week naar de sportschool waar ik 45 minuten cardio doe en 30 minuten krachttraining

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Spinnen valt ook onder intervaltraining, zonder dat je daarbij je gewrichten belast, zoals bij hardlopen en springen.

   Antwoord
 17. Janet van der Ham

  Ik ben ook op zoek naar de juiste manier om 10 kilo te verliezen. Ik heb een knie waarvan de meniscus slecht is, een net opgeknapte tennisarm en een stijve/zere heup. Wat adviseer je voor soort sport en wat voor dieet kan ik er bij nemen.

  Ik heb al heel veel geprobeerd en er is nog niet veel gelukt.

  Gr. Janet

  Antwoord
 18. Roos

  Sinds 3 weken ben ik op dieet (paleo). Ik eet elke dag standaard 5 ons fruit, 4 ons groente en vis, en een paar keer in de week kip, noten en olijfolie. Ik krijg dagelijks ongeveer 1350 calorieën binnen. Ook sport ik op hometrainer: interval 2 x 45 minuten, 7 dagen in de week. Hiermee verbrand ik totaal ongeveer 1100 calorieën per dag.

  Nu vraag ik me af hoeveel calorieën ik moet eten aangezien ik best weinig eet en veel verbrand. Ik ben 1.68 cm, en ben obese (ik weeg nu 88 kilo en heb inmiddels 5 kilo verloren).

  Ik hoor graag van je, want ik kan deze info nergens vinden.

  Bedankt:)

  Antwoord
 19. Eline

  Hallo,

  Ik probeer ook een aantal kilo af te vallen door gezonde smoothies te eten voor 10 dagen en daarnaast probeer ik minimaal 30 minuten in de ochtend voor het eten cardiotraining te doen met 10 a 20 buikspieroefeningen. Heeft het zin om 2 keer per dag cardiotraining te doen of extra buikspieroefeningen in de avond om in die 10 dagen 5 kilo of meer af te vallen?

  Antwoord
 20. Jordy

  Goeiedag,

  Ik ben 17 jaar ben 1.87 en ik weeg 104 kilo, ben zeer onzeker en niet gelukkig met mijn lichaam en zou graag willen afvallen zodat ik me weer gelukkig kan voelen in me eigen lichaam. Hoeveel zou ik moeten afvallen? En enig idee hoelang ik er over zal moeten doen?

  TIPS over wat ik zou moeten doen of over eten zijn altijd welkom.

  Antwoord
 21. Laura

  Goeiedag
  Ik ben 12 jaar 1.69 en 59 kg
  Ik zou graag nog een wat plattere buik willen en dus zo’n 5 kilo eraf
  In de ochtend eet ik een boterham of een bakje yoghurt
  Op school rond 11.00 een boterham
  Lunch ook 1 of 2 boterhammen
  Stukje fruit in de middag
  En het avondeten verschilt vaak
  Ik sport drie keer in de week bij een roeiclub en loop 2 keer per week hard
  Toch willen de kilo’s er niet afgaan heeft u tips?

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Beste Laura,

   Op mijn website staan eindeloos veel tips en adviezen over hoe je kan afvallen zonder streng dieet. Succes met lezen!

   Antwoord
 22. Josine

  Hoi Laurens,
  Ik ben 15 jaar, 1.68 lang en 70 kilo. Ik ben niet dik alleen er kunnen best wel wat kilootjes af.
  Ik vroeg me af hoe ik die er nu het beste af kan krijgen. Mijn voeding is wel goed, ik ben nu al 9 jaar veganistisch en ik voel me ook energierijk en fit. Dus qua voeding komt het allemaal wel goed. Ik zit op voetbal en ben deze maand begonnen met een 30 dagen challenge WorkOut (die is dus al wel bijna afgelopen). Alleen is die WorkOut ook alleen maar voor mijn buikspieren en niet voor de rest. Ik doe inderdaad veel aan duur sporten zoals hardlopen en wielrennen. Alleen de vetjes willen er maar niet vanaf. ? Ik vroeg me af of u heel misschien een interval trainingsschema had waardoor ik die kilootjes er wel af kan werken.

  Groetjes Josine

  Antwoord
 23. Angel

  Hi Laurens,

  Ik heb al een poosje te kampen met overgewicht, moet afvallen, kan echt niet zo verder. Ik ben me baan kwijt en ben daardoor meer gaan eten. Ik ben 1.65 en mijn huidige lichaams gewicht is nu 80kg, ik wil graag 15kg eraf, Help please.

  Angel

  Antwoord
 24. Laurien

  Hallo,

  Ik ben Laurien, 22 jaar, 1m72 en weeg 73kg. ik zou graag naar de 65 kg gaan. ik ben vorig jaar al eens 10 kg vermagerd door intensief touwtje te springen. Nu let ik zeer goed op mijn eten en ga ik elke dag een half uurtje lopen. is dit de juiste sport om te vermageren ?

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Hoi Laurien,

   Elke beweging is beter dan geen beweging. Touwtje springen is absoluut een goede methode om vet te verbranden. Een half uurtje lopen is ook gezond, maar niet de beste keus als je snel wilt afvallen. Krachttraining (met gewichten of eigen lichaamsgewicht) of HIIT is nog altijd de beste methode.

   Antwoord
 25. Rensks

  Hallo, ik ben 1,63 meter en weeg ongeveer 63 kilo, ik wil graag minimaal 10 kilo afvallen maar ik zou graag wat tips krijgen, ik dans 1x in de week (ongeveer 1 uur) en skeeler zeker 3x in de week (minimaal 30 min), mijn ontbijt is 2 boterhammen met vruchtenhagel, mijn luch vaak ook en mijn avondeten is vaak verschillend, ik zou graag tips krijgen hoe ik zo snel mogenlijk 10 kilo kan verliezen

  Antwoord
 26. Laurens Helmstäter

  Hoi Renske,

  Ik lees dat je vooral gericht bent op koolhydraten. Dit zorgt voor een minder goed verzadigingsgevoel, waardoor teveel eten op de loer ligt. Probeer je eens meer te richten op vis, eieren, vlees, noten en avocado. Bovendien is het ook belangrijk om je eetpatroon gevarieerd te houden. Elke dag hetzelfde eten is verre van optimaal. Meer tips kun je lezen in mijn artikelen op deze website! Succes!

  Antwoord
 27. Wanda

  Hallo ik ben 48 jaar 171 lang 72 kilo , ik sport cardio maar nu is mijn vraag hoe ik van rug vet afkomt ? Heb een gezond voedings patroon van veel vis en groente met zoete aardappelen en als tussen Doortje twee eetlepels magere kwark met wat rode vruchtjes zoals granaatappel .
  En twee keer daags een shake van Herbalife . Verlies wel gewicht maar niet op mijn rug en taille .

  Antwoord
 28. Rosa van dijk

  Beste Laurens

  Ik ben 13, 1.80 m en weeg 64 kilo maar heb een buikje waar ik me voor schaam en het lukt me niet om die weg te krijgen.

  Als ik bv begin met een eet patroon krijg ik enorme honger. Ik eet s’ochtends een wafel met suiker en drink chocomelk, op school eet ik fruit (2 stukken appel/peer of hele mineola) en een koekje ik drink dan ranja. Thuis eet ik een koekje en s’avonds eet ik aardappelen, groente, vlees en vaak een toetje. Rond 8 uur drink ik chocomelk of multivitamine en soms een koekje.

  Ik turn 1x per week en zwem ook 1 per week allebei 1 uur lang. Hardlopen ofzoiets kan niet want dan krijg ik last van mijn knieën.

  Heeft u voor mij een haalbaar eet patroon met voldoende eten en een sport patroon (niet voor in de sportschool kan ev. Wel met gewichten)

  Bedankt alvast

  Antwoord
 29. Chrisy

  Ik wil een abonnement nemen bij een sportschool om cardio te doen om af te vallen maar val je daar vanaf of moet je alleen oefeningen doen waar je spieren van krijgt?

  Antwoord
 30. Halil

  Beste laurens helmstäter,
  Ik ben 15 jaar, lengte 1,73 en weeg 82
  Mijn probleem is dat ik eigenlijk makkelijk kan afvallen maar het lukt me niet om ermee door te gaan. Als ik voorbeeld 2 weken mijn best doe om een gezonde voeding te houden, ga ik automatisch weer ongezond eten. Heeft u er tips voor om het af te leren?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *