Selecteer een pagina

Afvallen tips? 50 eenvoudige maar effectieve afvalTips

Afvallen tips: Na het lezen van deze afvaltips beschik je over genoeg informatie om deze zelf te kunnen toepassen in het dagelijks leven.
Afvallen tips

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
12 oktober 2023
Update op
16 januari 2024

Afvallen kan lastig zijn als je niet weet waar je precies op moet letten. Er zijn namelijk talloze en toch eenvoudige manieren die je kunnen helpen met afvallen. Misschien doe jij sommige van deze manieren al, maar merk je toch weinig resultaat?

In dit artikel heb ik 50 afvallen tips onder elkaar gezet, die eenvoudig zijn maar tegelijkertijd zeer effectief. Na het lezen van deze afvaltips beschik je over genoeg informatie om deze zelf te kunnen toepassen in het dagelijks leven.

Afvallen tips over voeding

1. Eet alleen gezonde vetten
Voedingsmiddelen met gezonde vetten bevatten talrijke gezonde stoffen die ons lichaam nodig heeft. Deze voedingsmiddelen zorgen er ook voor dat je eerder verzadigd bent. Voorbeelden van voedingsmiddelen met gezonde vetten zijn noten, zalm en avocado.

2. Vermijd voedsel met veel calorieën
Wanneer je voedsel eet die veel calorieën bevatten, is de kans groot dat je hiervan teveel binnen krijgt op één dag. Dit zijn vaak voedingsmiddelen, waarbij je na de maaltijd al snel weer trek krijgt. Producten met veel calorieën zijn junkfood, chips of koekjes. Voeding met gezonde vetten zijn hierop de uitzondering!

3. Neem na je ontbijt alleen nog maar water of thee
Het lijkt soms dat vruchtensappen of water met toegevoegde vitaminen gezond lijken, maar het tegendeel is waar. Deze zitten vaak vol met calorieën, waardoor je ongemerkt toch weer meer calorieën binnen krijgt dan dat je denkt. Puur water uit de kraan of gekocht in een pak/fles is veelal het gezondste wat je kan drinken. Ook bevat water geen calorieën. Aangezien (groene) thee ook voornamelijk uit water bestaat, zal dat je ook helpen met afvallen.

4. Matig met alcohol
Rode wijn is op zijn tijd best gezond, maar drink hier niet te veel van. Aan alcoholhoudende dranken worden namelijk veel suikers toegevoegd, terwijl alcohol zelf ook veel suiker bevat.

5. Vervang vlees door vis of kip
Vis bevat minder slechte vetten dan varkensvlees en rundvlees. Gevogelte zoals kip is mager vlees en zal je dus helpen bij het afvallen.

6. Eet veel groente
Groente bevat veel vocht en vezels. Hierdoor heb je sneller een verzadigd gevoel. Daarbij is het hartstikke gezond en geef je je lichaam wat het nodig heeft. Dit zorgt er dan weer vol dat je helder blijft nadenken en dus meer gemotiveerd zal blijven om gezond te eten.

7. Vermijd wit eten
Hiermee wordt voeding bedoeld zoals suiker, rijst, pasta, brood en andere meelproducten. Deze voeding bevatten veel koolhydraten, oftewel snelle suikers. Wanneer je niet gelijk gaat sporten, zullen deze calorieën snel worden opgeslagen in het lichaam als vet.

8. Schakel over naar normale koffie
Koffie zelf bevat geen calorieën, maar drink je vaak cappuccino of espresso dan zal je eerder last krijgen van overgewicht. Deze bevatten namelijk veel ongezonde toevoegingen. Schakel daarom over naar normale of verse koffie. De ouderwetse filterkoffie is eigenlijk het gezondst!

9. Ontbijt met havermout of muesli
Bij een stevig ontbijt horen veel vezels, eiwitten en langzame koolhydraten. Muesli en vooral havermout zijn hier perfect voor. Hierdoor zul je de rest van de dag een voller gevoel hebben. Voeg nog wat fruit toe voor de smaak en je bent ’s ochtends ook al voorzien van een dosis vitaminen.

10. Vermijd zoveel mogelijk bewerkt voedsel
Hier zit vaak suiker in en heeft vaak nog maar 1/10 van de oorspronkelijke voedingswaarde. Je eet dus veel lege calorieën waar je lichaam niks aan heeft. Daarbij is bewerkt voedsel ook nog eens vaak verslavend vanwege het suiker en vet ratio, waardoor je snel teveel eet.

11. Eet pittig
Wanneer je eten gekruid is of pittig is, zal dit ervoor zorgen dat je stofwisseling versneld. Hierdoor zal je lichaam meer vet verbranden.

12. Neem fruit in plaats van fruitsap
In fruitsap zitten veel minder vezels dan in fruit zelf. Vezels zorgen ervoor dat je eerder een verzadigd gevoel krijgt. Daarbij krijg je ook minder suikers binnen bij het eten van fruit dan bij het drinken van fruitsap.

13. Vervang suikerrijke snacks met noten
Een snack is meestal iets wat snel te pakken is en zo je mond in kan. Denk daarbij aan chocola, chips of koekjes. Zoals je waarschijnlijk al weet, zitten deze producten vol met suikers. Vervang dit met noten. Deze zijn ook kant en klaar, maar wel suikervrij en bevatten gezonde vetten.

14. Groene smoothie
Een groene smoothie zit boordevol met vitamines en mineralen. Het vocht en de overgebleven vezels in de smoothie geven je daarbij ook een vol gevoel. Daarom is een groene smoothie ideaal om te drinken voor het eten, zodat je uiteindelijk aan een kleinere maaltijd genoeg hebt en zo minder calorieën binnen krijgt.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Praktische afvallen tips

15. Eet maximaal 3 keer per dag

Als je de hele dag dooreet, is de kans groot dat je teveel calorieën binnenkrijgt. Ook krijgt je spijsvertering nauwelijks rust, blijft je bloedsuikerspiegel constant stijgen en dalen en blijft de zin naar iets lekkers en zoets aanwezig.

Het beste is om 3 keer (en soms zelfs 2) per dag te eten. Dat betekent dus dat je geen tussendoortjes eet. Daarbij horen ook calorierijke drankjes zoals frisdranken of vruchtensappen.

Tijdens de 3 eetmomenten, mag je gelukkig wel behoorlijk grote porties eten, zodat je er daarna weer zo’n 5 uur tegenaan kunt. In het begin kan dit voedselpatroon lastig vol te houden zijn, maar na een week of 2 zal je lichaam hieraan zijn gewend en heb je geen honger meer tussendoor!

16. Eet niets meer in de 3 uur voordat je gaat slapen
Wanneer je later in de avond nog eet, is de kans groot dat je dit niet meer verbrand. Doe je dat wel, dan heb je kans dat je lichaam dit gaat opslaan als vet. Als je toch honger hebt, probeer dan eerst water te drinken. Dit zorgt ervoor dat je hongergevoel minder wordt.

17. Eet na 14.00 uur minder calorieën
Wanneer je later op de dag nog veel calorieën eet, is de kans kleiner dat je deze nog gaat verbranden. Eet dus je zoveel mogelijk je laatste calorieën tijdens de lunch.

18. Schrijf op wat je allemaal eet en drinkt
Wanneer je alles opschrijft wat je eet en zelfs drinkt, kan je uitrekenen hoeveel calorieën je eet. Zo hou je precies in de gaten of je teveel, genoeg of te weinig eet.

19. Eet rustig en langzaam
Je maag geven aan je hersenen door hoe vol je bent. Hier zit wel een vertraging in van ongeveer 10 minuten. Eet je dus te snel, dan is de kans groot dat je te laat door hebt dat je vol zit en eet je eerder te veel.

20. Eet zoveel mogelijk thuis
Wanneer je bijvoorbeeld in een restaurant eet, krijg je soms wel eens te grote porties die je dan toch op probeert te eten. Wanneer je thuis eet, heb je beter in de hand wat je eet. Ook zul je niet snel meer eten koken dan dat je op kan.

21. Koop een stappenteller
Met een stappenteller kun je bijhouden hoeveel je loopt. Zorg ervoor dat je elke dag een bepaald aantal stappen haalt, bijvoorbeeld 10.000.

22. Kijk uit dat je in het weekend niet meer eet dan doordeweeks
In het weekend heb je vaak meer tijd dan doordeweeks. Hierdoor heb je ook meer tijd om te eten. Hou dit goed in de gaten.

23. Ruik aan eten wanneer je honger hebt
Zo kan je de verleiding langer weerstaan.

24. Begin met het lezen van labels
Wanneer je weet welke ingrediënten in de voedingsmiddelen zitten die jij eet, kan je betere keuzes maken.

25. Doe alleen gezonde boodschappen
Dit is een zeer effectieve manier. Wanneer je thuis geen ongezonde tussendoortjes heb, kom je ook niet in de verleiding. Krijg je trek, dan zijn er alleen maar gezonde voedingsmiddelen in de buurt.

26. Praat erover met familie en vrienden
Zo weten de mensen in je omgeving waar je mee bezig bent en zullen ze eerder rekening houden met je. Ook hebben ze misschien zelf ervaring met afvallen en afslanken en kunnen ze je waardevolle tips geven.

27. Bestel altijd de kleinste portie
Wanneer je ergens eten bestelt, kan dat vaak erg ongezond eten zijn. Bij een grote portie is de neiging vaak toch groot om dit helemaal op te eten, ondanks dat je eigenlijk al genoeg hebt gegeten.

28. Weet hoeveel calorieën je mag eten
Elk individu heeft een andere aantal kilocalorieën die het lichaam per dag nodig heeft. Bij vrouwen ligt dat vaak rond de 2000 kcal, bij mannen rond de 2500 kcal. Er zijn zat testen op internet te vinden die dit voor jou kunnen uitrekenen.

29. Ga niet eten uit verveling
Als je niets te doen hebt, hebben veel mensen de neiging om dan maar te gaan eten. Ga in plaats daarvan iets actiefs doen. Je zult merken dat je na je activiteit meer energie hebt en je vanzelf weer iets leuks verzint om te doen, of juist meer zin hebt om dingen te doen waar je eerst geen zin in had.

30. Slaap voldoende
Slaapgebrek verstoord het hongerhormoon en zal daardoor zorgen dat je meer trek krijgt. Zorg voor minimaal 8 uur slaap per nacht.

31. Vermijd stress
Af en toe stress zorgt ervoor dat je soms helderder kan nadenken of beter kan presteren, maar vermijdt teveel stress. Bij teveel stress komt namelijk de stof cortisol vrij. Deze verstoort het insuline niveau en zorgt er bovendien voor dat vetten gemakkelijker opgeslagen worden in het lichaam.

32. Blijf zoeken naar nieuwe tips
Wanneer je steeds blijft zoeken naar nieuwe manieren en afvallen tips, zul je steeds meer kunnen uitproberen, om zo te zien wat voor jou het beste werkt.

33. Eet niet voor de TV
Wanneer je voor de TV eet, luister je automatisch minder goed naar de signalen van je lichaam. Daardoor heb je minder snel door dat je eigenlijk genoeg gegeten hebt.

Afvallen tips voor genoeg beweging

34. Beweeg elke dag minimaal 30 miniuten
Elke dag bewegen is een erg belangrijke factor voor het verbranden van vet. Dit hoeven geen zware inspanningen te zijn. Doe een boodschapje op de fiets of loop een blokje om.

35. Loop elke 2 uur teminste 5 minuten rond
Bij een kantoorbaan zit je vaak lange perioden stil. Probeer in ieder geval om de 2 uur even op te staan en rond te lopen. Zo lukt het al snel om per dag minimaal 20 minuten iets van beweging te hebben gedaan.

36. Maak elke week iets grondig schoon
Een vloer, raam, badkamer, toilet of je auto. Bij een half uur schrobben verbrand je al snel zo’n 120 calorieën.

37. Doe elke week iets actiefs met vrienden
Ga een keer niet naar de bioscoop of dat restaurant, maar doe iets actiefs. Ga lekker bowlen of zoek samen een leuke sport.

38. Laat de hond uit voor het eten
Wanneer je voor het eten een wandeling maakt en actief bezig bent. Hierdoor wordt je hongergevoel onderdrukt en zal je minder eten.

39. Neem altijd de trap in plaats van de lift
Deze tip kost je nauwelijks tijd en toch gebruik je even goed je spieren.

Mentale afvallen tips

40. Stel haalbare doelen voor jezelf
Wanneer je een doel stelt voor jezelf en je haalt deze dan krijg je een gevoel van voldoening. Hierdoor maak je het leuk voor jezelf.

41. Beloon jezelf
Wanneer je jezelf beloont zijn de minder leuke dingen die nodig zijn om af te vallen gemakkelijker vol te houden.

42. Neem elke maand foto’s van jezelf om het resultaat met eigen ogen te zien
Als je elke dag in de spiegel kijkt lijkt het misschien alsof je geen resultaat ziet. Maar geleidelijke veranderingen zie je niet van de ene op de andere dag. Neem daarom een foto en een maand later weer. Zo heb je een veel beter beeld over hoe je postuur is veranderd.

43. Kijk niet op de weegschaal, maar in de spiegel
De meeste mensen zijn veel te gefixeerd op welk gewicht de weegschaal aangeeft. Uiteindelijk gaat het erom hoe jij vindt dat je eruit ziet. Dat kan een weegschaal jou niet vertellen. Wanneer je met krachttraining probeert af te vallen, is het mogelijk dat je helemaal geen kilo’s kwijtraakt, maar wel een strakkere taille krijgt. Dit komt omdat spiermassa meer weegt dan lichaamsvet.

44. Zorg ervoor dat eten meer uit het zicht is
Schep je eten in de keuken op en laat de pannen ook staan in de keuken. Wanneer je je bord leeg hebt gegeten, ben je minder in de verleiding om nog meer eten te pakken, omdat de pannen uit het zicht zijn.

45. Bouw dagelijkse routines in die je helpen afvallen
Veranderen van je dagelijkse routines kan veel moeite kosten, maar zitten deze er eenmaal in, dan weet je niet beter en gaat afvallen bijna vanzelf.

46. Vind andere manieren dan eten die je gelukkig maken
Eten is voor sommige mensen een groot deel van hun geluk. Maar er zijn nog zoveel andere dingen waarmee je gelukkig kan zijn. Ga iets leuks plannen met vrienden, draai je favoriete muziek, blader is door een oud fotoalbum, of wees eens extra lief voor een ander.

47. Focus op wat je wel kan eten, in plaats van op wat je niet mag eten
Als je voortdurend denkt aan al het eten wat ongezond is en je dik maakt, is het erg lastig deze verleiding te weerstaan. Probeer je juist voor te stellen hoe jij met gezond eten iets heel lekkers kan maken.

48. Vergelijk jezelf niet met anderen
Als een ander 20 kilo is afgevallen, betekent niet dat jij dat ook moet kunnen doen. Kijk goed naar jezelf en denk goed na over wanneer jij tevreden bent. Daarbij hebben vrouwen over het algemeen meer moeite met afvallen.

49. Zoek iemand die samen met jou wil afvallen
Samen met iemand bereik je altijd meer, want je kan van elkaar leren en elkaar motiveren.

50. Visualisatie
Stel je voor hoe jij je voelt en hoe jij eruit ziet wanneer je het resultaat hebt behaald waar jij al zo lang naar verlangd. Door hier elke dag een paar minuten over te visualiseren, zal dit je onbewust helpen keuzes te maken die jou zullen helpen naar dit verlangen.

Heb jij nog meer afvallen tips voor onze lezers? Reageer dan op dit artikel.

Nog meer afvallen tips!

Als je het lastig vindt om van bovenstaande afvallen tips je dagelijkse routines te maken, bedenk dan eens wat jij nodig hebt om succesvol te kunnen afvallen.

Bij deze geef ik alvast een paar punten die je goed op weg kunnen helpen:

 • Lekkere recepten die zijn gemaakt van gezonde voeding
 • Een voedselpatroon wat makkelijk is vol te houden
 • Praktische tips en trucs over afvallen en een gezonde levensstijl

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
12 oktober 2023
Update op
16 januari 2024

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

12 Reacties

 1. J. Hofmans

  Hallo,

  U schrijft dat espresso ongezond is omdat deze allerlei toevoegingen heeft. Is dat echt zo? Wat zijn die toevoegingen dan en hoe zit het met espresso van Nescafe. Op de verpakking zie ik niets staan.

  Antwoord
 2. Marie

  Ze zeggen dat meer dan 2 kg afvallen slecht is maar ik ben juist 35 kg afgevallen op 1 maand liever snel dan traag hoor

  Antwoord
  • Bianca

   geweldig hoe heb je dat gedaan????

   Antwoord
  • Kristel

   Hoe ben je in maar 1 maand 35 kilo afgevallen?

   Antwoord
  • anne

   Ik word gepest op school on dat ik dik ben ik werd onzeker dus ik ga afvallen

   Antwoord
 3. paula geuens

  Dikke proficiat! Hoe heb je dat gedaan!

  Antwoord
 4. Bart Mergler

  15. Eet veel gezonde tussendoortjes
  Wanneer je constant blijft eten over de hele dag, blijft je stofwisseling goed op gang, waardoor je lichaam meer vet verbrandt. Ook heb je minder honger bij de grotere maaltijden, waardoor je dan minder eet.

  Praktische afvallen tips

  16. Eet maximaal 3 keer perdag

  Als je de hele dag dooreet, is de kans groot dat je teveel calorieën binnenkrijgt. Ook krijgt je spijsvertering nauwelijks rust, blijft je bloedsuikerspiegel constant stijgen en dalen en blijft de zin naar iets lekkers en zoets aanwezig.

  Het beste is om 3 keer (en soms zelfs 2) per dag te eten. Dat betekent dus dat je geen tussendoortjes eet. Daarbij horen ook calorierijke drankjes zoals frisdranken of vruchtensappen.

  Tijdens de 3 eetmomenten, mag je gelukkig wel behoorlijk grote porties eten, zodat je er daarna weer zo’n 5 uur tegenaan kunt. In het begin kan dit voedselpatroon lastig vol te houden zijn, maar na een week of 2 zal je lichaam hieraan zijn gewend en heb je geen honger meer tussendoor!

  Wat is het nou? 😉

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Ik heb het aangepast!

   Antwoord
 5. Anita

  Drink water met citroen (schijfje) voor degene die water niet zo smakelijk vinden zo krijg je gelijk vitamine C binnen ik zet id zomer een volle kan water met schijfjes citroen id koelkast lekker en suikervrij !

  Antwoord
 6. Mqt

  “4. Matig met alcohol
  Rode wijn is op zijn tijd best gezond, maar drink hier niet te veel van. Aan alcoholhoudende dranken worden namelijk veel suikers toegevoegd, terwijl alcohol zelf ook veel suiker bevat.”

  Alcohol bevat helemaal geen suikers. Het zijn twee verschillende stofjes.

  Niettemin voert alcohol het lichaam behoorlijk veel calorieën toe.
  Alcoholhoudende drank kan wél erg veel suikers bevatten.
  Is ein klein, maar wél belangrijk verschil!

  Antwoord
 7. Ano Niem

  Hier zitten zeker goeie tips bij! Dank daarvoor!
  Maar ehm… het aantal taalfouten is bijna hoger dan het aantal caloriën dat je per dag verbrandt.. 🙁

  Antwoord
 8. Sorcees

  Wanneer je toch de auto gebruikt, parkeer dan zover mogelijk weg van de ingang, van je werk, van de supermarkt, hierdoor dwing je jezelf extra te lopen.
  Neem de fiets naar de sportschool.
  Maak een fietsvakantie.
  Ga met de fiets naar je werk, tot 15 km is dat goed te doen.
  Stel de koop van een ebike zolang mogelijk uit, maar gebruik verder de klassieke fiets.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *