Selecteer een pagina

Altijd honger en trek? 10 tips voor afvallen zonder honger

Heb jij altijd honger en trek? Wil jij afvallen zonder honger? Ontdek 9 tips die jou helpen tegen dat hongergevoel en die grote eetlust.
Afvallen zonder honger

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
23 september 2023
Update op
4 december 2023

Veel mensen denken dat altijd honger en trek normaal is als je bezig bent met afvallen. Afvallen zonder honger lijkt daardoor onmogelijk. Toch hoeft dat helemaal niet zo te zijn.

Uiteraard is het zo dat als je (te) weinig eet en daardoor honger hebt, je hierdoor automatisch zal afvallen. Dat betekent nog niet dat afvallen zonder honger geen optie is. Sterker nog, afvallen zonder honger is veel effectiever en gezonder.

In dit artikel zal ik uitleggen waarom afvallen zonder honger beter is. Ook geef ik tips over hoe jij dit hongergevoel op een zo gezond mogelijke manier kan stoppen.

Waardoor krijg je een hongergevoel?

Zo’n 20 jaar geleden werd er ontdekt dat het hormoon leptine ervoor zorgt dat iemand zich verzadigd voelt na het eten.

Onderzoekers hebben toen ontdekt dat mensen die altijd veel eten, vaak een ongevoeligheid voor het hormoon leptine optreed. Bij deze mensen stijgt na de maaltijd de leptinespiegel, maar de hersenen zijn door het vele eten ongevoelig geworden voor het hormoon, waardoor uiteindelijk geen verzadigingsgevoel meer optreed.

Als jij dus vaak veel eet, kan het zijn dat je resistent bent geworden voor leptine. Het wordt dan vrijwel onmogelijk om je hongergevoel te verminderen. Zelfs mensen met een sterke wilskracht zullen dan nog steeds naar eten blijven grijpen. Dit is funest voor als je wilt afvallen zonder honger. Sterker nog, je zal hierdoor waarschijnlijk blijven aankomen.

Het is lastig om te bepalen of iemand resistent is geworden voor leptine. Als je jezelf echter herkent in de kenmerken hiervan, dan zou het heel goed kunnen dat ook jij resistent bent geworden voor dit hormoon.

Het is gelukkig wel mogelijk om door middel van veranderingen in je dieet, de resistentie van leptine te verminderen. Volg daarom de tips in dit artikel voor afvallen zonder honger.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

10 tips voor afvallen zonder honger

1. Eet maximaal 3 keer per dag

Als je meer dan 3 keer per dag eet, verbrand je lichaam bijna continue op suikers. Dit komt omdat de suikervoorraad in je lichaam, telkens weer optijd wordt aangevuld door een maaltijd of snack tussendoor.

Ga je maximaal 3 keer of zelfs 2 keer per dag eten, dan zal het lichaam moeten overschakelen naar het verbranden van vetten. Wanneer je lichaam dit niet is gewend, zul je dipjes krijgen of je flauw voelen, wanneer je hiermee gaat beginnen.

Hou je dit vol, dan zul je merken dat je na een week of 2 de dipjes en flauwtes verdwijnen. Ook is je hongergevoel zo goed als verdwenen tussen de maaltijden door. Zo wordt afvallen zonder honger echt gemakkelijk!

2. Gezonde vetten

Vetten worden vaak gezien als iets ongezonds, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Zeker vetten in vette vis, roomboter, kokosolie en olijfolie zijn hele gezonde vetten.

Vetten worden langzaam opgenomen door het lichaam, waardoor vetrijke voeding wat langer in de maag blijft. Hierdoor blijft je hongergevoel langer weg!

3. Eiwitrijk voedsel

Eiwitrijke voeding zoals vlees, eieren of quinoa, worden vaak gebruikt in diëten en dat is niet voor niets. Enerzijds komt dat doordat voldoende eiwitten belangrijk zijn voor de spieren, maar eiwitten worden ook langzaam afgebroken door het lichaam. Daarom zorgt ook eiwitrijk voedsel voor een langer verzadigd gevoel.

4. Eet voeding met vezels

Voeding met boordevol gezonde vezels vind je vooral in groente en fruit. Ook vezels worden langzaam verteert door het lichaam, waardoor ook hierbij het hongergevoel langer uitblijft en je makkelijker kan afvallen zonder honger.

Let op: vezels in graanproducten hebben vaak niet hetzelfde positieve effect op honger als vezels in groente en fruit. Dit komt omdat graanproducten erg koolhydraatrijk zijn hebben daardoor een hogere verslavingsfactor.

5. Vermijd zoet eten

Het eten van zoet voedsel zorgt voor een vals hongergevoel. Ik heb het dan vooral over voeding met daarin veel suiker.

Je kent vast wel het verlangen naar een zoet tussendoortje. Dit is eerder een soort verslaving aan iets zoets en heeft dus niets met honger te maken. Vermijd daarom zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen waarin suiker of andere zoetstoffen zijn bewerkt.

6. Eet genoeg calorieën

Het is belangrijk om niet te weinig calorieën te eten. Als je dat namelijk wel doet is de kans erg groot dat je een behoorlijk sterk hongergevoel krijgt. Dit kan zich uiteindelijk uiten in het krijgen van vreetbuien.

Deze vreetbuien zorgen er dan meestal niet voor dat je gezond voedsel naar binnen werkt. Zorg dus voor een stevig ontbijt, zodat je de dag in ieder geval goed begint.

7. Slaap voldoende

Onderzoekers hebben ontdekt dat er bij te weinig slaap minder leptine in het bloed zit: je zit dus voor je gevoel niet goed vol. Tegelijkertijd is er een toename van een ander hormoon, ghreline, te zien. Dit hormoon bevordert juist de eetlust.

Als je te weinig slaapt, heb je dus meer honger én moet je tegelijkertijd meer eten voordat je lichaam zegt dat je genoeg hebt gegeten.

8. Vermijd stress

Niet iedereen krijgt gaat meer eten bij stress. Er zijn namelijk mensen die eerder afvallen van stress, dan dat ze aankomen.

Stress zorgt er in ieder geval wel voor dat hormonen in je lichaam eerder uit balans raken. Dit kan tot gevolg hebben dat jij juist sneller honger hebt en daardoor de verleiding van veel en ongezond eten minder goed onder controle hebt.  Herken je dit, dan is het belangrijk dat je deze stress verminderd.

9. Maak het donker

Ons DNA is zo geprogrammeerd dat we verlangen naar voedsel zolang het licht is. Het is misschien een ongebruikelijke tip, maar probeer eens als het buiten donker is, het ook binnen donker te maken voor als je af wilt van dat hongergevoel.

Maak het donker door de gordijnen dicht te doen en de lampen te dimmen of uit te zetten.

10. Drink water

Water drinken is een manier om snel je maag te vullen. Je zult merken dat dit snel een verzadigd gevoel geeft.

Water is daardoor ideaal voor als je wilt afvallen zonder honger. Daar komt nog bij dat water nul calorieën bevat.

Waarom afvallen zonder honger gezond is

Veel mensen die willen afvallen, denken dat het lichaam alleen het vet zal aanspreken en verbranden als het lichaam honger of trek heeft. Dit is echter één van de grootste fabels met betrekking tot afvallen. Op deze manier zul je juist een grote kans hebben op het bekende jojo-effect.

Als je blijvend en gezond wilt afvallen, betekent dat eigenlijk dat je gezond en genoeg moet eten, zodat je op die manier alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt die het lichaam nodig heeft. Je lichaam is zo beter in balans en hunkert veel minder naar nog meer voedingsstoffen (en dus eten). Zo zullen de overtollige kilo’s vanzelf verdwijnen en dan heb ik het niet over vocht of spierweefsel, maar het overtollige vet.

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
23 september 2023
Update op
4 december 2023

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

5 Reacties

 1. astrid

  mijn hongergevoel minderen aub
  vr gr

  Antwoord
 2. Jantine

  Boter is echt GEEN gezonde bron van vetten! Als je gezond af wilt vallen vermijd dan dierlijke vetten en slik visoliecapsules (vette vis is gezond door de omega visolie die erin zit, maar tegenwoordig zitten er teveel dioxines in vis om het nog gezond te kunnen noemen, in visoliecapsules zit dit niet).

  Antwoord
 3. nicole

  dit is echt de grootste onzin wat ik ooit over afvallen gelezen heb. 3 keer op een dag eten, soms 2 keer? Roomboter gezond? Maak het donker? Belachelijk. Ik ben 20 kilo afgevallen door:

  – 5 keer op een dag te eten, ontbijt groot, tussendoor fruit en lunch en diner normaal.
  – meer water drinken en calorie vrije icetea
  – stoppen met frisdrank

  meer niet

  Antwoord
  • jose

   jij misschien wel maar hier val ik niet mee af.
   Ik denk dat het voor iedereen anders is ,en andere leeftijden en situaties.
   En ik heb echt wel zo’n beetje alles geprobeerd.

   Antwoord
 4. Frank Plat

  Ik doe ook wat de schrijver vanbuiten artikel schrijft ik hou het prima vol en ben inmiddels 20 kilo kwijt

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *