Selecteer een pagina

Waarom afvallen zonder sporten mogelijk is + nuttige tips

Denk jij dat je met minder eten en door meer te sporten kunt afvallen? Dan heb je het mis! Ontdek hier hoe je kunt afvallen zonder sporten.
Afvallen zonder sporten

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
28 augustus 2023
Update op
22 december 2023

Wil je afvallen, maar is sporten niet voor jou weggelegd? Heb jij dan het gevoel dat het krijgen van een slank lichaam onmogelijk is voor jou? Dan zit je er flink naast.

Dit gevoel komt waarschijnlijk door het bekende gezegde dat je alleen kan afvallen door meer te gaan bewegen en minder te gaan eten. Toch is dat niet waar!

Je kan namelijk heel goed afvallen zonder sporten. Sterker nog, het is veel belangrijker om je eerst te focussen op het aanpassen van je eet- en voedingspatroon en daarna pas te gaan kijken naar de juiste hoeveelheid beweging. Ook is minder eten vaak helemaal niet de oplossing. Anders eten wel!

In dit artikel zal ik je alles vertellen over afvallen zonder sporten en waarom je moet streven naar een ander eet- en voedingspatroon!

Wie hebben baat bij afvallen zonder sporten?

Het kan zijn dat je vanwege diverse redenen niet kan sporten. Als je geen tijd, zin, geld of de faciliteiten hebt om te sporten, zal je moeten gaan afvallen zonder sporten. Het kan ook zijn dat sporten niet is weggelegd voor jou, of dat sporten niet mogelijk is vanwege een lichamelijke beperking.

Deze groep hoeft daardoor zijn of haar streven naar een gezond en slank lichaam niet op te geven. Natuurlijk zal je zonder te sporten, nooit een heel strak of gespierd lichaam krijgen, maar je kan wel een heel eind komen.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Hoe werkt afvallen zonder sporten of beweging?

Afvallen is 70% voeding en 30% sporten.

Dat betekent dat je prima kunt afvallen zonder sporten, maar wel met een gezond eet- en voedingspatroon. Helaas kun je bijna niet afvallen door ongezond te eten en veel te sporten.

Natuurlijk verbrand je met sporten best een hoop calorieën, maar een half uurtje hardlopen kan je alweer in een paar minuten compenseren door het eten van een mars. Hiermee wil ik zeggen dat je veel meer resultaat kan halen uit het veranderen van je eet- en voedingspatroon en wordt afvallen zonder sporten ook voor jou mogelijk!

Een groot deel van de Nederlandse bevolking eet nou eenmaal niet de voeding die zorgt voor een optimaal gezond lichaam, dus is het moeilijk om zelf wel op een gezonde manier te gaan eten. Als je niet kan of wil sporten, is dit wel de enige oplossing!

Hoe je eet- en voedingspatroon aanpassen

Je kan al een grote winst halen door niet meer dan drie eetmomenten per dag in te lassen. Dit kan in het begin lastig zijn, omdat je misschien gewend bent om de hele dag door kleine beetjes te eten, of je hunkert vaak naar iets zoets. Als je deze drie eetmomenten per dag een paar weken kan volhouden, zul je merken dat de trek tussen de grote maaltijden door verdwijnt. Hierdoor geef je niet alleen je spijsvertering de nodige rust, maar zul je ook automatisch minder calorieën per dag eten.

Natuurlijk is het wel belangrijk om tijdens de drie eetmomenten (ontbijt, lunch, avondeten) gezonde voeding te eten. Daarmee bedoel ik voeding die gezonde vetten en gezonde koolhydraten bevatten. Natuurlijk zijn voedingsmiddelen met veel vitamines, mineralen en vezels ook van belang. Zie deze lijst met natuurlijke voedingsmiddelen voor meer informatie.

Ook eiwitten zijn nodig voor je lichaam, want deze zorgen ervoor dat je spieren intact blijven. Spieren vragen namelijk de hele dag door energie, dus hierbij betekent ook weer hoe meer spieren, hoe meer energie je lichaam zal verbruiken. Let wel op: teveel eiwitrijke voeding is weer ongezond voor je lever en nieren, dus ga niet gelijk aan de proteïneshakes of grote porties vlees.

Variatie in je voeding is dus belangrijjk. Je kan dit het beste bereiken door een voedingspatroon te hanteren dat bestaat uit 40% koolhydraten, 30% vet en 30% eiwitten. Daarbij is het drinken van minimaal 2 liter water ook belangrijk.

Waarom is sporten bij afvallen toch belangrijk?

Ook al is voeding het belangrijkste waar je op moet letten, wordt het toch aanbevolen om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen of te sporten. Zeker voor als je wilt afvallen zal regelmatig sporten een versterkend effect hebben op het verbranden van vet.

Ook al verbrand je ook vet met allerlei andere processen in je lichaam, je zult door het doen van een sport deze vetverbranding extra aanwakkeren. Ook zullen je spieren sterker worden en zoals je weet zullen deze dan meer energie gaan vragen als voorheen, waardoor je sneller zult afvallen.

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

1 Reactie

  1. lenie

    ik heb al vele dieten geprobeerd maar weinig resultaat ik ben ook zwaar reuma patient dus veel sporten zit er voor mij niet in weet ji raat vgr lenie

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *