Selecteer een pagina

Buikvet verbranden: Vermijd 4 akelige fouten + 7 bewezen Tips

Wil jij echt buikvet verbranden maar lukt het je niet? Na het lezen van deze meest gemaakte fouten + tips zal het jou nu zeker wel gaan lukken.
Buikvet verbranden

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
10 februari 2023
Update op
24 oktober 2023

Buikvet is voor de meeste mensen het vervelendste vet! Niet alleen omdat het vaak wordt gezien als onaantrekkelijk, maar ook omdat buikvet verbranden geen gemakkelijke opgave is.

Je hebt waarschijnlijk al hartstikke veel geprobeerd om buikvet te verliezen, maar zonder het gewenste resultaat. Op internet staan ook erg veel onjuistheden over hoe je het beste buikvet kunt kwijtraken.

In dit artikel ga ik je 7 tips geven die WÉL echt werken en wetenschappelijk zijn bewezen. Na het lezen van dit artikel heb je voldoende kennis in huis om op een gezonde manier die strakke buik te krijgen waar je al zo lang van droomt.

Dit is wat je gaat leren:

 • Verschillen tussen buikvet bij mannen en vrouwen
 • Welke twee soorten buikvet er bestaan
 • 4 meest gemaakte fouten bij buikvet verbranden
 • 6 belangrijkste oorzaken van buikvet
 • Waarom gezonde voeding het belangrijkste is bij buikvet verbranden
 • Welke training het meeste buikvet verbrandt

Voordat ik je de beste buikvet verbranden tips ga geven, wil ik je eerst waarschuwen!

Lokaal vet verbranden is onmogelijk

Er wordt wel eens beweerd dat bepaalde afslankmiddelen specifiek bedoeld zijn voor buikvet verbranden. Alleen dat is een loze belofte!

Plaatselijk (lokaal) vet verbranden is onmogelijk!

Jij hebt toch ook nooit iemand op het strand gezien met overgewicht, maar wel zonder buikvet? Nee, zulk soort mensen bestaan niet en zullen ook nooit bestaan. De mens is nou eenmaal uitmuntend in het opslaan van vet rond de buikstreek.

Sommige mensen hebben dan ook nog eens aanleg om meer vetopslag te krijgen rond de armen, benen, billen, heupen of nek. Dit is per individu verschillend en wordt grotendeels bepaald door de genen. Maar als het gaat om buikvet, dan hebben we hier eigenlijk allemaal aanleg voor.

Ik wil dat je daarom begrijpt dat dit artikel niet alleen gaat over buikvet verbranden, maar ook over vet verbranden in het algemeen. Hoe meer vet je zult verbranden, hoe strakker je buik zult worden!

Kijk maar eens naar de transformatie van een man en een vrouw in deze afbeelding:

buikvet verbranden man vrouw

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Verschillen bij mannen en vrouwen met buikvet verbranden

Eerder zei ik al dat de genen grotendeels bepalen op welke plek je vet wordt opgeslagen en dat dit bij iedereen anders is.

Wie slaat meer buikvet op?

Er is een grove regel die meer zegt over de locatie van vetopslag bij mannen en vrouwen:

 • Mannen slaan vooral hun vet op rond de buik
 • Vrouwen slaan hun vet op rond de buik, heupen en dijen

Dat betekent dat een man al snel een buikje krijgt bij overgewicht, voordat ook andere plekken van het lichaam worden aangesproken voor vetopslag. Bij vrouwen is dat meer verdeeld.

Wanneer heb je teveel buikvet?

Ook dit is verschillend tussen mannen vrouwen. Hierbij geldt de regel:

 • Mannen hebben teveel buikvet als de buikomtrek 94 centimeter of meer is
 • Vrouwen hebben teveel buikvet als de buikomtrek 80 centimeter of meer is

Wie heeft er meer moeite met buikvet verbranden?

Daar is geen zinnig antwoord op te geven. Wel kan hier gezegd worden dat een vrouw over het algemeen meer vet opslaat dan een man. Dit komt vanwege vruchtbaarheidsdoeleinden.

De foetus heeft nou eenmaal veel energie nodig en gebruikt daarvoor de vetten van de zwangere vrouw. Ook zijn deze vetten nodig voor het produceren van moedermelk.

Vanaf welk vetpercentage heb je een platte buik?

Hierbij is de grove regel:

 • Mannen bij een vetpercentage van circa 13 t/m 16%
 • Vrouwen bij een vetpercentage van circa 19 t/m 22%

Vanaf welk vetpercentage worden je buikspieren zichtbaar?

Hierbij is de grove regel:

 • Mannen bij een vetpercentage van circa 12% of minder
 • Vrouwen bij een vetpercentage van circa 18% of minder

Twee soorten buikvet

Wist je dat er twee soorten buikvet zijn? Je hebt zowel onderhuids vet (subcutis) als orgaanvet (visceraal vet). Beide soorten vet zijn bij iedereen aanwezig, dus ook bij gespierde mensen.

Onderhuids vet is het vet direct onder de huid. Je kunt het vaak beetpakken en het voelt zacht. Onderhuids vet wordt ook wel subcutis genoemd. Dit vet zit niet alleen rond je buik, maar ook bij de dijen, heupen, billen etc..

Orgaanvet is het vet rondom je organen. Dit vet vind je dus rondom je hart, longen, maag en lever. Orgaanvet wordt ook wel visceraal vet genoemd.

Omdat veel organen in de buurt van je buik zitten, ontstaat bij teveel orgaanvet een buik die naar buiten gedrukt wordt. Als je dan ook nog eens veel onderhuids vet rondom je buik hebt zitten, ontstaat al snel een dikke buik.

Denk nou niet gelijk dat je alleen een platte buik krijgt als je afkomt van al dat orgaanvet. Orgaanvet beschermt de organen en draagt bij aan de hormoonhuishouding. Te weinig orgaanvet is dus niet gezond.

Teveel orgaanvet daarentegen is ook niet gezond. Dit staat in verband met diabetes type 2, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, kanker en nog veel meer ziekten (bron). Ook dunne mensen met te veel orgaanvet lopen een verhoogd risico op deze chronische ziektes.

4 meest gemaakte fouten bij buikvet verbranden

Buikvet verbranden fout #1: buikspieroefeningen

Sommige mensen denken dat je met buikspieroefeningen een sixpack krijgt, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Als hier nog een laagje vet overheen zit, kan je buikspieroefeningen doen totdat je erbij neer valt zonder een sixpack te krijgen.

Wat je eigenlijk zou moeten willen is je vetpercentage verminderen, zodat je buikspieren beter zichtbaar worden. Het eten van de juiste voeding is hierbij de sleutel!

Natuurlijk zijn buikspieroefeningen hartstikke goed voor je lijf en verbrand je hier ook enigszins calorieën mee. Als je je buikspieren sterker maakt, kunnen deze ook meer gedefinieerd worden. Dat betekent dat de blokjes van je buikspieren groter worden en deze meer naar buiten komen.

Bovendien zijn sterke buikspieren belangrijk bij het voorkomen of ondersteunen van lage rugpijn en dragen ze bij aan stabiliteit.

Buikvet verbranden fout #2: vet verbranden met cardiotraining

Dit had je misschien niet verwacht, maar cardiotraining is niet erg effectief om buikvet te verliezen.

Let op: elke soort van beweging is beter dan helemaal geen beweging. 

Er zijn alleen veel betere manieren dan cardiotraining om buikvet te verliezen (hierover later in het artikel meer).

Het is waar dat je bij het doen van cardiotraining calorieën verbrandt, maar er kleven ook een aantal nadelen aan (met name langdurige) cardiotraining:

 • De insulinegevoeligheid wordt nauwelijks positief beïnvloedt. Hierdoor blijft het lichaam gevoelig voor vetopslag (bron).
 • Er wordt meer cortisol aangemaakt. Dit is het stresshormoon en blokkeert de vetverbranding (bron). Dit is vooral nadelig voor de buikstreek (bron, bron).
 • Een verminderde aanmaak van testosteron. Dit is het mannelijke geslachtshormoon, maar voor vrouwen is dit hormoon ook belangrijk. Het stimuleert namelijk de vetverbranding!

Buikvet verbranden fout #3: vet voedsel vermijden

Vetten zijn lange tijd onterecht bestempeld als dikmakend. Het klinkt misschien logisch dat je van vet eten meer vet krijgt, maar helaas is het een stuk ingewikkelder dan dat.

Recente onderzoeken laten zien dat vetten juist bijdragen aan een slank lichaam. Vetten nemen namelijk het hongergevoel sneller weg (bron). Dat komt omdat vetten een langer verteringsproces ondergaan en veel voedingsstoffen bevatten.

Let op: niet alle vetten zijn gezond!

Transvetten en bepaalde verzadigde vetten kun je beter wel zo min mogelijk van binnen krijgen.

Buikvet verbranden fout #4: gaan lijnen

Ik heb het al vaak gezegd, maar gaan lijnen (caloriearm eten) is niet de oplossing voor buikvet verbranden.

Lijnen zorgt voor een zeer vervelend en op de duur onweerstaanbaar hongergevoel. De kans op een vreetbui wordt zo alleen maar hoger. Daarbij wordt er een biologisch signaal aan je lichaam gegeven dat het juist extra veel energie moet opslaan. Dat betekent dat vet langer wordt vastgehouden.

Je lichaam gaat zo zuiniger om met de energie die het binnenkrijgt, want wie weet heeft het lichaam deze energie op een later moment nog hard nodig. Blijf dus genoeg eten, zodat je lichaam weet dat er genoeg voeding in de omgeving is.

6 belangrijkste oorzaken van buikvet

Ik kan hier lang en kort over praten, maar de oorzaak van teveel buikvet en een te hoog vetpercentage komt in bijna alle gevallen door een ongezonde leefstijl. De 5 belangrijkste oorzaken die ik hierbij kan noemen zijn:

 • Eten van teveel bewerkte (geraffineerde) koolhydraten (bron, bron)
 • Structureel meer calorieën eten dan calorieën verbranden
 • Teveel eetmomenten op een dag (hierover later in het artikel meer)
 • Geen tot te weinig beweging
 • Chronische stress
 • Te weinig slaap/rust

7 bewezen tips voor buikvet verbranden

Tip #1: verander je voedingspatroon

Hoe je het ook went of keert, een gezond voedingspatroon is het allerbelangrijkste middel om buikvet te verbranden. Een gezond voedingspatroon bestaat uit voornamelijk verse voedingsmiddelen en veel variatie.

Dit is een lijst met de verse voedingsmiddelen gesorteerd op meest belangrijk:

 1. Groenten (wortels, knollen, bladgroente, zeegroente)
 2. Fruit (maximaal 3 stuks per dag)
 3. Schaal- en schelpdieren
 4. Eieren
 5. Vis
 6. Vlees (meer wit dan rood)
 7. Noten (zaden, pitten en kiemen)
 8. Paddenstoelen
 9. Peulvruchten
 10. Granen

Betekent dit dan dat je nooit meer mag snoepen of iets ongezonds mag eten? Natuurlijk niet! Het is zelfs goed om je 1 of 2 dagen per week helemaal te laten gaan.

Hou daarom de 80%-20% regel aan! 80% gezond eten en 20% ongezond (of waar je echt van kan genieten).

Tip #2: eet maximaal 3 keer per dag

Ieder gezond mens is prima in staat om niet meer dan 3 keer op een dag te eten. Toch hebben we tegenwoordig zo’n 5 tot 6 eetmomenten op een dag. Dan heb ik het nog niet eens de calorierijke dranken meegeteld die tussendoor genuttigd worden.

Hierdoor krijgt het lichaam continue een toestroom van koolhydraten (suikers) binnen, waardoor het lichaam zijn energie constant haalt uit deze koolhydraten. Het lichaam ziet op deze manier helemaal geen noodzaak meer om vetten te gebruiken als energiebron. Je vetreserves blijven dus prima intact, terwijl je hier eigenlijk vanaf wilt!

Het is dus zaak om je lichaam weer te leren te verbranden op vetten. Dit proces kan je in gang zetten door minder vaak te gaan eten.

 • Vrouwen zijn het beste gebaat bij ongeveer 3 eetmomenten per dag.
 • Mannen het beste gebaat zijn bij ongeveer 2 eetmomenten per dag.

Krijg je een dip of word je zelfs duizelig als je een paar uur niets eet?

Dan weet je zeker dat je lichaam niet meer goed op vetten kan verbranden en wordt het tijd dat je hier iets aan gaat doen! Het aanpassen van je maaltijdfrequentie is simpelweg een kwestie van een paar weken doorzetten, maar doe het wel langzaam als je teveel last krijgt van dipjes of duizeligheid. (Diabetici moeten dit helemaal voorzichtig aanpakken en dit alleen doen met ondersteuning van een arts/specialist/orthomoleculair therapeut.)

Je zult je lichaam (weer opnieuw) moeten leren om vaker te verbranden op vetten dan op koolhydraten. Iets wat de oermens ook altijd deed en waar ons lichaam eigenlijk veel meer geschikt voor is.

Ben je eenmaal gewend aan minder maaltijden, dan zul je merken dat je voor een periode van 5 uur makkelijk zonder eten kan en zelfs in staat bent om soms een maaltijd over te slaan (wat volkomen gezond is).

Tip #3: voorkom chronische stress

Doe je alles goed om gezond te leven, maar heb je toch chronische stress? Dan zul je moeite blijven houden om buikvet te verbranden, want chronische stress belemmerd veel processen in het lichaam.

Je hormoonhuishouding raakt uit balans, omdat er teveel van het hormoon cortisol wordt aangemaakt. Dit hormoon blokkeert de vetverbranding (bronbron) én zorgt voor meer eetlust (bron). Dubbel vervelend dus!

Let op: acute stress doet geen kwaad. Sterker nog, acute stress is juist gezond! Met acute stress wordt bedoeld dat een bepaalde stressprikkel niet langer duurt dan enkele minuten tot maximaal 2 uur. Bij chronische stress praat je over meerdere uren van stress op een dag.

Zorg daarom voor voldoende ontspanning in de vorm van:

 • Lezen van een rustig boek of tijdschrift
 • Kijken naar een lachfilm
 • Meditatie (aanrader)
 • Beweeg elke 30 minuten voor 1 minuut lang bij zittend werk
 • Yoga
 • Sauna
 • Wandelen (vooral in de natuur)
 • Meerdere keren per week seks

Tip #4: high intensity interval training (HIIT)

Sporten zoals hardlopen, fietsen, zwemmen vallen allemaal onder cardiotraining. Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn dit geen effectieve manieren om buikvet kwijt te raken.

Met high intensity interval training, kan je tot wel 7 keer meer vet verbranden dan met cardio. Met deze vorm van sporten ben je minder tijd kwijt, maar bereik je sneller resultaat.

Een onderzoek (bron) gedaan bij vrouwen over een periode van 15 weken, laat zien dat wanneer vrouwen 3 keer per week een high intensity interval training doen in plaats van cardio zij:

 • Een beduidend lager vetpercentage hebben gekregen.
 • Vooral buikvet en vet rond de benen hebben verloren.

Een ander onderzoek over een periode van 12 weken, laat zien dat hoge intensiteitstraining de spiermassa doet toenemen bron):

 • De groep die high intensity interval training deed kreeg 1 kilo spiermassa erbij.
 • De groep die cardiotraining deed verloor een halve kilo aan spiermassa.

Ook deze en deze studies laten dezelfde soort resultaten zien.

Je vraagt je misschien af hoe dit komt. Dan kan ik simpel uitleggen:

 • Meer spieren betekent een hogere vetverbranding bij rust. Aangezien je bij cardiotraining spieren verliest en bij high intensity interval training juist spieren kweekt, helpt dit op ten duur bij het verbranden van vet.
 • Je lichaam moet langer herstellen van de high intensity interval training, waardoor je na de training ook nog calorieën blijft verbranden.
 • Je maakt meer van het hormoon testosteron en het groeihormoon HGH aan, wat de vetverbranding ten goede komt.

Kortom, als je 3 keer per week aan high intensity interval training doet, zal je VEEL meer bereiken wanneer je even lange of zelfs langere cardiotrainingen doet.

Tip #5: drink vooral water

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water (en dus niet uit koffie). Het is dus belangrijk om vooral water (of thee) te drinken. Mensen die dus de hele dag koffie, frisdranken of dranken waar allerlei toevoegingen in zitten drinken, kunnen dan ook niet verwachten dat ze die platte buik krijgen waarvan ze al zo lang dromen.

Het algemene advies zegt dat je dagelijks 1,5 tot 2 liter water dient te drinken voor een goede gezondheid. Dit is helaas een uit de duim gezogen advies, wat wetenschappelijk bewijs ontbreekt hiervoor.

Wat wel bewezen is dat als je drinkt, je dit beter gelijk goed kunt doen. Ik heb het dan over bulkdrinken!

Drink daarom ’s ochtends 2 flinke glazen water en herhaal dit over de rest van de dag als je weer dorst krijgt. Hierdoor drink je de ene dag misschien 3 liter en een andere dag maar 1 liter. Dit is volkomen normaal en dé manier om voldoende water te drinken.

Tip #6: slaap voldoende

Elk mens heeft per nacht tussen de 6,5 uur en 8,5 uur slaap nodig. Bij een slaapgebrek loop je het risico om dikker te worden. Dit komt omdat je lichaam bij te weinig slaap energie gaat missen.

Het lichaam zal proberen deze energie toch ergens vandaan te halen. De energie (calorieën) in voeding is de meest voorhand liggende optie. Je krijgt dus meer trek en gaat dus sneller meer eten dan goed voor je is.

Als je ’s avonds moeilijk in slaap komt, zorg er dan voor dat je het eerder op de avond donker maakt, niets meer eet, alle schermen uitzet en je hoofd leeg maakt.

Tip #7: zoek de kou op

Deze laatste tip is ook gelijk de minst populaire tip. Toch wil ik je deze meegeven, omdat het opzoeken van de kou erg veel voordelen kent!

Het is namelijk een acute stressprikkel, waarvan ik al eerder zei dat deze gezond is. Acute stress daagt het lichaam uit en die uitdaging maakt het lichaam sterker.

Bovendien is jezelf kortstondig blootstellen aan intense kou goed voor de ontwikkeling van bruin vet. Wat is dan bruin vet zul je denken?

Je lichaam kent wit en bruin vet. Wit vet is als het ware het “gewone” vet. Bruin vet heeft iets extra’s. Dit vet bevat heel veel kleine mitochondriën (energiecentrales). Die zorgen ervoor dat het lichaam zich kan opwarmen. Hoe meer bruin vet je activeert, hoe beter je lichaam zich warm kan houden.

Uiteraard kosten deze mitochondriën energie. Dus betekent dit dat je door het ontwikkelen van meer bruin vet, ook een hogere vetverbranding zult krijgen.

Hoe zoek je dan het makkelijkste de kou op?

Door koud af te douchen! Dit doe je door de warme kraan volledig uit te draaien aan het einde van je douchebeurt. Als je vervolgens tussen de 30 seconden en 60 seconden onder de koude douch blijft staan, heb je het volledige effect te pakken! Langer dan dat is niet nodig.

Let op: stel je lichaam nooit langer dan 5 minuten bloot aan intense kou, want langer kan leiden tot onderkoeling.

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

30 Reacties

 1. rianne

  en nog steeds niet van mijn zwangerschaps buikvet af.. maar wel alles netjes opgevolgd en nu

  Antwoord
 2. Hennie verwaaijen

  kan ik het boek vetverbrand geheimen ook en de winkel kopen

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Hoi Hennie,

   Het boek Vet Verband Geheimen is voorlopig niet in de winkel te koop.

   Antwoord
 3. Marijke

  Bedankt voor de buikvet verbranden tips. Eindelijk een keer een artikel die duidelijk schept over buikvet!

  Antwoord
 4. quinn de vries

  Het is erg lastig om de laatste vetjes te verbranden, maar zodra dat eenmaal weg is, heb je wel een erg mooi wasbordje! 🙂

  Antwoord
 5. Oliver

  Ik ben al een tijdje bezig met buikspierenoefeningen, maar de resultaten zijn best matig. Mijn vetpercentage is 12% nu. Ik ben al enkele weken bezig. Wat doe ik precies fout? Heb je misschien een soort van schema voor mij?

  Antwoord
 6. Tom

  Ik ben Tom 13 jaar en ik train al 4 maanden en ik heb nog steeds geen sixpack
  Ik fiets 5x per week 20 km
  ik doe ook nog aan voetbal 3x per week
  en ook nog 3 uren gym per week
  ik ben 1.60 en ik weeg 42 kg
  ik eet elke avond erg gezond veel salade (sonder saus etc.) en ook nog wat groenten bloemkool en broccoli en in de avond een bakje fruit
  ook eet ik 1x per maand iets van frietjes en 1x per week een bakje chips en 3 chocolade stukjes
  en ik eet elke ochtend om 20 voor 7 een broodje met jam en thee en om half 11 een krentenbol en een broodje ham met melk
  en om half 1 een broodje jam (weer) en met water
  verder als ik thuis ben krijg ik 1 mariakaakje met thee
  en verder doe ik nog veel buikspier en borstspier en biceps oefeningen
  weet iemand hoe ik een sixpack kan krijgen? en hoe ik mijn buikvet kan meten?
  alvast bedankt

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Hoi Tom,

   Een sixpack krijgen kost veel discipline, tijd en de juiste oefeningen. Op jouw leeftijd is het nog veel moeilijker en eigenlijk niet aan te raden om hier zo meer bezig te zijn. Je bent namelijk nog in de groei en al die krachtoefeningen kan je groei verstoren. Veel bewegen op jouw leeftijd is wel goed, alleen ik zou je aanraden om pas zware krachtoefeningen te gaan als je 18 jaar of ouder bent.

   Antwoord
 7. R.dominggus

  hartelijk bedankt voor de tips en we gaan het proberen.

  Antwoord
 8. Marc

  dag als ik het goed begrepen heb helpt buikspieroefeningen nie echt om buikvet weg te krijgen ben 59 jaar doe 4x per week fitness en heb soms de indruk dat als ik buikspieren getraind heb dat mijn buik wat uitsteekt heb ook 34 jaar karate gedaan dus heb wel buikspieren liggen wel niet meer bloot nu hoeft ook niet grtjs

  Antwoord
 9. Marinthe

  Hoi,
  Ik ben een vrouw van 52 jaar oud en weeg 80 kg. Ik weet dat ik zwaar overgewicht heb, maar dat komt door mijn eetstoornis. Mijn dochter van 14 is 1.67 (ik ben 1.68), en ze weegt 51 kg. Als ze zich iedere ochtend weegt, is ze soms 49,5 kg. Ik maak me erge zorgen over haar, want ze ontbijt niet goed (haar ontbijt is 1 appel), drinkt heel weinig en is constant met eten bezig. Ze vraagt me continu hoeveel kcal er in een product zitten.
  Ze weet nu niet wat een goed ontbijt is, een goede lunch en een goede avondmaaltijd. Heeft u wat tips voor haar? Ook zegt ze dat ze een buikje heeft, maar ik zie als ze staat de ribben uitsteken. Als ze zit zie je een soort ‘huidplooi’, dan zie je een klein vetje dat iedereen wel heeft. Toch wil ze afvallen en ze vindt zichzelf te dik. Haar BMI is anders goed, maar zij wil onder het gemiddelde zitten! Heeft ze geen Anorexia? Ik maak me ernstige zorgen over haar.
  Vriendelijke groet Marinthe; alvast bedankt.

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Beste Marinthe,

   Je beschrijft een erg lastig probleem. Probeer vandaag nog actie te ondernemen door een kinderpsycholoog te zoeken hiervoor en daar met haar op gesprek te gaan. Succes!

   Antwoord
 10. Ton de Bruijn

  Ik ben in 2 1/2 maand 12 kilo afgevallen maar mijn bmi is nog 28.9.ik val nog steeds in een lager tempo af en mijn consumptieniveau is gemiddeld 2100 kilocalorieën per dag en beweeg behoorlijk intensief.
  Ondanks dat ik dus nog steeds afval blijft mijn buikdikte hetzelfde en “blubbert” nog steeds.
  Op de sportschool is bij weging vastgesteld dat mijn vetpercentage van 21.3 naar 22.9 is gegaan in een maand tijd..De vraag is “bestaat de kans dat ik met de huidige aanpak mèër spierweefsel verbrand dan vet en zo ja wat moet ik veranderen”.

  Antwoord
 11. Hamid

  Ik ben 15 jaar 1,67 m lang en 61 kilo ik wil graag afvallen en buikvet verbranden. Wat moet ik doen ?

  Antwoord
 12. Bianca

  Goede middag,

  Afvallen lukt mij prima, ik ben ook niet dik 1.76 m en 64 kilo.
  Alleen ik heb buikvet en dat wordt wel iets minder als ik ga afvallen, maar het probleem is dat ik dan ook over mijn hele lichaam afval. Krijg dus hele dunne benen armen en ingevallen gezicht. Ook billenkoek en borstelen verdwijnen.
  Maar ik wil dus alleen van dat buikje af.

  Antwoord
  • monique

   Hoi banca,

   Ik heb dus t zelfde maar ik zie dat jij nog geen antwoord terug hebt gekregen. En wat doe je nu om buikvet te verliezen??

   Antwoord
   • Laurens Helmstäter

    Beste Bianca en Monique,

    Ik snap jullie probleem. Kennelijk hebben jullie aanleg om als eerst vetopslag rond de buik te krijgen. Wat ik zou adviseren is om krachttraining of interval training te gaan doen. Zo blijven je benen en armen toch stevig door de extra spiermassa die je zal ontwikkelen en zal je buik uiteindelijk ook strakker worden.

    Ik wens jullie veel succes!

    Antwoord
 13. Gijs

  Ik ben 58 jaar, 1.80 m lang en weeg tussen de 71,5 en 72,5 kg, dus best wel een acceptabel gewicht, maar ik heb toch een irritant aanwezig buikje met ook vet op de heup. Hoe kan dat nou, wat ik ook doe ik krijg dat niet weg, vooral als ik zit puilt het over mijn broeksband. Ik snoep of snack nauwelijks. Drink wel bier of wijn geen frisdrank of fruitdrank. Eet in de avond hoofdzakelijk veel groente met of vlees of vis en steeds vaker een vleesvervanger van de vegetarische slager. In de ochtend een nutribulletbust van banaan, noten, turkse yoghurt, knijpje honing en raw cacao. En tussen de middag een hardgekookt ei. Om de dag loop ik 4,5 km hard en fiets veel.

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Beste Gijs,

   Je bent goed op weg! Beweging en voeding zit behoorlijk goed. Het enige wat je nog zou kunnen toevoegen is 1 of 2 keer per week krachttraining. Denk aan push-ups, sit-ups, optrekken, planken en crunches. Wil je het gelijk goed aanpakken, dan adviseer ik aan de slag te gaan in de sportschool met gewichten. Succes!

   Antwoord
 14. Niels

  Ik ben 16 jaar en weer rond de 60 kg. Ik heb last van vet rondom mijn buik. Ik ga 3 keer per week naar de sportschool en eet gezond. Het probleem is dat ik weinig resultaat zie rondom mijn buik, terwijl ik wel ben afgevallen (van 63 naar 60 kg).

  Antwoord
 15. Christophe

  Ik heb al vanalles uitgeprobeerd en het enige dat lukte was op alle koolhydraten te bannen. Ik ben 41, weeg 99 en heb altijd gezegd dat ik geen 100 wil wegen. Dus telkens ik in die buurt kom stop ik met koolhydraten eten maar ik ben een echte jojo. Ik ben zo eens 16 kg afgevallen op 4 maaanden maar na een jaar was alles terug. Het probleem is dat ik door astma geen lichaamlijke inspanningen kan doen. Dus zeer lastig om te vermageren. Ik ben het echt beu maar zie niet wat ik kan doen. Een operatie is ook uitgesloten want daar ben ik niet dik genoeg voor. Je moet weten dat ik tot mijn 20e amper 58 kg woog en toen is het blijven stijgen. Dus alle hulp is welkom.

  Antwoord
 16. marjolijn

  Dag laurens,

  Ik ben 45 jaar, 1,76 lang en weeg ca 70 kilo. Ik wil naar 65 kilo. De vijf kilo teveel zitten met name op en rond mijn buik. Ik sport 3x in de week en fiets 3x in de week een uur.
  Deze week heb ik alleen groente en fruit gegeten. Soort detox dus met smoothie voor ontbijt en lunch en soep voor avond eten. Helaas ben ik niet afgevallen. wat moet ik anders doen?
  Marjolijn

  Antwoord
 17. Angel

  Beste Laurens,
  Ik ben 14 jaar en weeg ongeveer 58 kilo en ik ben 1m58,5. Ik vind mezelf echt te dik! Ik heb buikvet en ik wil er snel vanafkomen en het liefst zo snel mogelijk! Vorig zomer schaamde ik me in mijn bikini omdat ik mij gewoon te dik vind. De laatste tijd krijg ik thuis heel veel opmerkingen en kretiek dat ik dik ben enz. Ik vind dat helemaal niet leuk en dat maakt me nog onzekerder. Ik ween daardoor ook bijna elke avond. Ik weet gewoon niet wat ik moet doen. Door al die comentaar dat ik dik ben durf ik bijna niks meer te eten en ik ben bang dat ik anorexia aan het krijgen ben omdat ik bijna nooit iets eet en er een stemmetje altijd in mijn hoofd zegt dat ik het niet moet eten. Ik zou het echt waarderen als u mij zou helpen. Alvast bedankt!

  Antwoord
 18. Roy

  Beste Laurens,

  Is het niet zo dat het ook belangrijk is wat meer te kijken naar hoe iemand aan overgewicht is gekomen? Als dat komt door ongezond avond eten, dan is het verstandig je daar extra op te richten, komt het meer door snoepen tussendoor dan is het slim om juist daar een oplossing voor te zoeken.

  Zo kan het voor iemand die veel snoept tussendoor juist averechts werken om de hoeveelheid maaltijden terug te brengen. Is het in dat geval misschien niet juist slimmer om met meer kleine maaltijden te werken om zo het aantal “trekmomenten” te verlagen?

  H.I.I.T is mooi voor mensen die zich helemaal diep kunnen gaan. Maar er zijn heel veel mensen die dat niet kunnen. Wanneer je je tijdens H.I.I.T niet helemaal geeft is het minder zinvol. Voor veel mensen is het ondanks dat het korter duurt te zwaar. In dat geval zou regelmatige cardio training juist voor deze mensen, ondanks de mindere positieve effecten juist goed kunnen werken. Het metabolisme wordt evengoed bij voldoende regelmaat wat versneld zij het inderdaad in mindere mate.

  Nar mijn idee is jouw verhaal mooi, maar lijk je er iets te veel aan voorbij te gaan dat niet alles voor iedereen de juiste methode is. Een “Afslank programma” is iets wat goed op de persoon moet zijn afgestemd en waarbij de oorzaken en het karakter van een persoon moeten worden meegenomen.

  Natuurlijk zijn er wat algemene handvatten die voor iedereen belangrijk zijn. Vooral dat om af te vallen het aantal calorieën wat je tot je neemt lager moet zijn dan wat je verbruikt.
  Maar pas op dat het niet te lang te laag is want dan komt je lichaam in de spaarstand, onafhankelijk van welke afslankmethode en manier van verbranding dan ook. Daarom is 1x per week een soort refeed dag belangrijk. Daarmee voorkom je dat je lichaam in de spaarstand beland. Maar om op die dag zoals je schrijft “helemaal los te gaan” lijkt me onverstandig. Ik zou aan raden het liever met mate te doen. Een lekkere snack en misschien wat extra hapjes. Maar het is ook belangrijk je zelf mentaal te leren je meer te beheersen. Zo dat je weet, af en toe snacken mag, maar niet te vaak en niet te veel.

  Antwoord
 19. Metin

  Goede tip is heel duidelijk en waar. Wat de wereld nog niet weet is de yinyang, de balans van je lichaam.
  Dan heb ik over cholestrol, bloedsuikerspiegel en de darmflora balans.
  Haal de energie niet alleen uit voeding maar ook uit je eigen lichaam, zo krijg je dagelijkse yingyang controle over je lichaam

  Antwoord
 20. Tania Mulder

  Hoi,

  even een vraagje. overal lees ik dat je 6 keer per dag zou moeten eten ook zijn het kleine maaltijden. Jij schrijft 3 keer per dag en dat je soms ook een maaltijd over kunt slaan???

  Hoe kan er zo verschillende meningen zijn en wat klopt nu en wat niet?

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Als je op de hoogte bent van de werkingsmechanismen van de spijsvertering, snap je dat 6 keer per eten onverstandig is. In een eerder artikel die ik geschreven heb, kan je een antwoord vinden op je vraag: https://factorvitaal.nl/hoe-vaak-per-dag-eten/

   Antwoord
 21. Arie

  Heel interessant en helder dit artikel. Ik vraag mij echter af of ik hier iets aan heb. Het probleem is dat ik last heb van het Prikkelbare Darm Syndroom, waarvoor ik Metamucil gebruik. Daarnaast heb ik migraine wat behandeld wordt met Sandomigran, hetgeen als bijwerking een toename van het hongergevoel en de eetlust heeft. Ook gebruik ik in verband met cardiovasculaire aandoening zowel bloeddrukverlagers als betablokkers.
  Dat alles neemt niet weg dat ik toch wel op zijn minst een deel van mijn buikje kwijt wil.
  Ik ben 1.78 en weeg momenteel ruim 70 kilo. Dat lijkt misschien niet veel, maar die buik zit mij erg in de weg en is ook niet echt een aantrekkelijk gezicht (ook al ben ik met 70 jaar niet meer de jongste). Een advies stel ik erg op prijs.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *