Selecteer een pagina

Hoeveel calorieën verbranden er door je lichaam per dag?

Hoeveel calorieën verbranden er met slapen, zitten, sporten of werken? Ontdek hier alles over jouw calorieverbranding en afvallen.
calorieën verbranden

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
23 januari 2023
Update op
2 december 2023

Wist je dat er zelfs calorieën verbranden tijdens je slaap? Veel zijn het er niet, maar ook bij activiteiten waarbij weinig tot geen lichaamsbeweging aan te pas komt, worden er calorieën verbrand.

Noodzakelijke lichaamsprocessen zoals ademen, hartslag en temperatuurregulatie gaan namelijk altijd gewoon door en kosten energie. Door het uitvoeren van activiteiten gedurende de dag, kan je je energieverbruik verder verhogen.

Gebruik de BMR calculator en de tabel in dit artikel om een nauwkeurige inschatting te krijgen van jouw dagelijkse energieverbruik. Ook lees je wat je moet weten over calorieën verbranden en afvallen.

Hoeveel calorieën verbrand je op een dag?

Voordat ik je uitleg hoe je voor jezelf kan uitrekenen hoeveel je per dag aan calorieën verbrand, wil ik je eerst uitleggen hoeveel calorieën men gemiddeld over een dag verbrand.

In de regel zal een:

 • Man per dag gemiddeld 2500 kilocalorieën verbranden
 • Vrouw per dag gemiddeld 2000 kilocalorieën verbranden

Het grote probleem is dat de meeste mannen en vrouwen niet gemiddeld zijn. Het precieze aantal calorieën wat je per dag nodig hebt is per persoon uniek. Factoren die hier invloed op hebben zijn je geslacht, leeftijd, lengte, gewicht, genen en je metabolisme.

Deze factoren hebben voornamelijk invloed op je verbranding in rust. De verbranding in rust (ook wel basaal metabolisme genoemd) verbruikt zo’n 70% van het totaal aan calorieën wat je per dag verbrand. Slechts 30% wordt door beweging verbrand. De verbranding in rust heeft dus de grootste invloed op je totale metabolisme.

Met de BMR calculator hieronder kan je eenvoudig uitrekenen hoeveel calorieën verbranden tijdens jouw dag.

Basaal metabolisme (BMR) berekenen

Geslacht:
* Methode die rekening houdt met je vetpercentage
Weet je je vetpercentage niet? Klik dan hier.

Jouw BMR uitslag

Je basaal metabolisme: kcal

Dit is een schatting van wat je dagelijks zou verbruiken als je helemaal niets zou doen (zelfs niet zou eten). Als je een realistische inschatting wilt hebben van je dagelijkse energieverbruik, vul dan je bewegingspatroon in:

Jouw dagelijkse energieverbruik

Dagelijks verbruik je: kcal

Voor het berekenen van jouw BMR en dagelijkse energieverbruik is gebruik gemaakt van de Cunningham formule. Harris Benedict formule. Herziende Harris Benedict formule. Katch-McArdle formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier. Mifflin St Jeor formule. Wil je hier een korte uitleg over? Klik dan hier. Oxford formule. Schofield formule.

Let op, de uitslag blijft slechts een benadering van jouw BMR.

Originele BMR calculator staat op HappyHealthy – met toestemming geplaatst

Vul je lengte, gewicht, leeftijd en geslacht in om je basale metabolisme te berekenen. Vervolgens kun je meer gegevens invullen, zodat je een overzicht krijgt van het totale aantal calorieën dat je lichaam elke dag verbrandt.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Hoeveel calorieën verbranden er per activiteit?

Om nog preciezer te kijken naar hoe je deze calorieën verbrandt, staan hieronder twee tabellen met een overzicht per activiteit en sport.

Calorieën verbranding per half uur lichaamsbeweging

Activiteitkcal per 30 min per kgkcal per 30 min bij 60 kgkcal per 30 min bij 90 kgkcal per 30 min bij 120 kg
Slapen0,52531,54763
Staan0,60365472
Zitten (praten) 0,78477095
Zittend werk (administratief) 0,78477095
Bed opmaken 16090120
Strijken16090120
Stofzuigen1,590135180
Wandelen2120180240
Fietsen2120180240
Autowassen2,5150225300
Tuinieren2,5150225300
Trap af lopen 2,5150225300
Trap op lopen 4,5270405540

Calorieën verbranding per half uur sporten

Activiteitkcal per 30 min per kgkcal per 30 min bij 60 kgkcal per 30 min bij 90 kgkcal per 30 min bij 120 kg
Hardlopen3,5210315420
Schaatsen3,5210315420
Fitnessen (cardio)4240360480
Zwemmen5300450600

Hoeveel calorieën verbranden om af te vallen

Simpel gezegd moet je ongeveer 7700 kilocalorieën verbranden om 1 kilo lichaamsvet te verbranden. Dat staat gelijk aan ongeveer 22 uur wandelen voor een persoon van 80 kilo!

Als je weet hoeveel calorieën verbranden door jouw bezigheden over een gehele dag, dan is het nu zaak om te gaan uitrekenen hoeveel calorieën je per dag eet en drinkt. Eet en drink je namelijk meer calorieën dan dat je verbrandt, dan zal afvallen onmogelijk worden. Het is dus van belang om minder calorieën te gaan nuttigen dan dat je verbrandt.

Een goede richtlijn is om kwart minder calorieën te eten dan dat je verbrandt! Het is niet aan te raden om onder deze richtlijn te zitten. Als je namelijk nog minder gaat eten, dan zal het zogenaamde jojo-effect ontstaan.

Let wel op: calorierestrictie d.m.v. calorieën tellen is niet het enige waar je op moet letten.

Waarom op de hoeveelheid calorieën letten niet genoeg is

Vaak als men het advies krijgt om uit te kijken met het eten van teveel calorieën, gaan mensen zich blindstaren op het tellen van calorieën. Toch is calorieën tellen verre van waterdicht.

De hoeveelheid calorieën van een voedingsmiddel kunnen je namelijk behoorlijk misleiden. Ook kan je obsessief gedrag gaan vertonen, wat geregeld leidt tot mislukte afslankpogingen.

Er zijn een vijftal redenen waarom blindstaren op calorieën tellen geen goed idee is:

 • Reden #1: hoeveelheid calorieën zegt niets over hoe gezond iets is
 • Reden #2: hoeveelheid calorieën zegt niets over het verzadigingseffect
 • Reden #3: calorieën tellen houdt geen rekening met de verschillende soorten macro-nutriënten
 • Reden #4: calorieën tellen is giswerk
 • Reden #5: mensen zijn geen simpele rekenmachine

Lees hier meer over de 5 redenen waarom calorieën tellen het halve verhaal is.

Hoe kan je meer calorieën verbranden?

Eerder zei ik al dat de verbranding in rust het grootste invloed heeft op het totale energieverbruik. Wil je meer calorieën verbranden, dan is het belangrijk om vooral de verbranding in rust te verhogen.

Het ontwikkelen van meer spierweefsel is daarbij een belangrijk onderdeel. Hoe meer spierweefsel, hoe hoger de verbranding in rust. Spieren hebben namelijk altijd energie nodig, ook als ze niet of nauwelijks worden gebruikt.

Koud (af)douchen, intermittent fasting en sitting breaks (onderbrekingen van het zitten) hebben ook een stimulerend effect op de verbranding.

De ultieme methode voor calorieën verbranden en afvallen

Uiteraard heeft voeding ook te maken met een goed werkend metabolisme. Het is met namelijk belangrijk om bij een verlaagde verbranding voldoende vet- en eiwitrijke voeding te eten. Het gemiddelde voedingspatroon van een westerling voldoet hier helaas niet aan. Vaak is het de koolhydraatrijke voeding die een te grote plek inneemt.

Het is in deze maatschappij erg lastig om ervoor te zorgen dat je elke dag voldoende calorieën verbrandt. We eten vaak meer dan we zouden willen en we zitten vaker en langer dan ooit.

Om dit te veranderen is het belangrijk je dagelijkse gewoontes aan te passen en te weten met welk voedingspatroon je de juiste hoeveelheid vetten en eiwitten binnen krijgt.

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

8 Reacties

 1. Me hooning

  Ik vond het erg interesant en ik heb zelfs mn vraag gezien en andwoord gezien bedankt hoor maar het berekenen van mn verbranding vind ik erg moeilijk perdag dan he. Doei

  Antwoord
 2. Sofie Westerveld

  Beste Laurens,
  Bedankt voor de nuttige informatie. Het heeft mij zeker geholpen mijn vraag te beantwoorden.

  Antwoord
 3. marleen christiaens

  ik zet dagelijks 10.000 stappen hoeveel calorieën verbrand ik dan

  Antwoord
  • Eelko

   Marleen, 10.000 stappen staat gelijk aan 7 a 8 km. Afhankelijk van de snelheid waarmee je loopt en je gewicht kan je in bovenstaande tabel bekijken hoeveel je verbrandt daarmee.

   Antwoord
 4. Vicky wilssens

  Ik zou graag weten hoeveel mijn lichaam verbruikt

  Antwoord
 5. Nele Guns

  Hey, ik wil de BMR calculator gebruiken, maar wat houdt normale of zware lichaamsbeweging juist in? Ik werk als huishoudelijk hulp (8uur per dag kuisen, boodschappen doen,bedden opmaken e.d.) en thuis zit ik ook niet stil. Verder doe ik minimum 1 uur zumba en ga ik 1uur zwemmen per week. Enkel zondag doe ik het wat rustiger aan. Wat kan ik best ingeven in de bmr calculator?

  Alvast bedankt!

  Antwoord
 6. Vollers

  Ik gebruik plus minus 1000 kcal en gebruik 20 koolhydraten maar blijf na 30 kilo afvallen nu al 7 weken hetzelfde gewicht. Ik sport en loop ongeveer 8 tot 1 kilometer per dag. Ik weeg op dit moment rond de 100

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Waarschijnlijk eet je te weinig. Wanneer je langdurig 1000 kcal per dag eet, word je lichaam zuiniger met energie. Oftewel, de stofwisseling zal vertragen. Daarom zul je hoogstwaarschijnlijk meer moeten gaan eten. Een orthomoleculair therapeut kan je hier goed bij begeleiden.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *