Selecteer een pagina

Cambridge dieet: 7 risico’s die je moet weten + ervaringen

Ontdek in deze review de ervaringen van het Cambridge dieet en of dit een gezonde methode is + tips over echt gezond afvallen zonder dieet.
cambridge dieet

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
16 december 2022
Update op
1 januari 2024

Het is verbazingwekkend dat na ruim 30 jaar het Cambridge dieet nog steeds zo populair is. Sinds het dieet op de markt is gekomen in 1984, zijn er al talloze wetenschappelijke onderzoeken geweest die oude inzichten over afvallen en diëten grotendeels hebben ontkracht.

Is een oud dieet dan wel verantwoord voor als je wilt afvallen? Of is de methode die het Cambridge dieet toepast sterk achterhaald en kan je beter opzoek gaan naar een afvalmethode van deze tijd?

In deze review zal ik je uitleggen wat het Cambridge dieet inhoud, hoe het werkt en of het verstandig is om het Cambridge dieet te gaan volgen.

Waarom is het Cambridge dieet zo populair?

Het Cambridge dieet is ontwikkeld op de Cambridge Universiteit door de Engelse voedselwetenschapper dr. Alan Howard en stamt uit het jaar 1970. Sindsdien is dit dieet wereldwijd erg populair geworden en dan vooral in Groot-Brittannië.

Men zegt dat het dieet zijn populariteit te danken heeft aan heel veel positieve ervaringen van mensen die hiermee succesvol zijn afgevallen. Ik vraag me af of dat ook daadwerkelijk klopt. Natuurlijk zullen ze zijn afgevallen wanneer ze het Cambridge dieet net hebben afgerond, maar wat is er een half jaar later met hun gewicht gebeurt?

Het Cambridge dieet zal vooral zo bekend zijn geworden vanwege de marketing die erachter zat. De makers van het Cambrigde dieet beweren namelijk dat:

 • Na 3 dagen merkbaar gewichtsverlies van een paar kilo’s
 • Een betere gezondheid
 • Geschikt als alle andere diëten niet werken

Dit zijn natuurlijk hele mooie beloftes. Ik was benieuwd of ze deze beloftes ook waar kunnen maken. Daarom ben ik op onderzoek gegaan over hoe het Cambridge dieet precies in elkaar zit.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Wat is het Cambridge dieet?

Het idee achter het Cambridge dieet is dat je koolhydraten en vetten zoveel mogelijk gaat vervangen met eiwitten. Daarom wordt het Cambridge dieet ook wel een eiwitdieet genoemd.

Het doel is om het lichaam in de toestand van ketose te krijgen.

Wat is ketose?

Simpel gezegd is ketose een toestand waarin je lichaam op de uithongeringsmodus staat. De calorieën die kort geleden via de voeding zijn binnen gekomen zijn opgemaakt. Daarom probeert het lichaam ergens anders de calorieën vandaan te halen. De opgeslagen vetreserves zijn hier uitermate geschikt voor.

Het lichaam doet dit door middel van vet af te breken en om te zetten naar ketonen. Als je een hoge hoeveelheid ketonen in je lichaam hebt, is er sprake van ketose.

Deze ketose wordt mogelijk gemaakt doordat je het normale voedsel vervangt met verschillende Cambridge dieetproducten zoals shakes, soepen en repen. Dit zijn kant- en klare maaltijden die erg eiwitrijk zijn. Hiervan wordt beweerd dat deze zijn voorzien van alle benodigde vitamines, mineralen en vezels.

Zelf koken is zo niet meer nodig en dat scheelt natuurlijk veel tijd en moeite. Hier staat wel tegenover dat je elke week ongeveer 50 euro kwijt bent aan de dieetproducten. Dan heb ik de consults hiervoor nog niet eens bij meegerekend.

Volgens dr. Alan Howard wordt door het eten van veel eiwitrijke voeding, in combinatie met een lage inname van calorieën, de vetreserves al na 2 á 3 dagen aangesproken en verbrand. Hierdoor zou men 8 á 10 kilo gewichtsverlies per maand kunnen verwachten!

Hoe werkt het Cambridge dieet?

De producten van het Cambridge dieet kun je niet in de winkel kopen of online bestellen. Het is de bedoeling dat je eerst een gesprek hebt met een Cambridge Weight Plan consultant. Tijdens dit gesprek word je eerst gewogen. Vervolgens bespreek je welk programma het beste past bij jouw situatie.

Bij het Cambridge dieet kan je kiezen uit 2 verschillende programma’s:

 • Cambridge 500: Je eet en drinkt uitsluitend Cambridge dieetproducten. Dit komt neer op 3 maaltijdvervangers per dag van totaal 500 kilocalorieën.
 • Cambridge 800: Je eet en drinkt 4 maaltijdvervangers per dag leveren van totaal 800 kilocalorieën. Je kunt er ook voor kiezen om slechts 2 maaltijdvervangers te gebruiken + een lichte maaltijd en eventueel fruit.

De Cambridge dieetproducten bestaan uit:

 • Shakes (€ 2,45 per stuk) in poedervorm. Verkrijgbaar in de smaken aardbei, banaan, toffee-walnoot, vanille, chocolade en mango.
 • Soep (€ 2,45 per stuk) in poedervorm. Verkrijgbaar in de smaken groente, kip & champignon, champignon, tomaten en chili.
 • Pap (€ 2,45 per stuk) in poedervorm. Verkrijgbaar in de smaken naturel en appel met kaneel.
 • Repen (€ 3,40). Verkrijgbaar in de smaken pinda en cranberry.
 • Smoothies. Verkrijgbaar in de smaken kersen met aardbeien en zwarte bessen met appel.

Verder bestaat het Cambridge dieet schema uit 4 fases:

 • Voorbereidingsfase:  Hierbij eet je een paar dagen minder dan voorheen, voordat je echt gaat beginnen met afvallen.
 • Afslankfase: Hierbij eet je 3 Cambridge maaltijden per dag en verder niets anders. Wel wordt aangeraden om dagelijks 2,5 liter water per dag te drinken, om zo de afvalstoffen goed te kunnen afvoeren.
 • Afbouwfase: Hierbij vervang je geleidelijk aan de Cambridge maaltijden door gewone maaltijden.
 • Evenwichtsfase: Hierbij moet je jezelf gezonde eetgewoontes aanleren en zorgen voor voldoende beweging.

Het Cambridge 500 programma mag je meestal niet langer dan 4 weken volgen. Na 4 weken ben je doorgaans, in overleg met je consultant, verplicht om een rustperiode in te lassen, voordat je het programma kunt hervatten.

Daarnaast wordt er nog gewaarschuwd om de eerste 14 dagen niet intensief te sporten, omdat je lichaam moet wennen aan het dieet. Wandelen en rustig zwemmen zijn wel toegestaan.

7 risico’s van het Cambridge dieet

Ook al zijn de beloftes erg mooi van het Cambridge dieet, blijkt toch dat het volgen van dit calorie-arme dieet enigszins gevaarlijk kan zijn. Daarom hoop ik dat iedereen die het Cambridge dieet wilt gaan volgen extra voorzichtig is.

Begin daarom niet aan het Cambridge dieet voordat je op de hoogte bent van alle risico’s.

Risico #1: slechte cambridge dieet ervaringen

Deze dieetmethode is een aantal keer op een negatieve manier in het nieuws geweest. De lage inname van calorieën zou tot verschillende problemen hebben geleid zoals bepaalde ziektes, verstopte darmen, hartritmestoornissen en zelfs tot de dood (bron).

Uiteraard hoeven al deze gevolgen niet direct te komen door het Cambridge dieet zelf. Wellicht is er niet goed geluisterd naar de begeleiding, of waren er onvolwaardige maaltijdvervangers gebruikt.

Toch staan op internet genoeg ervaringen van mensen die erop duiden dat je erg voorzichtig moet zijn met het Cambridge dieet.

Risico #2: honger en stress

Vooral in de eerste paar dagen van het Cambridge dieet ervaar je een hevig hongergevoel. Dit zorgt ervoor dat je je futloos en zwak kunt voelen.

Deze honger zorgt bovendien voor een hoop extra stress, waardoor je meer van het hormoon cortisol aanmaakt. Hoewel de effecten kunnen variëren tussen mensen, wordt algemeen aangenomen dat wanneer er teveel cortisol in het lichaam aanwezig is, de kans op vreetbuien toeneemt (bron, bron, bron).

Risico #3: verbranden van spieren

Een vrouw verbrandt per dag gemiddeld zo’n 2000 kilocalorieën per dag. Bij een man is dit gemiddeld 2500 kilocalorieën per dag. Bij het Cambridge dieet ga je hier met 500 kilocalorieën of 800 kilocalorieën behoorlijk ver onder zitten.

Meerdere onderzoeken laten zien dat bij het volgen van een dieet met minder dan 1000 kilocalorieën per dag, dit kan leiden tot spierverlies (bron, bron, bron).

Spieren zijn erg belangrijk, want deze zorgen voor een groot deel van de totale calorieën verbranding. Hoe meer spieren je verliest, hoe minder calorieën je zal verbranden in ruststand. Dat betekent dat je na het volgen van het Cambridge dieet, dus minder calorieën per dag verbruikt.

Mocht je weer terugvallen naar je oude voedingspatroon met dezelfde hoeveelheden, dan zal je een stuk meer calorieën binnen krijgen dan dat je verbruikt. Deze overtollige calorieën worden dan opgeslagen als vet. Op deze manier ben je weer snel terug bij af.

Risico #4: mogelijke tekorten aan kalium, calcium en natrium

Bij een snel gewichtsverlies verlies je ook een hoop vocht. Hierdoor kunnen er tekorten ontstaan van bepaalde vitamines en mineralen. Hoewel deze vitamines en mineralen aan de Cambridge dieetproducten zijn toegevoegd, is de opname van deze stoffen waarschijnlijk niet optimaal.

Duizeligheid en krampen in de armen en benen kan hiervan het gevolg zijn. Ook kunnen deze tekorten het hartritme beïnvloeden.

Risico #5: eerste 3 fases vaak overbodig

In de 4e fase wordt er gekeken naar het behouden van het gewicht d.m.v. jezelf gezonde eetgewoontes aan te leren. Maar als je overgewicht hebt en gezonde eetgewoontes aanleert, zul je vanzelf gaan afvallen. Daarvoor heb je de eerste 3 fases eigenlijk niet nodig.

Dat betekent niet dat de eerste 3 fases voor iedereen een slechte keuze is. Mensen die erg veel overgewicht hebben, kunnen in sommige gevallen maar beter zo snel mogelijk afvallen.

Risico #6: je gaat automatisch minder bewegen

Doordat je zo weinig eet zal je energieniveau dalen, waardoor je automatisch minder behoefte hebt om dingen te ondernemen. Sporten wordt dan ook afgeraden, aangezien je net genoeg binnenkrijgt om de dag door te komen.

Sporten is essentieel voor een gezond lichaam. Daarom is het erg vreemd dat je door het volgen dit dieet je niet meer toekomt aan de nodige beweging.

Een dieet zou juist moeten zorgen voor meer energie en niet minder.

Risico #7: je leert slechte gewoontes aan

Het gaat er uiteindelijk om dat de klanten van het Cambridge dieet leren om hun gewicht te behouden in de 4de fase, maar dan zullen ze wel gezonder moet gaan eten dan hoe ze dat deden voordat ze begonnen met het Cambridge dieet.

Het is maar de vraag of de begeleiders van het Cambridge dieet genoeg aandacht aan hun klanten besteden in deze fase. In de 4de fase stoppen de klanten immers met het eten van de dure dieetproducten van het Cambridge dieet, waardoor er eigenlijk nog nauwelijks geld valt te verdienen.

Zo zullen de klanten vooral onthouden hoe ze de eerste paar weken hebben meegemaakt en zullen ze denken dat jezelf uithongeren de enige methode is om een slank lichaam te krijgen.

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
16 december 2022
Update op
1 januari 2024

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

7 Reacties

 1. Irma

  Bij een cambridge 800 dieet mag je wel er bij eten. Je mag twee maaltijden van cambridge en een 400 calorien maaltijd. Ik doe de 800 cambrigde dieet ook en ik sport erbij en heb geen honger gevoel. In mijns inziens is een 500 calorieen dieet wel aan te bevelen aan mensen die zo dik zijn dat ze zelfs moeilijk van bed kunnen of weinig kunnen door hun overgewicht. Het is dan duidelijk dat ze alleen die producten mogen hebben en ze niks anders mogen eten omdat ze anders weer in de verleiding komen veel meer te eten.

  Antwoord
 2. Belle

  Boulimia nervosa kan ook een bijwerking zijn vanuit Cambridge 500. Verder was bij mij niet aangegeven dat je niet mag sporten. Ik deed dus alles om met mijn 5oo kcal per dag evengoed 3 keer in de week te handballen. De 4 maanden zijn werkelijk een zwart gat in mijn leven.

  Antwoord
 3. Talitha

  Risico 1: Er zijn ook heel veel goede ervaringen dus laat je niet leiden door alleen de slechte, mensen houden nu eenmaal meer van klagen.
  Risico 2: Hongergevoel is inderdaad sterk in week 1. Het helpt om de 500 in de zomer te doen. En anders is 800 een goede optie waar je WEL mag eten en geen honger hebt.
  Risico 3: Als je gewoon weer gaat bewegen in stap 2 en hoger, dan is de kans op terugval van gewicht zeer kelin (Maar wel houden aan de nieuwe eetgewoontes aub)
  Risico 4: Je drink 2,5 liter water bij dit dieet. Ik mocht nooit bloed doneren VOOR het dieet vanwege lage ijzerwaarde. Met dit dieet ineens WEL.
  Risico 5: Ik heb bij een dietiste gelopen, meer dan eens. Omdat ik altijd al gezond at, waren zij nooit behulpzaam en viel ik daar minimaal vanaf. Een kilo in de paar maanden werkt niet motiverend en ik bleef hangen in mijn eetbuien. Dus de eerste stappen zijn WEL belangrijk om af te vallen. Stap 4 is om te zorgen dat je niet weer in je oude patroon valt.
  Risico 6: In stap 1 is het inderdaad beter om niet uitgebreid te sporten. Stap 1 doe je maximaal 3 weken, dan ga je naar stap 2. En als nodig is, na een week stap 2 terug naar stap 1. Bij stap 2 is sporten geen probleem.
  Risico 7: Er wordt zeker wel goed begeleid in stap 4, als je weer gewoon gaat eten. Je krijgt een enorme lijst mee van wat je allemaal kan eten (zelfde lijst als een dietiste weet ik uit ervaring), er wordt gekeken naar wat je dagelijks als individu nodig hebt aan calorien (Lengte, gewicht, leeftijd, activiteiten) en je komt gewoon nog elke keer terug om te wegen en overleggen zonder kosten. Nu jaren later, ga ik nog steeds af en toe wegen als extra stock achter de deur. Dit ivm met mijn eetprobleem die ik VOOR het dieet ook al had, alleen geen enkel ander dieet hielp mij bij afvallen. Cambridge wel! Ik blijf op gewicht, heb geen rare bijwerkingen gehad. Ik ben over de jaren heen van 103 kilo naar 73 kilo gegaan en ben voor het eerst tevreden genoeg met mijzelf.

  En nee, ik ben geen consulente. Ik ben gewoon een blijde klant die voor het eerst in haar leven maat 36 in kleding heeft en tot nu toe geen overgewicht meer heeft gehad nu vele jaren verder. Ik denk dat dit artikel vooral gemaakt is om de Aslank recepten bijbel aan te prijzen, erg jammer dat het niet door iemand is geschreven die het dieet ook ECHT gedaan heeft.

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Beste Talitha,

   Fijn dat het voor jou goed heeft gewerkt, maar dat betekent nog niet dat het voor anderen goed zal werken. Het klopt dat ik het dieet niet zelf hebt gedaan. Dat zou ik ook nooit doen na alle wetenschappelijke inzichten die bekend zijn met deze manier van eten. Er zijn betere en gezondere manieren om af te vallen. Met mijn website probeer ik mijn bezoekers hiervan bewust te maken d.m.v. praktische tips en te focussen op gezondheid i.p.v. alleen afvallen.

   Antwoord
 4. Poni Mitro

  Wat fijn dat iemand positief over het cambridge dieet schrijft. tien jaar terug heb ik zelf dit dieet gevolgd, waar geen ander dietiste mij kon kon helpen heeft cambrigde mij toch geholpen. ik woog 86 kilo en binnen 8 maanden ben ik 15 kilo afgevallen, weliswaar ook met sport . nu tien jaar later ben ik maar 3 kilo aangekomen. de 12 kilo ben ik tot nu toe kwijt. ik loop en fiets heel veel voel me energieker. Dus niet alleen focussen op het afvallen probeer ook te sporten bv. lopen, fietsen. het lukt wel

  Antwoord
 5. Kiek

  Ook ik heb ruime ervaring met het Cambridge dieet en echt, ik wou dat ik het nooit gedaan had! Wat een vreselijke martelgang. Nee, het dieet zelf niet, de kilo’s vlogen eraf en ik was al gauw geslonken van 105 kg naar de 72. Dat vond ik nog niet genoeg, want hoewel mijn eigenlijke streef 80 kg was, wilde ik alleen maar meer (minder). Ik veranderde van een vrolijke, blije, wel te dikke meid, in een chagrijnige, egoistische volslanke meid.
  Mijn relatie tot eten is compleet verstoord. Ik haat het, ik haat alles wat met voeding te maken heeft, maar anderszijds kan ik niet zonder het opzoeken van dieten en het strikt opvolgen van.
  Ondanks het stipt opvolgen van de adviezen van de consulent, kwam ik al gauw weer 20 kg aan. Toen weer naar de Cambridge gegrepen, maar dat ging al lang niet meer zo makkelijk als de anderhalf jaar daarvoor ( ja , je leest het goed. Ik heb het onder begeleiding van de consulent ruim anderhalf jaar volgehouden). Ik kreeg steeds meer lichamelijke klachten; mijn schildklier raakte steeds meer ontregeld, mijn stoelgang kwam niet meer op gang, ik kreeg veel migraine aanvallen, lactose intollerantie, lage darmperistaltiek en vooral het feit dat ik compleet radeloos werd van de kilo’s die er maar bij kwamen en aan bleven plakken was, en is zo verschrikkelijk frustrerend. Het lijkt zo mooi, je zet je even een paar maanden flink in en alle overtollige kilo’s verdwijnen als sneeuw voor de zon… Samen met je eigenwaarde, je onbevangenheid en je goede humeur, om nog maar te zwijgen over je weelderige haardos.

  Inmiddels weeg ik 112 kg, ben compleet geobscedeerd door dieten, loop bij een psycholoog om mijn relatie met eten weer enigszins te herstellen en sla mijzelf nog elke dag voor mijn hoofd hoe ik zo stom heb kunnen zijn om in dit crashdieet te geloven. Wat heb ik mijn lijf aangedaan.

  Natuurlijk zijn er altijd de succesverhalen, maar toch denk ik dat de mensen die echt, blijvend afgevallen zijn door middel van Cambridge, zonder lichamelijke klachten en zonder dat zij om de haverklap weer terug moeten grijpen naar de shakes, op 1 hand te tellen zijn.

  Nu probeer ik af te vallen door ” normaal” te gaan eten, Gewoon nette porties en geen extra’s. Alleen als de situatie daarom vraagt. Zo probeer ik de druk van het afvallen te verlagen en beter voor mijn lijf te gaan zorgen. Het gaat niet snel, maar de kilo’s worden heel langzaamaan minder. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar uiteindelijk ga ik blij zijn. Dit onder begeleiding van een psycholoog, zover ben ik heen door deze ellende.

  Natuurlijk is dit niet het verhaal wat je wilt horen als je van plan bent dit dieet te gaan volgen, maar al kan ik 1 iemand van gedachte veranderen door mijn ervaring, is dat al pure winst. Je hebt echt geen idee wat je je lichaam aan doet.

  Antwoord
 6. Inge

  Ik vind het 3 keer niks
  Ongezond en een grote commerciele buisness.18 jaar gelesen ben ik gewoon bij een dietiste in 6 maanden 40 kilo adgevallen en nu mischien 2 kilo erbij ……en gezond en een goes voorbeeld voor mijn ki deren

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *