Bewust en gezond eten en toch steeds dikker worden? Dat is voor veel mensen de huidige realiteit, zonder dat ze het door hebben.
Veel mensen krijgen het niet voor elkaar om die overtollige kilo’s kwijt te raken, terwijl ze in de veronderstelling zijn dat ze echt hun best doen om bewust en gezond te eten. Komt dit verschijnsel jou bekend voor?
Ontdek dan in dit artikel hoe je zeker kan weten of je wel echt gezond eet en wat je kan doen om minder dik te worden.
De opmars van zogenaamd ‘gezond eten’ om niet dik te worden
Wist jij dat tussendoortjes vroeger niet eens bestonden? De voedingsindustrie vond rond de jaren ’50 een manier om mensen aan het eten te krijgen tussen het ontbijt en de lunch en tussen de lunch en het avondeten. Dit was letterlijk een gat in de markt.
Er werd allerlei snoep, koek, chocoladerepen en chips ontwikkeld die bedoeld waren als geschikt tussendoortje of snack. Het logische gevolg werd al snel zichtbaar. Mensen werden vanaf dat moment dik! Dit had één simpele verklaring:
Mensen gingen meer calorieën eten dan ze verbruikten.
Men had zelf al snel door dat er steeds meer pondjes bijkwamen, dus verzon de voedingsindustrie in de jaren ’70 een oplossing. Namelijk het verbannen van vet uit zoveel mogelijk voeding, want vet werd gezien als de grote boosdoener van overgewicht.
Je zou misschien denken dat dit een slimme actie is geweest. Toch was het gevolg dat nog meer mensen dik werden. Ook dit heeft achteraf gezien een logische verklaring. Mensen gingen er namelijk vanuit dat je niet dik kon worden van vetarme voeding, dus werd er massaal vetarm voedsel ingeslagen en geconsumeerd, vooral in de vorm van tussendoortjes en snacks.
Wederom aten mensen weer meer calorieën dan dat ze verbranden, waardoor zij nog dikker werden. Daar bovenop kwam nog is dat deze vetarme producten vol met suikers en andere dikmakende- of verslavende stoffen zaten, waardoor de voedingsindustrie het probleem van overgewicht eigenlijk alleen maar erger maakten.
Nog steeds is dit verschijnsel behoorlijk actueel, maar dan in een meer moderne vorm.
Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.
Van welk zogenaamd ‘gezond eten’ word je snel te dik?
Er zijn veel misvattingen over wat nu gezond eten (en drinken) is. Zo zijn er nog steeds mensen die denken dat margarine, vruchtensap uit pak, of brood gezond is en je helpt bij afvallen. Helaas is niets minder waar.
Naast deze voedingsmiddelen, zijn er tegenwoordig nog meer van dit soort trucjes verzonnen om voeding gezond te laten lijken, zoals voedingsmiddelen met kreten op het label zoals:
- Light
- 0% vet
- Geen toegevoegde suikers
- Gezondere keuze
- Bewuste keuze
- Dieetproduct
Dit zijn de grote verleidingskreten van deze tijd en helpen je in de meeste gevallen niet met afslanken.
Heb jij je wel eens afgevraagd waarom ze deze kreten op deze voedingsmiddelen hebben gezet? Ze willen je namelijk doen geloven dat hun producten zo slecht nog niet zijn, zodat jij deze nog steeds koopt. Maar ergens weten de meeste mensen wel dat als het product echt zo gezond zou zijn, de voedingsindustrie helemaal niets op deze voedingsmiddelen zouden hoeven te zetten.
Wat is dan wel echt gezond eten?
Als je mij vraagt hoe je gezond eten en drinken kan herkennen, heb ik hier een heel kort antwoord op, namelijk:
Alle voeding waar geen barcode op zit!
Natuurlijk geld dit niet voor alle producten, maar het grootste gedeelte zeker wel. Lees dus de etiketten van producten met een barcode aandachtig door als je zeker wilt weten of het gezond is. Gebruik dan de regel, hoe minder ingrediënten in een product zit, hoe gezonder het product is!
Vergeet daarbij niet dat hoe gezond bepaalde soorten voedingsmiddelen ook zijn, dat niet betekent dat je dit onbeperkt kan eten, want ook van gezond eten kan je uiteindelijk teveel eten en dus dik worden, al is dat wel een stuk moeilijker. Het enige wat je wel onbeperkt kan eten is groente en dan voornamelijk bladgroente.
Grappig dat je de ‘verleidingskreten’ op voedingsmiddelen in twijfel trekt en vervolgens ons met nog meer verleidingskreten, naar Amerikaans voorbeeld reclameslogans compleet met ervaringsverhalen, bonussen, kortingen, tevredenheidsgarantie, etc. een ‘Afslankbijbel’ wilt verkopen… Zou het misschien dan ook niet zo’n geweldig boek zijn…?…
Beste Peer,
Ben je het daarom niet eens met mijn visie over de verleidingskreten van de voedingsindustrie? Verleiding is iets mooier maken dan dat het is en ik ben van mening dat ik dat niet doe en de voedingsindustrie wel. De Afslank Receptenbijbel is niet trouwens mijn boek, maar wel een product waar ik achter sta.
Ik ben het wel met je visie eens, maar je maakt je er zelf ook schuldig aan!
Als het boek goed is verkoopt het zichzelf 😉