Selecteer een pagina

Dr. Frank dieet: heilig of teveel nadelen? + ervaringen

Het Dr. Frank dieet staat bekend als een gezonde manier om mee af te vallen, maar is dat ook zo? Lees hier de nadelen + ervaringen.
Dr. Frank dieet

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
18 juli 2023
Update op
5 december 2023

Toen het dieet van Sonja Bakker in populariteit afnam, dook er weer een nieuw wonderdieet op. Ditmaal van dokter en internist Frank van Berkum. Mede door zijn witte doktersjas en slimme marketing, blijkt hij erg effectief te zijn om mensen warm te maken voor zijn dieet.

Hij noemt zijn het Dr. Frank dieet ‘lekker’, ‘leuk’, ‘langdurig’ en is er van overtuigd dat je ermee gezond kan afvallen. Uiteraard ben ik gaan onderzoeken of de beloftes die Dr. Frank maakt, ook daadwerkelijk kunnen worden nagekomen.  

Wat is het Dr. Frank dieet?

Het Dr. Frank dieet is genoemd naar Dr. Frank van Berkum zelf, die van beroep arts is. Het Dr. Frank dieet is ontstaan op basis van jarenlang wetenschappelijk onderzoek.

Het Dr. Frank dieet behoort thuis in de categorieën van de eiwitrijke- en koolhydraatarme diëten. Door middel van het boek “Gezond Slank met Dr. Frank“, waarvan de eerste druk verscheen in 2009, was Dr. Frank al snel één van de bekendste artsen van Nederland geworden.

Het Dr. Frank dieet lijkt enigszins op het South Beach dieet en het Atkins dieet, maar dan in een moderner jasje. Dat betekent niet dat dit vrij nieuwe dieet een crashdieet is. Het afvallen gaat namelijk een stuk geleidelijker als wat we vaak bij oudere diëten zien.

Het Dr. Frank dieet is, zoals ik al zei, een koolhydraatarm– en eiwitrijk dieet. Volgens Dr. Frank komt overgewicht vooral door de overconsumptie van koolhydraten. Dit kan worden opgevangen door meer voeding te eten die rijk zijn aan eiwitten.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Hoe werkt het Dr. Frank dieet?

Voeding die rijk zijn aan koolhydraten zoals graanproducten (pasta, rijst, brood en mais), aardappelen, peulvruchten en zelfs fruit, zullen dus vermeden moeten worden. Dat geldt uiteraard ook voor koekjes, chips, gefrituurd voedsel en junkfood. Dr. Frank raad daarom aan om veel van dit soort eiwitrijke voeding te eten:

 • Vlees, vis en bonen
 • Bijna alle groenten
 • Boter en kaas
 • Noten en zaden

Vanwege de lage inname van koolhydraten, beweert Dr. Frank dat dit dieet gezond is, omdat de bloedsuikerspiegel heel stabiel blijft over de gehele dag. Hierdoor worden de vetreserves sneller aangesproken en verbrand. Door het eten van veel eiwitrijke voeding, verlies je geen spiermassa en houd je ook langer een verzadigd gevoel.

Zo is het Dr. Frank dieet gemakkelijk vol te houden, want het hongergevoel is er niet en je eet voornamelijk verse en gezonde voedingsmiddelen.

Hoeveel val je af met het Dr. Frank dieet?

Voorheen werd het Dr. Frank dieet ook wel het “Eén kilo per week dieet” genoemd. Het Dr. Frank dieet is immers géén crash dieet en is gebaseerd op een gezond afvallen.

Omdat er echter geen enkele garantie is dat iedereen één kilo per week zal afvallen, wordt deze benaming niet meer gebruikt. Dit komt omdat mensen met erg veel overgewicht in het begin waarschijnlijk méér kilo’s verliezen en mensen met matig overgewicht wat minder. Naarmate iemand dichter in de buurt komt van een gezond gewicht, zal daarbij de snelheid van het gewichtsverlies ook langzamer gaan.

Voordelen van het Dr. Frank dieet

Laat ik eerst zeggen wat ik goed vind van dit dieet. Dr. Frank beweert dat koolhydraten de boosdoener is van overgewicht en daar heeft hij grotendeels ook zeker gelijk in.

Het voedingspatroon van de meeste mensen bevatten inderdaad teveel koolhydraten. Ook is zijn advies goed om bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk de vermijden en verse producten te eten.

Nadelen van het Dr. Frank dieet

Toch heeft het lichaam koolhydraten nodig! Om dit soort calorieën compleet uit je dieet te bannen, is erg ongezond. Je stofwisseling raakt hierdoor verstoort en dat is nou net wat je niet wilt als je bezig bent met afvallen. Het zou dus verstandiger zijn om de zogenaamde complexe koolhydraten wel te mogen blijven eten zoals peulvruchten, quinoa en havermout. Deze hebben namelijk een lage glycemische index, omdat ze veel langzamer worden opgenomen en veroorzaken daarom geen hoge pieken in de suikerspiegel.

Verder is het erg vreemd om fruit niet meer te mogen eten. Dit zien we bij meer diëten. Toch weet iedereen dat fruit hartstikke gezond is. Fruit is ook eigenlijk niet te vervangen met vitaminepillen, omdat pillen nooit dezelfde gunstige samenstelling hebben qua vezels, vitaminen en andere voedingstoffen als fruit.

Het klopt dat de natuurlijke suikers (fructose) van fruit je dik kunnen maken, maar alleen als deze suikers er apart uit worden gehaald en in een ander product worden gestopt, wat je inderdaad veel ziet bij bewerkte voedingsmiddelen. Eet je dus gewoon fruit, dan zorgen de andere stoffen in het fruit ervoor dat de natuurlijke suikers juist gezond zijn voor je lichaam.

Ervaringen van het Dr. Frank dieet

De vele ervaringen vertellen dat het Dr. Frank dieet erg effectief kan zijn. Er zijn al veel mensen tientallen kilo’s mee afgevallen. Dr. Frank beweert inderdaad dat zolang je voldoende beweegt en niet meer terugvalt in je oude leefstijl, je een goede kans maakt om het jojo-effect te vermijden.

Toch zal je na ongeveer een jaar bijna net zo dik zijn als dat je was voordat je begon met het Dr. Frank dieet. Dit komt omdat je het niet volhoudt om koolhydraten te vermijden. Als je lichaam weer koolhydraten binnen krijgt, zullen deze snel worden opgeslagen als vet. Ook heb je daarbij niet geleerd wat een echt gezond dieet inhoud.

Wist je dat gezond eten en afvallen eigenlijk helemaal hetzelfde is!? Helaas weten veel mensen niet precies wat gezond eten inhoud. Dat is ook erg lastig, want door de vele informatie die over gezond eten en afvallen te vinden is, zie je vaak door de bomen het bos niet meer.

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

12 Reacties

 1. Marieke

  Fijn toelichting over de voor- en nadelen van Dr. Frank Dieet. Kan me goed vinden in je oordeel, Frank heeft een aantal goede punten zoals het meer eten van groente en eiwitten in plaats van de overdaad aan carbs die de meeste mensen binnenwerken, maar gaat toch weer net iets te ver in het vermijden van koolhydraten. Zelf kan ik dat organische bruine brood van de AH nauwelijks laten staan en het lijkt me sterk dat dit echt kwaad kan doen.

  Antwoord
 2. Iris

  Prima uitleg over het dr frank dieet maar wel weer jammer dat er op het eind toch weer een boek gepromoot moet worden met een “dit-is-het-echt” factor. waarom kan niet iemand gewoon uitleggen hoe gezond te eten zonder er zelf beter van te willen worden!

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Hoi Iris, bedankt voor je mening en je compliment over dit artikel. Ik steek veel tijd in het schrijven van artikelen om iedereen die opzoek is naar informatie over afvallen en diëten zo goed mogelijk te helpen.

   Daar probeer ik inderdaad ook wat mee te verdienen, zodat ik o.a. deze website levend kan houden. Sommige mensen erg geholpen met het boek wat ik promoot, want dit boek sluit helemaal aan op mijn visie van gezond eten en afvallen en laat hun ook zien hoe je echt gezond kan afvallen.

   Antwoord
  • carola

   dat was ook mijn gedachte.
   ik krijg het gevoel dat het dieet van dr Frank wordt neergesabeld om vervolgens de lezer meteen een boek onder de neus te schuiven…jammer omdat het de geloofwaardigheid van het oordeel doet afnemen.

   Antwoord
 3. Katrien

  Het Dr. Frank dieet is een zeer ongezond en bovendien duur dieet waar duizenden mensen weer ingetrapt zijn en vooral Dr. Frank rijk gemaakt hebben. Want naast zijn boek moet je natuurlijk ook met de shakes en andere toestanden aan de slag. Is vorig jaar nog op TV geweest en kreeg bakken vol kritiek.

  Antwoord
 4. Klaas Zwiep

  Ik heb alleen maar positieve ervaringen met het Dr. Frank dieet.
  4 jaar geleden woog ik 92 kg met een lengte van 1.76 mrt., ( was toen 56 jaar) ik heb 90 dagen heel consequent het dieet gevolgd ( totaal geen koolhydraten) en mijn gewicht was aan het eind gedaald naar 74 kg.
  Tijdens de 90 dagen geen enkele negatieve bijwerking ervaren.
  Nu 4 jaar later weeg ik 77 kg en er is nimmer sprake van het jojo effect geweest.
  Door de week ik eet nog steeds weinig koolhydraten, ik eet koolhydraatarm brood en de hoofdmaaltijd is 4 dagen per week alleen groente en vlees.
  In het weekend let ik nergens op, eet wel een patatje, gebakje, een slaatje of gebakken aardappelen.
  Kortom een en al lof over het gevolde dieet

  Antwoord
 5. Marlies Groen

  Ook alleen maar positieve ervaring met Dr. Frank dieet. Alhoewel het niet eten van fruit wel lastig is omdat ik dat zo lekker vind. Maar je Dr. Frank geeft zelf ook aan dat je dat niet langer dan 3 maanden moet doen en dan langzaam weer moet introduceren.

  5 jaar geleden bleven er 10 kilo teveel achter na de geboorte van mij dochter. Ik woog 72. Na 6 maanden was ik de 10 kilo kwijt, ben langzaam weer meer koolhydraten gaan introduceren en woog sindsdien constant rond de 63 kilo.

  Nu na geboorte volgende dochter zijn er weer teveel kilo’s blijven plakken en volg ik weer dit dieet.

  Zoals D’r Frank ook zegt het blijft de wet van behoud van energie, zolang je niet meer inneemt dan verbruikt zul je ook niet aankomen. Verder ga je veel verser eten met dit dieet.

  Antwoord
 6. Olaf Boezelijn

  Yep. Ook ik heb prima ervaringen met Dr Frank dieet en ben 13 kilo afgevallen en nog steeds op gewicht ruim een jaar later. Nu moet ik zeggen dat ik ten tijde van het ideet wel koolhydraten at (brood en wekelijks patat) maar dus wel beperkt. B.v. 1 boterham met 2 eieren en patat zonder mayo met heel veel sla. Ik vulde het dus beperkter in. Daardoor was het ook goed vol te houden en ja met 1 kilo per week.

  Overigens ben ik het met de schrijver eens dat gezond eten het belangrijkste is. Goed en gevarieerd en vooral niet teveel. Dat eetpatroon heeft met voldoende bewegen het beste effect.

  Antwoord
 7. antoinet visschedijk

  ik heb een vraagje mag ik een fruitdag bij het dieet van Dr Frank

  Antwoord
 8. antoinet visschedijk

  met het dieet gaat het prima
  Gr Antoinet

  Antwoord
 9. A. Smedinga

  Dr, Frank heeft bij mij veel goeds gedaan eind 2008 ben ik mij streng gaan houden aan het dieet wellicht te streng.. Woog meer dan 120 kilo (durfde niet meer op de weegschaal te staan) had maatje 44/46 mijn lengte is 1.77. Na 4 a5 maanden woog ik 73kilo. Heb het spastische darm syndroom tijdens dieet nooit buikpijn gehad.. Na 5maanden begon ik weer gewoon te eten. nu weeg ik 93kilo en ga weer streng aan de slag.. Het genot om geen buikpijn te krijgen van eten is heerlijk idee. Maar meer als 95 kilo heb ik nooit meer gewogen dus ik vind dr Frank ideaal dieet!!!

  Antwoord
  • A. Smedinga

   Ik ben inmiddels 8kilo kwijt begin weer te stralen en heb al 3 broeken aan, waar ik te dik voor was. Grootste nadeel is ruiken uit de mond mijn vriend klaagt nogal. Poets vier keer kan wel 10x ben je het nog niet kwijt..

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *