Selecteer een pagina

Plotselinge gewichtstoename zonder reden? 7 mogelijke oorzaken

Heb jij een plotselinge gewichtstoename zonder aanwijsbare reden? Hier vind je 7 mogelijke oorzaken die je in korte tijd snel hebben laten aankomen.
Plotselinge gewichtstoename

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
29 april 2023
Update op
14 oktober 2024

Je eet zoals je altijd doet en beweegt ook nog eens voldoende. Toch merk je opeens een plotselinge gewichtstoename zonder aanwijsbare reden. Hoe is dat mogelijk?

Als je veel eet en weinig beweegt is het niet vreemd dat je langzamerhand aankomt. Alleen als je niet bent afgeweken van je gebruikelijke eet- en bewegingspatroon, dan zal de oorzaak in een andere hoek gezocht moeten worden.

In dit artikel geef ik 7 mogelijke oorzaken die kunnen hebben bijgedragen aan jouw plotselinge gewichtstoename.

Gewichtstoename oorzaak #1: Zwanger

Natuurlijk is het logisch dat als je zwanger bent, je ook een gewichtstoename ziet. Als je altijd een gezond gewicht had volgens de BMI formule, dan kan je tijdens een zwangerschap tot wel 16 kilo aankomen. Dit kan dus behoorlijk hard gaan in korte tijd!

Misschien denk je dat jij nooit zwanger kan zijn geworden, omdat je het de afgelopen maanden altijd veilig hebt gedaan. Weet dan wel dat je nooit voor de volle 100% beschermd bent.

Als jij plotseling bent aangekomen zonder aanwijsbare reden, dan is het helemaal geen gek idee om eens te testen of je daadwerkelijk zwanger bent of niet.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Gewichtstoename oorzaak #2: Overgang (menopauze)

Veel vrouwen tussen de 45 en 55 jaar krijgen last van een plotselinge gewichtstoename. Dit heeft allemaal te maken met de hormonale veranderingen die hiermee gepaard gaan.

De hormonen die de meeste veranderingen ondergaan zijn oestrogeen en progesteron. Deze veranderingen kunnen bepaalde klachten geven en hebben ook invloed op het gewicht. De vetverdeling wordt namelijk anders. Hierdoor zal rond de buikstreek iets meer vet worden opgeslagen.

Door de oestrogeenvermindering wordt ook de stofwisseling langzamer. Dit kan in sommige gevallen zelfs 20% minder worden. Hierdoor zal je ook 20% minder calorieën nodig hebben. Daarom wordt geadviseerd om in deze periode je maaltijden kleiner te maken, zodat je geen calorieoverschot veroorzaakt.

Gewichtstoename oorzaak #3: Trage schildklier

De schildklier is een belangrijk orgaan als het gaat om je hormonen en je stofwisseling. Zoals je waarschijnlijk al weet, heeft de stofwisseling een grote invloed op de hoeveelheid calorieën die er worden verbrand in het lichaam.

Ook al zorgt een trage schildklier niet voor een enorme gewichtstoename, het is toch belangrijk om dit te melden als mogelijke oorzaak van een plotselinge gewichtstoename. Onderzoek laat zien dat vrouwen met een trage schildklier in 3,5 jaar tijd zo’n 2,3 kilo aankomen. Bij mannen is dat gemiddeld 1,3 kilo (bron).

Er wordt geschat dat er in Nederland zo’n 300.000 mensen met schildklierproblemen onopgemerkt rondlopen. Anno 2014 zijn 541.400 Nederlanders wel officieel schildklierpatiënt (bron).

Heb je last van gewichtstoename waarbij je het ook vaak koud hebt, veel moe bent, een droge huid hebt, haar dat afbreekt of uitvalt, gescheurde nagels en obstipatie? Dan doe je er verstandig aan om eens de huisarts te bezoeken.

Gewichtstoename oorzaak #4: Stress

Als je onopgemerkt toch meer stress hebt als voorheen, kan dat zorgen voor een plotselinge gewichtstoename. Er komt dan namelijk meer van het hormoon cortisol vrij wat de vetverbranding blokkeert.

Omdat de vetverbranding wordt geblokkeerd, wordt de benodigde energie sneller uit je spieren gehaald. Dat zorgt ervoor dat je hoeveelheid spieren zullen afnemen. Minder spieren betekent dat je in ruststand ook minder calorieën zal verbranden.

Bovendien zal je in tijden van stress meer honger krijgen. Het grijpen naar troostvoedsel zoals chips, koekjes en junkfood is dan bijna niet te voorkomen.

Kijk daarom eens kritisch naar de hoeveelheid druk en zorgen die je op dit moment hebt. Dat zijn namelijk allemaal factoren die de hoeveelheid stress in je lichaam kunnen verhogen.

Gewichtstoename oorzaak #5: Slaapgebrek

Bij te weinig slaap heeft je lichaam niet voldoende rust gekregen. Hierdoor ga je energie missen. Het lichaam zal proberen deze energie toch binnen te krijgen in de vorm van calorieën. Je krijgt bij het gebrek aan slaap dus eerder een hongerig gevoel.

Nog een nadeel van slaapgebrek is dat je gevoeliger bent voor emotie-eten en nachtelijke snacks.

Elk mens heeft per nacht tussen de 6,5 uur en 8,5 uur slaap nodig. Als je ’s avonds moeilijk in slaap komt, zorg er dan voor dat je het eerder op de avond donker maakt, niets meer eet, alle schermen uitzet en je hoofd leeg maakt.

Gewichtstoename oorzaak #6: Depressiviteit

Wist jij dat 25% van de mensen die antidepressiva voor een langere tijd slikken, te maken krijgen met een gewichtstoename?

Gewichtstoename door de antidepressiva zelf is nooit goed bewezen! Wel wordt gezien dat mensen die antidepressiva slikken, vooral aankomen door een hogere eetlust, die ontstaan is door een betere gemoedstoestand.

Probeer deze hoge eetlust niet te onderdrukken, maar zorg ervoor dat je in huis alleen gezonde voeding hebt. Als je dan iets meer eet dan goed voor je is, zijn het tenminste gezonde voedingsstoffen die je lichaam in gaan. Zo beperk je niet alleen je gewichtstoename, maar zal de depressie waar je in zit ook eerder afnemen.

Gewichtstoename oorzaak #7: Betablokkers

Bètablokkers zijn medicijnen die het hart ontlasten. Dit wordt gedaan door de hartslag en de bloeddruk te verlagen.

Er zijn patiënten die beweren dat er sprake is van plotselinge gewichtstoename bij het gebruik van bètablokkers. Het klopt dat dit ook daadwerkelijk wordt veroorzaakt door bètablokkers, want deze bijwerking is terug te vinden op de bijsluiter.

Doordat bètablokkers het hart ontlasten, wordt ook de stofwisseling vertraagd. Daardoor is een gewichtstoename goed te verklaren.

Bij het slikken van deze medicijnen is het aan te raden je gewicht goed in de gaten te houden. Als je ook daadwerkelijk een gewichtstoename bemerkt, dan is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Mogelijk is deze bijwerking het gevolg van een verminderde werking van de schildklier.

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *