Selecteer een pagina

Gezond Avondeten en Afvallen: 5 praktische tips

Gezond avondeten is door een stressvolle dag vaak onhaalbaar. Met deze 5 tips kan je gezonder avondeten en makkelijker afvallen + ideeën voor recepten.
gezond avondeten

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
30 augustus 2023
Update op
15 november 2023

Het avondeten is bij de meeste Nederlanders de grootste maaltijd van de dag! Gezond avondeten kan daarom een enorme bijdrage leveren om het afvallen te bespoedigen en je gezondheid te verbeteren.

Alleen als jij een lange werkdag hebt gehad, aandacht moet geven aan de kinderen en ook nog een uurtje naar de sportschool wilt, dan kan gezond avondeten er nog wel eens bij inschieten. Toch is uren in de keuken staan niet nodig om een gezonde avondmaaltijd op tafel te kunnen zetten.

In dit artikel geef ik je 5 makkelijke tips waar die helpen met het maken gezond avondmaaltijden, waarbij je ook nog steeds kan blijven genieten.

Wat is gezond avondeten?

Ken je de uitdrukking ‘ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’?

Hiermee wordt bedoeld dat als je avondmaal bescheiden is, dit beter zou zijn voor je gezondheid. Ondertussen is in de nieuwe wetenschap duidelijk geworden dat het ontbijt niet zozeer belangrijker is dan de lunch of het avondeten.

Toch is in de huidige maatschappij belangrijk om vooral het avondeten onder de loep te nemen. De gemiddelde Nederlander eet nou eenmaal de meeste calorieën bij het diner. Als je wilt afvallen is hier dus veel winst te behalen!

Let op: dat bij het avondeten de meeste calorieën worden gegeten, betekent niet dat je deze hoeveelheid moet gaan verminderen. Het is vooral belangrijk om anders te gaan eten en de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Ingrediënten voor gezond avondeten

Een gezond diner bestaat niet uit pakjes, zakjes, kant- en klaar maaltijden, zoetstoffen of e-nummers. Het zijn juist de verse voedingsmiddelen met veel vezels, langzame koolhydrateneiwitten en gezonde vetten die centraal staan bij gezond avondeten!

Denk hierbij aan:

  • Groente (o.a. pompoen, boerenkool, broccoli, bloemkool, witlof, spinazie)
  • Zeegroente (o.a. zeewier, kelp, algen)
  • Schaal- en schelpdieren (o.a. mosselen, garnalen, kreeft, krab)
  • Knollen en wortels (o.a. winterpeen, pastinaak, zoete aardappel)
  • Vis (o.a. zalm, makreel, sardientjes, tonijn, haring)
  • Wild vlees (o.a. hert, haas of zwijn)
  • Gevogelte (o.a. kip, eend, struisvogel, kalkoen)
  • Peulvruchten (o.a. linzen, bruine bonen, sperziebonen, erwten)
  • Pseudogranen (o.a. quinoa, boekweit)
  • Noten
  • Zaden
  • Kruiden
  • Roomboter
  • Kokosolie

3 grote voordelen van gezond avondeten

Naast het voordeel dat je met gezond avondeten sneller zult gaan afvallen, zijn er nog meer gezondheidsvoordelen. Ik noem hier de 3 belangrijkste!

1. Verbetert je nachtrust

Eet je ongezond, dan geeft dat meer belasting voor de spijsvertering en blijft je lichaam ook nog ’s nachts te actief. In slaap komen of de hele nacht doorslapen wordt dan een stuk lastiger.

Bij gezond avondeten heeft het lichaam weinig moeite met de spijsvertering. Tegen de tijd dat je gaat slapen, zal je lichaam al genoeg tijd gehad hebben om de maaltijd te kunnen verwerken.

2. Voorkomt vreetbuien

Als je na het eten niet goed verzadigd bent is de kans groot dat je later op de avond graait naar chips, koekjes of chocolade. Hierdoor is de kans groot dat je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Gebeurt dat vaak, dan is de kans groot dat je langzamerhand zwaarder wordt.

Als je bij het avondeten veel vezels, eiwitten en vetten eet, dan zul je merken dat je hierdoor beter verzadigd raakt en later op de avond nauwelijks meer trek krijgt.

3. Geen after dinner dip

Wil je ’s avonds nog actief zijn vanwege sportactiviteiten of werk wat je moet afmaken? Dan zal dat een stuk beter gaan, wanneer je geen last hebt van een after dinner dip.

Gezonde voedingsstoffen in je avondeten zorgen ervoor dat je ook ’s avonds nog actief en productief kunt zijn.

5 makkelijke tips voor gezond avondeten

1. Plan vooruit

Eén van de belangrijkste tips om iedere dag weer opnieuw een gezonde maaltijd te kunnen neerzetten, is toch wel om tijdig te bedenken wat je wilt gaan eten.

Wanneer je iedere dag opnieuw een receptenboek moet doorspitten, of de supermarktgangen moet afstruinen naar ideeën, kan dit ontzettend veel tijd en energie kosten. Je wilt het jezelf dus op dit gebied zo gemakkelijk mogelijk maken.

Probeer daarom elke week een lijstje te maken met wat je voor de komende 7 dagen wilt gaan eten. Zo kan je gericht boodschappen gaan doen! Het plannen kost misschien even tijd, maar niets is fijner dan thuiskomen met een duidelijk plan in je hoofd en ingrediënten die al klaarliggen in de koelkast.

2. Gebruik groenten als basis

Het kan soms lastig zijn om te bepalen wat nu een gezonde maaltijd is, maar door deze tip wordt het wel een stuk makkelijker.

Een makkelijke manier om automatisch gezonder te gaan eten, is door als allereerst te gaan bedenken wat voor groenten je wilt gaan eten. Veel mensen bedenken vaak eerst wat voor vlees of koolhydraatbron ze willen eten, maar hierdoor kan een goede portie groente er nog wel eens bij inschieten.

Neem je echter de groenten als basis bij je avondmaal, is de kans al veel groter dat je de minimale aanbevolen hoeveelheid groente van 250 gram per dag haalt. Nog beter zou zijn om bij elke maaltijd 2 of meer soorten groente te bedenken, maar leg de lat in het begin niet te hoog.

3. Maak zo veel mogelijk zelf

Alles zelf maken klinkt misschien als een hels karwei, maar dit valt reuze mee. Als je dit niet gewend bent, zal het zeker tijd in beslag gaan nemen, maar zie dit als een investering.

Wanneer je continue bezig bent met verse ingrediënten, bouw je enorm veel ervaring op in het klaar maken van lekkere en gezonde maaltijden.

Hierdoor zal je steeds beter in staat zijn om snel een gezonde maaltijd op tafel te zetten, wat ook nog eens vrij is van allerlei conserveringsmiddelen, zout, suiker en andere troep.

Ga je hier echt mee aan de slag? Dan zal je merken dat je al na een paar weken een aantal vaste recepten hebt die je kent en zal zelf koken een eitje worden.

Ook hier is planning weer belangrijk. Je zou voor meerdere dagen kunnen koken en een deel daarvan kunnen invriezen, zodat je op sommige avonden alleen maar iets hoeft op te warmen.

4. Variatie en uitstraling

Variatie is niet alleen belangrijk om je lichaam te voorzien van een grote diversiteit aan voedingsstoffen, maar ook om bepaalde ingrediënten niet je neus uit te laten komen.

Gelukkig valt met gezonde voeding oneindig veel te variëren. Het is daarom belangrijk om af en toe iets nieuws uit te proberen.

Ook de uitstraling van voeding kan bijdragen aan het plezier van gezond avondeten. Als je varieert met veel kleuren, dan zal het eten je ook beter smaken. Vooral de mooie kleuren van veel groentes, kan je bord enorm opvrolijken.

5. Eet ontspannen

Veel mensen hebben werken hun avondmaal binnen 10 minuten weg. Dit terwijl ze tv aan het kijken zijn of met hun gedachte heel ergens anders waren. Dit is doodzonde, want hiermee doe je de voordelen van gezond avondeten teniet.

Door niet met aandacht te eten zul je sneller weer trek krijgen in iets lekkers en ongezonds. Daarbij wordt het eten minder goed verteerd en worden de voedingsstoffen minder goed opgenomen door je lichaam.

Wanneer je niet even stil staat en echt geniet van je zelfgemaakte avondmaal, zal het plezier van al je harde werk al snel vervagen. Neem dus echt even de tijd om aan tafel te eten en te genieten van alle smaaksensaties.

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
30 augustus 2023
Update op
15 november 2023

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

1 Reactie

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *