Selecteer een pagina

7 kenmerken van een gezond dieet om af te vallen

Ontdek waaraan je een goed en gezond dieet kan herkennen door 7 vragen te stellen over de kenmerken van een dieet + meer nuttige dieettips.
Gezond dieet

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
22 maart 2023
Update op
29 november 2023

Ben jij opzoek naar een echt gezond dieet? Dan kan ik je alvast vertellen dat dat geen makkelijke opgave is. Veel dieetmakers claimen namelijk dat hun dieet jou helpt om op een gezonde manier af te vallen. En dat terwijl de meeste diëten je uiteindelijk alleen maar dikker en ongezonder maken.

In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten bij het kiezen van een gezond dieet en waarom je eigenlijk beter helemaal niet aan een dieet moet beginnen.

Wat betekent een dieet?

Laten we eerst eens duidelijk hebben wat een dieet eigenlijk is. Volgens Wikipedia noem je iets een dieet, als de voeding aan specifieke eisen moet voldoen ten behoeve van het individu voor een bepaalde periode. Oftewel, een tijdelijke aanpassing in het eet- en voedingspatroon.

De term dieet wordt dus niet alleen gebruikt als iemand wilt afvallen, terwijl dat in het algemeen wel vaak op die manier wordt gebruikt. Het kan namelijk ook betekenen dat iemand wil aankomen, allergisch is voor bepaalde voeding, of vanwege medische redenen anders moet gaan eten.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Iedereen volgt toch eigenlijk een dieet?

Als een dieet betekent dat je (tijdelijk) op een bepaalde manier eet, dan is toch eigenlijk iedereen op dieet? Zo zijn er bijvoorbeeld veel mensen op een ‘lekker veel en ongezond eten dieet’ en een week later op een ‘zo snel mogelijk eten dieet’. Elke dag weeg je af of je iets wel of niet eet, dus elke dag is je eet- en voedingspatroon weer net iets anders en bepaal jij (of iemand anders) waar je behoefte aan hebt. Ook heb je meegekregen vanuit je omgeving wat ‘normaal’ eten is, maar misschien was dat 10 of 20 jaar geleden wel ‘abnormaal’.

Eigenlijk hou ik dus niet zo van het woord ‘dieet’, maar daarvoor lees jij dit artikel niet. Jij wilt waarschijnlijk te weten komen waar je op moet letten bij het kiezen van een goed en gezond dieet.

Hoe herken je een goed en gezond dieet?

Een dieet heeft vele kenmerken, maar toch lijken ze vaak erg veel op elkaar.

Bekijk aan de hand van deze vragen waar een gezond dieet aan hoort te voldoen:

1. Sluit het dieet bepaalde voedingsgroepen helemaal uit?
Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je alle vette en/of calorierijke voedingsmiddelen moet vermijden. Als dat zo is, dan is de kans groot dat je al snel bepaalde belangrijke voedingsstoffen gaat missen, waardoor het geen gezond dieet is.

2. Is het dieet gericht op één specifieke voedingsgroep?
Ga je een eiwitrijk dieet volgen, dan kan dat heel gezond lijken. Eiwitten heeft het lichaam nodig, maar om daarbij weinig andere soorten calorieën zoals vetten en suikers te eten, ga je wederom voedingsstoffen missen die belangrijk zijn. Daarbij zijn teveel eiwitten slecht voor de lever en nieren.

3. Bevat het dieet speciale afslankproducten zoals maaltijdvervangers?
Er zijn diëten waarbij je helemaal niet meer hoeft te koken, omdat alle maaltijden verwerkt zitten in zakjes met poeder, shakes en repen. Hierbij wordt dan vermeld dat deze producten alle essentiële voedingsstoffen bevatten, maar helaas is dat niet het geval. Dit is bewerkt voedsel en heeft daardoor een deel van de voedingsstoffen verloren. Een gezond dieet bevat verse voeding zoals fruit en groente.

4.Geeft het dieet tips over bepaalde eetgewoontes?
Als dat niet het geval is, zul je na het dieet gewoon weer terugvallen in je oude en waarschijnlijk slechte eetgewoontes. Op die manier zul je dus snel weer het gewicht bereiken wat je voor het dieet ook had en ben je weer terug bij af.

5. Is het dieet geschikt om voor lange tijd te volgen?
Als het dieet zelf al waarschuwt om het niet langer te volgen dan een bepaalde tijd, weet je eigenlijk al dat het geen gezond dieet is en kan het ook voor een korte periode schade aan je gezondheid aanrichten.

6. Wordt beweging bij het dieet aanbevolen?
Er zijn diëten die beweren dat je meer energie zult krijgen, maar in de eerste 1 of 2 weken niet intensief mag sporten. Dat is erg tegenstrijdig, vind je niet? Dit zijn juist de diëten waarbij je lichaam op een gegeven moment erg zuinig omgaat met je energie, wat je juist niet wilt bij het afvallen. Daarbij komt ook nog dat beweging erg belangrijk is voor een gezonde levensstijl en dus hoort bij een gezond dieet.

7. Is het dieet niet te streng en strikt?
Natuurlijk mag je best af en toe eens iets ongezonds eten. Je lichaam kan dat prima aan, zolang je maar ook genoeg gezond voedsel blijft eten. Strakke dieetschema’s zijn ook niet fijn en werken vaak demotiverend.
Heb jij dus een dieet op het oog, maar voldoet deze aan bovenstaande negatieve kenmerken, dan raad ik je aan om zo’n dieet niet te gaan volgen.

Welke soort diëten behoren dan bij een gezond dieet?

Deze soort diëten zijn meestal erg ongezond:

Dit zijn vaak de gezonde dieet soorten:

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
22 maart 2023
Update op
29 november 2023

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *