Selecteer een pagina

7 veelgemaakte gebruiksfouten bij groene smoothies / groentesap

Groene smoothies / groentesappen kunnen heel gezond zijn, maar dan wel zonder de veelgemaakte gebruiksfouten. Lees welke 7 dat zijn + tips en recepten!
groene smoothies groentesap

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
31 juli 2023
Update op
22 december 2023

Groene smoothies (groentesap) kunnen een superhandig middel zijn om meer gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen en zelfs af te vallen. Alleen dan moet je ze wel op de juiste manier gebruiken. Dat is dan ook precies de reden waarom ik dit artikel schrijf. Het gebruik van groene smoothies gaat namelijk vaak fout!

Groene smoothies zijn immers ook niet perfect en kunnen daarom in sommige gevallen zelfs zorgen voor meer gezondheidsnadelen dan voordelen.

Hoe dat zit lees je in dit uitgebreide artikel over de veelgemaakte gebruiksfouten bij groene smoothies en hoe je ze wel op een gezonde manier kunt toevoegen aan je voedingspatroon.

Ontstaan van groene smoothies

Het drinken van groene smoothies (groentesap) is een hype die eigenlijk niet lijkt over te waaien. Het is nu eenmaal een snelle methode om meer groente en fruit binnen te krijgen. Aangezien er maar een klein percentage mensen voldoende groente en fruit eet en we in de westerse maatschappij altijd haast hebben, lijkt een groene smoothie hiervoor de ideale oplossing te zijn.

De smoothie zelf bestaat al een stuk langer, namelijk sinds de jaren ’30. Toen is men in de Verenigde Staten begonnen met het verkopen van gepureerde fruitdranken. Daarna werden er steeds meer ingrediënten toegevoegd aan de smoothie, zoals ijsmelk.

Het hele smoothie gebeuren is vooral in populariteit gestegen toen in 2005 Victoria Boutenko het boek ‘Green For Life’ uitbracht. Hiermee heeft ze geprobeerd mensen ervan te overtuigen hoe gezond het is om groene smoothies op te nemen in het dagelijkse voedingspatroon. In haar boek legt ze aan de hand van wetenschappelijk onderzoek uit waarom groene smoothies zo’n enorme positieve impact kunnen hebben op je gezondheid.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Wat zijn groene smoothies?

Smoothies waren vroeger dus vooral sapjes met melk, ijs en fruit. Een heerlijke combinatie, maar wel erg calorie- en suikerrijk.

Groene smoothies zijn net even anders. Ze bestaan vooral uit groente. Dat maakt ze dan ook een stuk gezonder en calorie-armer.

Het zijn vooral de bladgroente die worden gebruikt bij het maken van een groene smoothie. Bladgroente zijn immers de groentes die gemakkelijk tot groentesap kunnen worden gemaakt. Bovendien zijn het vooral deze soort groentes die in het algemeen te weinig worden gegeten.

Voor wie zijn groene smoothies bedoeld?

Natuurlijk weet iedereen wel dat veel groente eten gezond is. Toch wil ik nog even opsommen welke voordelen een voedingspatroon met veel groente oplevert:

  • Verlaagd het risico op hart- en vaatziekten
  • Verlaagd het risico op bepaalde vormen van kanker (vooral darmkanker)
  • Verlaagd het risico op diabetes type 2 en longkanker (vooral te zien bij bladgroente)

Oftewel, het eten van veel groente draagt bij aan een energiek en lang gezond leven!

Nederlanders hebben erg veel moeite om voldoende groente te eten. Gemiddeld krijgen we maar ongeveer 130 gram groente binnen per dag. Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten, maar dat haalt slechts 2 procent.

En dan moet je nagaan dat 250 gram groente per dag een minimale hoeveelheid is. De optimale hoeveelheid wordt namelijk geschat op 500 gram groente per dag.

Groene smoothies zijn daarom nauwelijks weg te denken voor mensen die bewust bezig zijn met hun gezondheid.

Beperkingen van de groene smoothie

Hoe gezond een groene smoothie ook is, ook dit sapje heeft zijn beperkingen! Deze beperkingen kan je deels wegnemen door op de juiste manier gebruik te maken van groene smoothies, maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je op moet letten.

Daarom beschrijf ik hieronder 7 veelgemaakte gebruiksfouten:

Gebruiksfout #1: slowjuicer gebruiken i.p.v. blender

Maak je jouw groene smoothies met de slowjuicer, dan scheid je het pulp (de vezels) van het vocht (de sap). Sap bevat significant minder voedingsvezels dan het originele stuk groente of fruit waar het van gemaakt is. En laten vezels nu net één van de belangrijkste redenen zijn dat groenten zo gezond zijn!

Natuurlijk krijg je nog wel een hoop micro-nutriënten (vitaminen en mineralen) binnen, maar een groene smoothie kan daarom niet hetzelfde worden beschouwd als groente in zijn natuurlijke vorm.

Met een blender kan je het vezelverhaal wel (deels) oplossen, je scheidt dan immers niet de pulp van het vocht, maar pureert als het ware de boel. Alleen bij het blenden worden de micro-nutriënten deels kapot gemaakt, vanwege de hitte die vrijkomt.

Eigenlijk zijn dus beide methodes niet optimaal, maar altijd nog vele malen beter dan je portie groente over te slaan.

Gebruiksfout#2: gebruiken als maaltijdvervanger

Een smoothie is niet bedoeld als maaltijdvervanger. Het is bedoeld als een extra bonus voor je gezondheid. Of als je even geen zin hebt om groente te eten, maar gewoon op te drinken.

Het beste is om je smoothie voor of tijdens de maaltijd te drinken. Natuurlijk snap ik als je dan een kleinere maaltijd eet, maar zolang je dan alsnog genoeg vetten en eiwitten binnen krijgt, is dat helemaal prima.

Gebruiksfout #3: teveel focus op fruit

Een veel voorkomende beginnersfout is om teveel fruit toe te voegen aan je groene smoothie. Ondanks dat fruit je groene smoothie lekkerder laat smaken en vol zit met vitaminen en mineralen, bevat fruit ook een hoop suiker.

De hoeveelheden vitaminen en mineralen in het sap van fruit, kunnen helaas niet de grote hoeveelheden suiker compenseren. In feite bevat vers vruchtensap evenveel suiker en calorieën als frisdrank. Of de suikers er wel of niet apart aan toegevoegd zijn, maakt helemaal niets uit. Fruit (en ook groente) is nou eenmaal bedoeld om te eten in zijn natuurlijke vorm.

Nu betekent dat niet dat je niet een beetje fruit kan toevoegen aan je groentesap om het wat extra smaak te geven, maar hou het bescheiden!

Als je de smaak van groentesap niet kan verdragen, probeer dan een beetje limoen of citroen toe te voegen. Deze bevatten minder suikers, maar wel veel smaak!

Gebruiksfout #4: te lang bewaren

Je wilt misschien een voorraad aanleggen van groene smoothies, zodat je niet dagelijks in de weer hoeft te zijn met het snijden van groentes en alles wat er bij komt kijken. Besef dan dat het bwaren van smoothies ervoor kan zorgen dat enorm veel voedingsstoffen verloren gaan.

Als micro-nutriënten in aanraking komen met licht en zuurstof, vindt er oxidatie plaats. De voedingsstoffen gaan dan als het ware in rook op.

Probeer daarom je versgemaakte groentesap binnen 15 minuten op te drinken. Wil je het toch bewaren voor een later tijdstip, gebruik dan een luchtdichte donkere houder, plaats het in de vriezer en probeer het binnen 24 uur alsnog op te drinken. Ook al zullen er dan niet meer zoveel voedingsstoffen inzitten als direct na het klaarmaken, het is altijd beter dan helemaal geen smoothie of groente.

Gebruiksfout #5: te snel opdrinken

Doordat je je groente opdrinkt in plaats van opeet, hoef je niet te kauwen. Dit lijkt een voordeel, maar je spijsvertering denkt daar heel anders over.

Normaal gesproken wordt de voeding die je eet gemengd met je speeksel. Daarin zitten enzymen die aan de slag gaan met de voorvertering van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Klok je je groene smoothie dus in een paar seconden weg, dan heeft je speeksel geen kans gekregen om zich te mengen met de voedingsstoffen. Vervolgens komt de voorvertering niet op gang en moet alles worden afgebroken in de dunne darm. Het resultaat kan zijn een opgeblazen gevoel en winderigheid. Iets waar de gezondheid van je darm beslist niet op vooruit gaat.

Drink daarom je groene smoothies rustig op door de sap even in je mond te laten, voordat je deze doorslikt.

Gebruiksfout #6: vetten vergeten toe te voegen

Vetten zijn enorm belangrijk voor onze gezondheid, maar met een smoothie krijg je die nauwelijks binnen als je alleen gebruik maakt van groente.

Groente bevat van zichzelf namelijk nauwelijks vet, maar wel veel vetoplosbare vitamines. Om deze vitamines te kunnen transporteren en opnemen zijn vetten nodig, anders plas je deze vitamines gewoon weer uit.

Daarom doe je er verstandig aan om zelf nog een flinke lepel vet in de groene smoothie erbij te mikken. Olijfolie, chiazaden, kokosolie, volle Griekse yoghurt of slagroom, het helpt allemaal om de kwaliteit (en vaak ook de smaak) van je smoothie te verbeteren.

Gebruiksfout #7: chronische stoornissen negeren

Als je darmstoornissen of een niet-alcoholische vervette lever hebt, doe je er verstandig aan om uit te kijken met groene smoothies. Het zou namelijk kunnen zijn dat je deze stoornissen met groene smoothies alleen maar erger maakt.

Het kan namelijk zijn dat de koolhydraten uit groentesap in je darmen worden omgezet tot alcohol. Weliswaar geen liters, maar wel genoeg om problemen te geven aan je darmen en lever.

Het is dan zaak om eerst je darm- of leverproblemen aan te pakken (via bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut/arts), voordat je baat gaat hebben bij de gezondheidsvoordelen van groene smoothies.

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
31 juli 2023
Update op
22 december 2023

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

9 Reacties

  1. Els van herreweghe

    Hoeveel groene smoothies mag je drinken per dag en waneer drink je dat het best. Mvg Els

    Antwoord
    • Laurens Helmstäter

      Hoi Els,

      Daar is niet echt een regel voor. Het is wel aan te raden nooit meer dan 1 fruitsmoothie te drinken op een dag, vanwege de hoeveelheid suikers. Verder kan je een fruitsmoothie het beste ’s ochtends drinken en groente smoothies ’s middags en ’s avonds.

      Antwoord
  2. Brenda

    Ik had geen idee dat ze zoveel gezondheidsvoordelen konden hebben. Al is het wel logische gezien ze uit groenten en fruit bestaan. Toch maar is zo een smoothie maken.

    Antwoord
  3. melissa van de vreugde

    Ik heb vandaag voor het eerst een groene smoothie gemaakt met bladspinazie,banaan en mango..de bedoeling was om straks de rest van het gezin te laten proeven…ze gaan moeten wachten tot morgen want alles is op :-)…zooo lekker

    Antwoord
  4. Carla Beck-Kronenberg

    Kan ik mijn vitaminepil voor 55 plus gebruiken bij het iedere dag drinken van een groene smoothie?

    Antwoord
    • Laurens Helmstäter

      Dat is geen probleem!

      Antwoord
  5. Madeleine

    Mag een groene smoothy ook als ontbijt.of beter als lunch en mag je dan alleen een smoothy

    Antwoord
    • Laurens Helmstäter

      Een groene smoothie kan prima bij het ontbijt of de lunch! Of je het dan alleen houdt bij een groene smoothie, of aanvult met iets extra’s, is een kwestie van wat je behoefte is.

      Antwoord
  6. Greetje

    Ik neem al 4 jaar een groene smoothie 2 x per dag. Daarbij komt standaard een stukje biologische citroen met schil. Echt heerlijk probeer maar eens.
    En olie bv sesam.avocado.walnoten.
    amandelolie.
    Een alternatief voot fruit. Koop verschillende munt smaken. Bv aardbeien.chocolade.ananas marokaanse of de gewone munt. Zo ook ananassalie gebruik zowel blad als bloem.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *