Selecteer een pagina

Met groene thee Afvallen werkt: ontdek de 4 feiten

Iedereen kan met groene thee afvallen. Hoeveel? 1 tot 3 kilo per maand. Wil je sneller afvallen? Ontdek hier meer effectieve gezonde tips.

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
31 juli 2023
Update op
29 oktober 2023

Groene thee is wereldwijd gezien de meest gedronken thee en wordt tegenwoordig ook in Europa steeds meer gedronken. Met groene thee afvallen klinkt misschien een beetje vreemd, maar zowel de wetenschap als de oude Oosterse geneeskunde raden groene thee aan als ondersteuning om af te vallen.

Het maken van groene thee is erg simpel en is daarnaast ook nog is erg gezond. Maar waardoor komt het nou dat je ook kan afvallen met groene thee? Nadat je dit artikel gelezen hebt, zal het je allemaal duidelijk zijn.

Waar komt groene thee vandaan?

Groene thee komt oorspronkelijk uit China, waar het bekendstaat om zijn gezonde werking. De thee wordt gemaakt van de theeplant ‘Camellia sinensis’. Deze thee is afkomstig van de theeplant en heeft geen fermentatie proces ondergaan. Fermentatie is het opwarmen van de thee onder hoge luchtvochtigheid, waardoor de kleur van de thee verandert en deze een intensere smaak krijgt. Dit is niet gebeurd bij groene thee, waardoor dit een volkomen natuurlijk en onbewerkt product is.

Bij de oogst, die het gehele jaar kan plaatsvinden, worden alleen de jonge blaadjes geplukt. Handmatig plukken geeft de beste groene thee. Bij groene thee worden de bladeren meteen na het plukken even gestoomd. Daarna worden ze bij een lage temperatuur verder gedroogd.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Waarom kan je met groene thee afvallen?

Een belangrijk ingrediënt die ervoor zorgt dat met groene thee afvallen gemakkelijk wordt is de flavonoïde EGCG (epigallocatechinegallaat). Maar wat doet deze stof precies?

De flavonoïde EGCG (epigallocatechinegallaat) zijn sterke antioxidanten die de slechte vrije radicalen in het lichaam onschadelijk maken. Ook kunnen flavonoïden onder andere ontstekingremmend werken en het immuunsysteem verbeteren. De flavonoïde EGCG is volop aanwezig in groene thee.

Verder heeft EGCG de bijzondere eigenschap om de warmteproductie in ons lichaam te verhogen. EGCG beïnvloedt namelijk bepaalde enzymen die met de stofwisseling te maken hebben. Zodra de warmteproductie in ons lichaam verhoogd is, gaan we automatisch meer vet verbranden. Dit betekent dat bij alles wat we doen, we meer vet verbranden bij het drinken van groene thee.

4 Feiten dat met groene thee afvallen werkt

 • Met groene thee afvallen werkt vanwege snellere stofwisseling
  De stofwisseling in je lichaam versnelt. Hoe sneller de stofwisseling in een menselijk lichaam, hoe meer calorieën het lichaam verbrandt en dus hoe meer je afvalt.
 • Met groene thee afvallen werkt vanwege minder eetlust
  Groene thee heeft bijna geen calorieën, maar geeft je wel een vol gevoel, waardoor je minder behoefte hebt om te eten.
 • Met groene thee afvallen werkt vanwege meer vetverbranding
  Groene thee zorgt voor een lichtelijke natuurlijke verhoging van de lichaamstemperatuur. Omdat het lichaam je weer probeert af te koelen, moet het extra calorieën gaan verbranden om dit voor elkaar te krijgen.
 • Met groene thee afvallen werkt vanwege minder stress
  Groene thee heeft een rustgevende werking op het menselijk lichaam, waardoor stress verminderd. Het lichaam maakt dan minder het hormoon cortisol aan, die ervoor zorgt dat er weer minder visceraal vet wordt aangemaakt.

7 Voordelen van groene thee voor de gezondheid

Groene thee is niet alleen een hulpmiddel om af te vallen, het heeft ook veel voordelen voor de gezondheid:

 • Minder kans op hart- en vaatziekten
 • Het werkt cholesterolverlagend
 • Mooiere huid
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Frissere adem
 • Helpt tegen een kater
 • Vertraagd het verouderingsproces

Hoeveel groene thee moet je drinken om af te vallen?

Bij het dagelijks drinken van minstens vier koppen groene thee van minimaal 300 ml, zal dit daadwerkelijk helpen met afvallen. Drink de groene thee verspreid over de dag, zodat je lichaam elk moment van de dag de positieve werking van de groene thee kan benutten.

Waar koop ik groene thee?

Groene thee is in vrijwel iedere supermarkt en drogist te krijgen. Je kunt kiezen voor groene theezakjes of groene thee bladeren. Omdat groene thee zo populair is, zijn er ook tabletten met groene thee verkrijgbaar. Dit lijkt misschien een mooi alternatief, maar ze worden gemaakt van mindere kwaliteit theeblaadjes en werken daardoor lang niet zo goed als de echte thee. Je kunt daarom beter gewoon groene thee drinken.

Wat is de beste groene thee?

De beste groene thee zet je van pure groene theebladeren. Hier weet je zeker dat er geen andere stoffen aan zijn toevoegd, zoals bij theezakjes wel het geval kan zijn. Waar je deze groene theebladeren koopt is niet belangrijk.

Hoe zet ik groene thee?

Dit is net even anders dan de manier waarop de andere soorten thee gezet worden. Bij het zetten van groene thee is het erg belangrijk dat de werkzame stoffen er niet worden uitgekookt. Daarom hier de stappen om groene thee te zetten:

 1. Kook water
 2. Laat het water ongeveer acht minuten afkoelen, zodat het een temperatuur van rond de 75 graden heeft bereikt.
 3. Doe nu de groene thee erbij en deze tussen de drie en vijf minuten trekken.

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

3 Reacties

 1. martha haazebroek

  Ik ben gestopt met roken en wil daarom ook gezond eten!

  Antwoord
 2. delftl

  vivaprost werkt dat goed??

  Antwoord
 3. Hannie van der Most

  Hallo, mijn naam is Hannie. Heel erg leuk om dit bericht te lezen. Alleen heb ik heel erg gauw last van caffeine en ook zeker van groene thee. Ik drink alleen (in plaats van koffie) in de ochtend twee grote mokken groene thee. Dat het water wat moet afkoelen wist ik niet. Daar ga ik morgen gelijk mee beginnen. Ik zit nu heerlijk kamille thee te drinken. Daar kan ik iets beter tegen.

  Bedankt,

  Hannie

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *