Selecteer een pagina

Hulp bij afvallen nodig? Waarom hulp van anderen niet altijd helpt

Wil jij graag hulp bij afvallen of juist niet en weet je ook waarom? Ontdek de voordelen en nadelen van hulp bij afvallen + tips.
Hulp bij afvallen

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
8 oktober 2023
Update op
17 januari 2024

De ene vindt het fijn om veel hulp bij afvallen te krijgen en de ander heeft liever geen hulp bij afvallen. Wat heb jij het liefst en weet je ook waarom?

In dit artikel zal ik de voordelen en nadelen van hulp bij afvallen beschrijven, maar geef ik ook een aantal redenen waarom je liever wel of geen hulp bij afvallen zou willen.

Als je daarvan meer bewust wordt, kan je ook beter nagaan of je hulp bij afvallen juist wel of niet nodig hebt om tot een beter en sneller resultaat te komen.

Waarom jij wel of geen hulp bij afvallen wilt

Er zijn meerdere redenen waarom jij wel of geen hulp bij afvallen wilt.

Dit zouden redenen kunnen zijn waarom je wel hulp bij afvallen zou willen hebben:

 • Je bent bang dat je veel dingen verkeerd doet
 • Je hebt motivatie nodig van anderen
 • Je hebt te weinig tijd om zelf uit te zoeken hoe je kan afvallen
 • Je hebt het zelf geprobeerd, maar je merkt te weinig resultaat
 • Je bent constant opzoek naar betere methodes

En dit zouden redenen kunnen zijn waarom je juist geen hulp bij afvallen zou willen hebben:

 • Je vindt het moeilijk om hulp te vragen
 • Je vertrouwt niet zo op de hulp van anderen
 • Je gaat het liefste zelf op onderzoek uit naar goede methodes om af te vallen
 • Je hebt veel zelfdiscipline
 • Je haalt vaker goed resultaat van dingen die je wilt bereiken zonder hulp

Herken jij jezelf in één van deze redenen?

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Voordelen en nadelen van hulp bij afvallen

Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien, is het willen van hulp niet perse beter dan als je liever zonder hulp wilt afvallen. Maar waar gaat het dan wel om? Het gaat vooral om de ‘redenen’ waarom je wel of geen hulp bij afvallen wilt.

Als je wel graag hulp bij afvallen wilt, vanwege de reden dat je geen tijd wilt steken in hoe je het beste kan afvallen en daardoor zonder veel nadenken alle advies van een voedingsdeskundige of andere mensen om je heen aanneemt en netjes opvolgt, zal je nooit zelf echt snappen waar je mee bezig bent. Je zal dus altijd afhankelijk blijven van deze hulp, waardoor het erg lastig wordt om je streefgewicht te behalen.

Ook als je bijvoorbeeld weinig motivatie hebt om af te vallen en verlangt van anderen dat zij jou pushen, zal er een moment zijn dat die mensen er niet voor je zijn en is de kans groot dat je op een gegeven moment een terugval krijgt naar je oude gewoontes en gewicht.

Als je liever geen hulp bij afvallen wilt, kan dit ook zijn vanwege de verkeerde redenen.

Bang om hulp te vragen is hier een goed voorbeeld van. Zeker in deze tijd is overgewicht een hot topic, omdat momenteel erg veel mensen met dit probleem te maken hebben. Het is daarom de normaalste zaak van de wereld om bij een deskundige of een persoon in jouw omgeving te vragen om advies.

Een andere slechte reden om geen hulp te vragen is als je denkt dat je het allemaal zelf al weet. Er worden nog altijd allerlei onderzoeken gedaan naar het menselijk lichaam en voeding. Door te praten met anderen mensen en opzoek te gaan naar meer informatie en hulp, zal je altijd weer op nieuwe ideeën komen, die je vervolgens verder kunnen helpen met afvallen en een gezonde leefstijl.

Wel of geen hulp bij afvallen?

Persoonlijk vind ik een middenweg de beste oplossing. Ik probeer altijd eerst zelf opzoek te gaan naar informatie die mij kan helpen om m’n doel te bereiken. Met deze informatie maak ik een plan en ga ik aan de slag.

Vervolgens blijf ik wel rondvragen over hoe andere mensen tegen bepaalde dingen aankijken, waar ik zelf nog over twijfel of te weinig van af weet. Zo krijg ik na een tijdje toch weer nieuwe inzichten, die ik anders nooit had gehad.

Dus kort gezegd: hulp van anderen is goed, maar je moet er niet afhankelijk van zijn en eerst beginnen met je eigen zoektocht. Over motivatie kan ik zeggen dat dat vanuit jezelf moet komen. Smoesjes als geen tijd betekent eigenlijk dat je er geen tijd voor wilt vrijmaken, want als jij die reden gebruikt, wil je dan eigenlijk wel echt afvallen?

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
8 oktober 2023
Update op
17 januari 2024

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

1 Reactie

 1. Jager Sophia

  Mee eens.. hulp vind je eerst bij jezelf! Een plan maken, zo ver komen de meeste mensen nog wel, maar om zich daaraan te houden! Daar hebben ze iemand anders voor nodig.

  Een beetje hulp van anderen –

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *