Selecteer een pagina

Je kind te dik? Samen afvallen doe je met deze 12 manieren

Wanneer je kind te dik is, is het verstandig om daar zo snel mogelijk iets aan te doen. Ontdek 12 tips waarmee jij samen met je kind kan afvallen.
Kind te dik

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
14 februari 2023
Update op
7 november 2023

Stel dat je kind te dik is, omdat de arts dat zegt, of omdat je de BMI hebt berekend. Een kind dat te zwaar is, heeft meer kans op gezondheidsproblemen.

Hoe zorg je er dan voor dat je kind op een verantwoorde manier kan gaan afvallen? Moet het op dieet? En hoe zorg je ervoor dat je kind hier geen minderwaardigheidscomplex aan overhoudt? Overgewicht leidt namelijk ook tot pesten in de klas en later zelfs tot mogelijke beperkingen in zijn of haar carrière.

Hoe groot is het ‘kind te dik’ probleem?

Onlangs bracht Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers naar buiten dat ongeveer 15 procent van de Nederlandse jongeren tussen 2 en 25 jaar is te zwaar, 3 procent heeft zelfs last van ernstig overgewicht. Dit probleem is in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen en de verwachting is dat het probleem steeds groter wordt. De kans is dus best groot dat jouw kind te dik is.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Waarom is jouw kind te dik?

Heb jij de controle over wat je kind eet en hoeveel je kind beweegt? Waarschijnlijk minder vaak dan dat je wilt. Voor een kind is de verleiding groot om bijvoorbeeld op school snoep of frisdrank te kopen uit de automaat. Thuis kan je ook niet altijd een oogje in het zeil houden, omdat je weg moet voor boodschappen, werk of andere zaken. Hierdoor zal je kind thuis misschien erg vaak achter de computer of televisie blijven hangen, in plaats van iets actiefs te gaan doen, zoals buiten spelen met vriendjes.

Daarnaast zal een kind de ouder vaak als voorbeeld nemen. Wanneer je als ouder verkeerd eet, door bijvoorbeeld na het avondeten op de bank nog veel ongezonde tussendoortjes te nemen, zal jouw kind dit normaal gaan vinden en dit ook gaan doen, wat wederom kan leiden tot een te dik kind.

Hoe gezond samen met je kind afvallen?

Wanneer je kind te dik is en hem/haar wilt laten afvallen, zul je dit samen moeten gaan doen. Zet je kind dan niet op een streng dieet, want dit is voor jezelf en je kind ongezond.

Dus is je kind te dik, volg dan deze 12 tips om je kind gezond te laten afvallen:

 1. Zorg voor 3 gezonde maaltijden per dag
  Zo zorg je ervoor dat je kind eet wat jij voor hem maakt. Vind je het moeilijk om te variëren? Kijk hier voor gezonde voedingsmiddelen.
 2. Zorg voor een stevig ontbijt
  Zonder ontbijt komt de stofwisseling onvoldoende op gang. Uiteindelijk krijgen ze wel trek en pakken ze sneller een ongezond tussendoortje.
 3. Maak je kind bekend met groente
  Groente vinden veel kinderen niet lekker. Probeer veel te variëren en maak ze bekend met nieuwe soorten groente. Lukt het dan nog niet? Kijk voor andere manieren om groente klaar te maken.
 4. Geef ze fruit mee
  Wanneer je kinderen naar school gaan, geef ze dan 2 stuks fruit mee, zodat ze minder snel ongezonde tussendoortjes gaan kopen.
 5. Beperk voorraden van ongezond eten
  Wanneer ongezond eten zo te pakken is uit de voorraad kast, is de verleiding vaak te groot.
 6. Stimuleer beweging
  Zorg ervoor dat je kind de fiets pak wanneer dat kan. Ga ook samen op zoek naar een leuke (team)sport en doe een proeftraining om te bekijken of het bevalt.
 7. Zorg voor voldoende slaap
  Slaapgebrek wekt het hongerhormoon op en geeft zin in tussendoortjes. Zorg ervoor dat je kind op de afsproken tijd naar bed gaat.
 8. Geef het goede voorbeeld door samen af te vallen
  Wanneer je als ouder gezond eet en voldoende beweegt, zal jouw kind dit al snel willen overnemen.
 9. Informeer je kind
  Je kind is misschien nog jong en vindt het niet belangrijk om gezond te leven. Probeer toch af en toe feitjes aan je kind te vertellen over de voordelen van gezond eten en voldoende bewegen, want er komt een moment dat je kind wel er interesse in gaat krijgen en dan beschikt je kind al over genoeg informatie.
 10. Maak afspraken
  Spreek af hoelang je kind achter de computer of tv mag zitten. Spreek ook af hoevaak ze frisdrank mogen drinken en andere ongezonde tussendoortjes mogen eten.
 11. Controle wanneer het kan
  Ook al heb je niet de controle over alles wat je kind doet en eet. Probeer je als ouder te concentreren op de momenten dat je wel controle hebt over je kind.
 12. Beloon je kind
  Wanneer je te streng bent, zal je kind jouw afspraken minder snel accepteren. Zorg ervoor dat je kind bijvoorbeeld één keer per  week mag kiezen wat hij/zij wil eten. Wil je je kind nog vaker belonen? Doe dit dan niet met eten, maar bijvoorbeeld met speelgoed of iets anders.

Als je je kind te dik is en je wilt hij of zij laten afvallen, werkt dat het beste door geen druk op je kind uit te oefenen.

Wanneer je kind te dik is, hoeft hij of zij dit niet te weten. Wanneer je kind niet te dik is, zijn bovenstaande tips nog steeds aan te raden. Zo is de kans een stuk kleiner dat op latere leeftijd alsnog je kind te dik wordt. Ook zal je kind zo beter voor zichzelf kunnen zorgen.

Meer tips voor ‘kind te dik’ probleem!

Als je het lastig vindt om bovenstaande tips te verwerken in jullie dagelijkse routines, bedenk dan dat voeding een grote invloed heeft op het gewicht van je kind. Probeer daarom als eerst jullie voedingspatroon te verbeteren.

De Afslank Receptenbijbel kan ik aan iedereen adviseren die aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten wilt weten hoe een gezond voedingspatroon eruit ziet en welke voeding je daarvoor het beste kan eten.

Wat kan je nog meer verwachten van dit eBook?

 • Recepten die voor één persoon of het hele gezin geschikt zijn
 • Recepten die je goed verzadigen
 • Recepten die makkelijk te maken zijn

Dat betekent dus geen moeilijke dieetschema’s, geen dure dieetproducten en geen tijdelijke oplossingen meer. Onderneem nu actie en schaf dit eBook aan! Als je het boek nu bestelt, dan kan jij al over een paar minuten eindelijk echt leren hoe jij je lichaam kan geven wat het nodig heeft!

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
14 februari 2023
Update op
7 november 2023

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

6 Reacties

 1. Wassima

  Hoi

  ik ben Wassima
  ik word gepest maar sins ik dit heb gezien gaat het veel beter want ik heb dit 5 weeken gedaan en ik ben heel erg blij want ik word ook niet meer gepest

  Dank julie wel doeiiiiii

  Antwoord
 2. Danique

  Super fijn dat het bij jouw zo goed helpt.
  Ik ben nog niet begonnen maar ben hard opzoek naar de beste manier van afvallen.
  Ik sport al heel veel maar het helpt niets!!
  Heeft iemand misschien nog een tip ??

  Antwoord
 3. Sheri

  Hi,

  Na school gaat mijn dochter 11 jaar niet buiten spelen, wel sport ze hockey 3 x per week.
  Daarnaast vindt ze lekker om s’avonds voordat ze na bed gaat een glaasje melk drinken.

  Is dat oké?

  Mvg
  Sher

  Antwoord
 4. paola

  hallo ik ben Paola
  jij kan dit zo kilo gezond eten ik houdt voor krinderen
  kan samen wonen yourself de zijn van Paola ik ben zo verliefd
  komt zo goed beter kilo goed afvallen goed gezond eten met de groente
  best zo snel ik kan dit voor Paola ik wel graag sexy groetjes paola

  Antwoord
 5. Xylia

  Hallo ik ben xylia
  Ik ben 11 jaar en wordt gepest door mijn gewicht en door mijn dikte(overgewicht zeggen ze)
  Ik wil heel graag afvallen en er bij horen
  Ik zoek naar hoe ik snel maar gezond kan afvallen
  Met vriendelijke groet xylia

  Antwoord
 6. Kobe

  Hoi,

  Ik ben Kobe ik ben 11 en verjaar op 1 maart, ik wil heel graaf een sixpack maar dat lukt me maar niet. Deze site zegt dat je er niit veel voor moet trainen maar een buikvet ‘%’ van 12 minder kan iemand we helpen wat ik moet eten drinken en wat voor sport ik moet doen??? Dankje ???

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *