Selecteer een pagina

Met kokosolie afvallen: 12 bewijzen waarom kokosolie gezond is

Kokosolie (kokosvet) is gezond en je kan zelfs sneller met kokosolie afvallen. Waarom zijn al die verzadigde vetten in kokosolie dan niet ongezond?
kokosolie afvallen

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
4 september 2023
Update op
23 november 2023

Zo’n 4000 jaar geleden werd kokosolie al gezien als geneeskrachtig middel door stammen uit de tropen. Tegenwoordig ontdekt ook de rest van de wereld dat kokosolie een hoop voordelen kent.

Kokosolie is namelijk hartstikke gezond en je kan zelfs sneller met kokosolie afvallen. Toch zijn er instanties die het tegendeel beweren!

In dit artikel zal ik uitleggen wat kokosolie precies is, waarom het een slechte naam heeft en geef ik bewijzen waarom je kan afvallen met kokosolie en waarom kokosolie gezond is.

Wat is kokosolie?

Een kokospalm (kokosboom) staat in het Sanskriet (oud Indische taal) bekend als de Kalpa Vriksha. Letterlijk vertaald betekent dit de boom die alle wensen in vervulling laat gaan. Dit is een erg bijpassende naam, want de mens kan zo’n beetje alles van de kokosboom gebruiken!

Het belangrijkste product van de kokosboom, is de kokosolie die uit de kokosnoot komt. Zo’n twee derde tot driekwart van het droge gedeelte van het vruchtvlees bestaat uit deze tropische olie. Door persen of extractie wordt de kokosolie eruit gehaald.

Bijna 90% van kokosolie bestaat uit verzadigde vetten. Hiermee behoort deze olie tot één van de rijkste bronnen van verzadigd vet die er bestaan (bron).

Kokosolie wordt ook wel eens kokosvet genoemd. Dit is ook niet gek, aangezien kokosolie bij kamertemperatuur gestold is en er ook daadwerkelijk uitziet en voelt als vet. Pas bij temperaturen boven de 25 – 30 graden Celsius zal kokosolie vloeibaar zijn.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Waarom zou kokosolie ongezond zijn?

Zijn je alarmbellen al gaan rinkelen, nu je weet dat kokosolie hartstikke veel verzadigde vetten bevat?

Al jarenlang wordt door het Voedingscentrum geadviseerd om verzadigde vetten zoveel mogelijk te vermijden.

Deze bewering is ontstaan in 1953, toen de Amerikaanse wetenschapper Ancel Keys een onderzoek publiceerde over de gevaren van verzadigde vetten. Deze zouden namelijk een te hoog cholesterolgehalte veroorzaken, wat vervolgens zou leiden tot hart- en vaatziekten (bron).

De uitkomsten van dit onderzoek werden beschouwd als een grote doorbraak, omdat men hiermee eindelijk hart- en vaatziekten kon bestrijden. Zelfs nadat niet veel later werd ontdekt, dat Ancel Keys bewust zaken had weggelaten in het onderzoek.

Oftewel, ze had van de totaal 22 onderzochte landen, alleen maar de 7 landen opgenomen in het onderzoek waarvan een verband kon worden aangetoond tussen de hoeveelheid verzadigde vetten en het aantal gevallen van hart- en vaatziekten.

De onderzoeksresultaten van de 15 andere landen werden niet in het onderzoek meegenomen. Opvallend is dat deze landen precies het tegenovergestelde lieten zien: de bevolking in deze landen aten veel verzadigde vetten, maar hadden weinig gevallen van hart- en vaatziekten (bron).

Sindsdien zijn wereldwijd de hoeveelheid gevallen van hart- en vaatziekten explosief gestegen.

Bij vrouwen zijn hart- en vaatziekten inmiddels doodsoorzaak nummer 1 geworden (bron).

Ondertussen blijven de onderzoeksresultaten van Ancel Keys, ook wel de “lipide hypothese” genoemd, door veel officiële instanties zoals het Voedingscentrum, gezien als stuitend bewijs dat verzadigde vetten ongezond zijn. Dit lijkt dan ook onbegrijpelijk, zeker als er sindsdien al vele nieuwe onderzoeken zijn gedaan die wel goed kunnen laten zien, waardoor hart- en vaatziekten worden veroorzaakt.

Het zijn namelijk de verzadigde vetten uit koekjes, snoep, chips, gebak, smaakmakers uit zakjes, kant-en-klare voeding en meer van dit soort fabrieksvoer, die een slechte invloed hebben op de gezondheid.

Verzadigde vetten afkomstig van een natuurlijke bron heeft het lichaam nodig om goed te kunnen functioneren (bron). Kokosolie is een prima voorbeeld hiervan!

3 bewijzen dat kokosolie het afvallen versnelt

1. Kokosolie verhoogt het energieverbruik, waardoor je meer vet verbrandt

In 2015 hadden 50,3% van de Nederlanders, die boven de 20 jaar en ouder zijn, overgewicht (bron). Hiermee is overgewicht één van de grootste gezondheidsproblemen die we kennen.

Veel instanties waaronder het Voedingscentrum, maar ook personal trainers en artsen, beweren nog altijd dat teveel eten dé oorzaak is van overgewicht. Hiermee doelen zij op de energiebalans! Natuurlijk word je niet slanker als je meer eet dan dat je verbrandt, maar om hier de focus op te leggen vraagt enorm veel wilskracht en is daarom niet erg effectief.

Inmiddels is bekend dat verschillende voedingsbronnen ons lichaam en onze hormonen op verschillende manieren kunnen beïnvloeden. Daarom kan je niet stellen dat alle calorieën hetzelfde zijn.

De ene calorie is de ander niet.

Sommige calorieën zorgen voor een sterker verzadigingsgevoel en/of voor een tijdelijk hoger metabolisme. Dit zijn factoren die de energiebalans positief zullen beïnvloeden voor als je wilt afvallen en dat zonder calorieën te tellen.

Kokosolie is zo’n voedingsbron met calorieën die erg gunstig zijn voor het lichaam. Koksolie bevat namelijk middellange keten triglyceriden (MKT´s), die het energieverbruik kunnen verhogen in verhouding tot dezelfde hoeveelheid calorieën uit lange keten vetzuren, die te vinden zijn in vlees of kaas (bronbron).

Uit een klein onderzoek waar 8 mensen aan meededen, is zelfs gebleken dat bij 15-30 gram MKT’s per dag, het energieverbruik in 24 uur toenam met 5%. Dit komt neer op een extra verbranding van 120 kilocalorieën per dag (bron).

Een onderzoek uit 2015 met een grotere opzet, liet ook zien dat kokosolie zorgde voor meer vetverlies (bron).

Kortom: je kan met kokosolie afvallen als je elke dag paar eetlepels kokosolie inneemt (oftewel 15-30 gram MKT’s). Zeker op de lange duur kan dit leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies.

2. Kokosolie vermindert de eetlust, waardoor het makkelijker is om minder te eten

Je zou niet alleen met kokosolie afvallen door het verhoogde energieverbruik, maar ook doordat het hongergevoel minder aanwezig is. Dit komt waarschijnlijk door de manier waarop de vetzuren worden omgezet. Er komen hierbij namelijk ketonen vrij die een gunstig effect hebben op de eetlust (bron).

Een onderzoek waarin werd gevarieerd met middellange- en lange-keten triglyceriden, kregen de personen met de meeste MKT’s, gemiddeld 256 kilocalorieën minder binnen per dag (bron).

Een ander onderzoek liet zien dat de personen die de meeste MKT’s bij het ontbijt aten, opvallend minder aten bij de lunch (bron).

Ondanks dat deze onderzoeken wel kleinschalig waren, waren ze ook van korte duur. Dit laat zien dat als je ze over een langere tijd zou uitvoeren, dit een enorme invloed zou kunnen hebben op het lichaamsgewicht.

Kortom: je kan met kokosolie afvallen, doordat de eetlust aanzienlijk verminderd, wat op de lange duur een groot effect kan hebben op het gewicht.

3. Kokosolie helpt om het gevaarlijke buikvet te verbranden

Je kan dus goed met kokosolie afvallen, maar er is nu ook gebleken dat kokosolie je vooral laat afvallen rond je buik! Om precies te zijn, pakt kokosolie de vetten aan in je buikholte en rond je organen.

Buikvet wordt gezien als het meest gevaarlijkste vet, want buikvet wordt veel in verband gebracht met Westerse ziektes. De tailleomvang is een zeer goede aanwijzing voor de hoeveelheid vet die zich in de buikholte bevindt.

Een onderzoek waarbij 40 vrouwen meededen, die elke dag 30 ml kokosolie aten voor 12 weken lang, lieten zien dat zij een aanzienlijk slankere taille hadden gekregen (bron).

Uit een onderzoek op 20 mannen met overgewicht, die wederom elke dag 30 ml kokosolie aten, bleek dat er na 4 weken tijd de buikomvang met 2,86 centimeter was verminderd (bron).

Dit lijkt op het eerste oog misschien niet veel, maar hiervoor hebben ze niet extra voor hoeven sporten of minder moeten eten. Het enige wat ze hebben gedaan is kokosolie toegevoegd aan hun dieet.

Kortom: je za; niet alleen met kokosolie afvallen, je zal ook vooral buikvet verbranden, wat het risico’s op veel Westerse ziektes verminderd.

9 bewijzen dat kokosolie gezond is

4. Bevolkingsgroepen die VEEL kokos eten behoren tot de gezondste mensen op aarde

Kokos wordt in de Noordelijke landen gezien als exotisch voedingsmiddel en wordt eigenlijk alleen nog maar gegeten door mensen die bewust omgaan met voeding.

In Zuidelijke landen wordt kokos al eeuwen lang veel gebruikt. Als wij kijken naar de mensen die lezen op het eiland Tokelaua, dan zien we dat zij voor 60% hun calorieën halen uit kokosnoten. Hiermee zijn zij de grootste verbruikers ter wereld van verzadigd vet en hebben daarbij een uitstekende gezondheid (bron).

Ook de Kitavanen die veel kokos eten hebben geen last van hart- en vaatziekten (bron).

Kortom: er zijn bevolkingsgroepen genoeg die al eeuwen lang veelvuldig kokos eten en verkeren in prima gezondheid.

5. Kokosolie kan bacteriën, virussen en schimmels doden, zodat infecties worden voorkomen

Kokosolie bestaat voor bijna 50% uit laurinezuur. Als je lichaam kokosolie verteerd, ontstaat monolaurine. Zowel laurinezuur als monolaurine hebben een ontstekingsremmende werking. Schadelijke ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en schimmels kunnen op die manier worden gedood (bron).

Er is namelijk ontdekt dat kokosolie de zeer gevaarlijke bacterie genaamd Staphylococcus Arureus en de schimmel genaamd Candida Albicans kunnen doden (bron, bron).

Kortom: laurinezuur en monolaurine in kokosolie, kunnen helpen bij het voorkomen van infecties.

6. Kokosolie kan zorgen voor minder epileptische aanvallen

Kinderen die epilepsie hebben en niet goed reageren op medicijnen, wijken vaak uit naar het ketogene dieet. Dit dieet laat je zeer weinig koolhydraten eten en zeer veel vet. Hierdoor komt het lichaam in ketosis.

In deze staat bevinden zich in de bloedbaan hoge concentraties van ketonlichamen. Het is gebleken dat op deze manier het aantal epileptische aanvallen bij kinderen enorm kan worden verminderd, zelfs bij de patiënten waarbij de medicijnen niet aansloegen.

Omdat kokosolie direct naar de lever wordt vervoerd en in ketonlichamen worden omgezet, worden ze vaak bij epileptische patiënten gebruikt om ketosis teweeg te brengen.

Kortom: de MKT’s in kokosolie kunnen de concentratie van ketonlichamen in het bloed verhogen, wat kan helpen bij het verminderen van epileptische aanvallen bij kinderen.

7. Kokosolie vermindert klachten van Alzheimer

Het blijkt dat alzheimerpatiënten minder goed glucose kunnen inzetten als energie voor bepaalde delen van de hersenen. Ketonlichamen schijnen dit probleem niet te hebben.

Onderzoekers proberen er nu achter te komen, waardoor deze alternatieve energiebron de symptomen van Alzheimer doen verminderen (bron).

Een onderzoek uit 2006 wijst uit dat de bij de consumpties van MKT’s, er onmiddellijke verbetering optreed in de hersenfunctie bij alzheimerpatiënten (bron). Andere onderzoeken ondersteunen deze bevindingen. Daarom worden MKT’s momenteel intensief bestudeerd als potentieel therapeutisch middel bij de ziekte van Alzheimer (bron).

Kortom: de MKT’s in kokosolie zijn een betere energiebron voor de hersenen bij mensen met Alzheimer.

8. Kokosolie verminderd het risico op hartziektes

Kokosolie heeft een positief effect op het cholesterol. Het verhoogt het (goede) HDL-cholesterol en verandert het (slechte) LDL-cholesterol in een goedaardig subtype (bronbron).

Een studie waarbij het verschil werd onderzocht tussen het effect van soja-olie en kokosolie, bevestigd dit ook (bron).

Onderzoeken op ratten hebben naast dit effect, ook laten zien dat de bloedstollingfactoren en de antioxidante status verbeteren (bronbron).

Kortom: kokosolie laat meerdere positieve effecten zien voor de bloedvaten.

9. Kokosolie vermindert de kans op diabetes type 2

Diabetes type 2 ontstaat wanneer je lichaam resistent wordt voor insuline. Dit ontstaat wanneer er te vaak en teveel glucose uit je bloedbaan moet worden getransporteerd naar al je lichaamscellen. De alvleesklier krijgt hierdoor te vaak het signaal om insuline aan te maken, waardoor deze uiteindelijk oververmoeid raakt.

Kokosolie geeft wel snel energie, maar bevat geen suikers of zetmeel, waardoor de alvleesklier ook niet aan het werk hoeft. Hierdoor krijgt de alvleesklier meer rust en heeft het de tijd om langzaam te herstellen (bron).

Kortom: kokosolie kan je weer gevoeliger maken voor insuline.

10. Kokosolie beschermt de lever

Al eerder heb je kunnen lezen dat kokosolie op een andere manier wordt omgezet dan vetten uit vlees of kaas. Hierdoor wordt de lever veel minder belast.

Ook heeft kokosolie een positief effect op vetophoping rond de lever (bron).

11. Kokosolie versterkt je botten en tanden

Kokosolie zorgt ervoor dat de opname van belangrijke mineralen, zoals magnesium en calcium, wordt verbeterd. Hierdoor worden je botten sterker en kan het risico op osteoporose (botontkalking) worden verminderd (bron).

De opname van meer calcium, zorgt er ook voor dat je tanden sterk blijven.

12. Kokosolie hydrateert de huid en kan als zonnebrandmiddel gebruikt worden

Kokosolie heeft niet alleen zijn nut bewezen als voedingsmiddel, maar ook als middel voor cosmetische doeleinden.

Een droge huid wordt namelijk aanzienlijk verbeterd bij het gebruik van kokosolie op de huid. Vooral het vocht- en vetgehalte van de huid, komt hiermee meer in balans (bron).

Kokosolie kan zelfs worden gebruikt als zonnebrandcrème met ongeveer factor 5. Het blijkt namelijk dat kokosolie zo’n 20% van de ultraviolette straling tegen kan houden (bron, bron).

Wat is de beste soort kokosolie?

Wil je genieten van alle gezondheidsvoordelen van kokosolie? Zorg er dan voor dat je extra virgin (vierge) kokosolie gebruikt. Deze soort is vooral te koop bij biologische winkels of natuurwinkels.

Extra virgin kokosolie krijg je door de kokosnootpulp te persen óf door het een natuurlijke fermentatie te laten ondergaan. Door deze bewerking is het heel goed opneembaar door de darmen en de huid. Deze kokosolie wordt al vloeibaar bij 25 graden Celsius en zit meestal verpakt in glas.

Alles wat niet extra vierge kokosolie is en vooral te verkrijgen is in supermarkten, wordt doorgaans gedroogd onder hoge temperaturen en daarna gebleekt, geraffineerd en meestal ook ontdaan van de kokosgeur. Al deze fabrieksmatige bewerkingen zorgen ervoor dat de gezonde voedingsstoffen verloren gaan. Deze olie lijkt daarom veel op glad frituurvet en wordt pas vloeibaar bij zo’n 35 graden Celsius.

Ook bij het aanbrengen van kokosolie op de huid, is het veel beter om ongeraffineerde kokosolie te gebruiken.

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

4 Reacties

  1. Karin

    Ik snap nog steeds niet waarom het Voedingscentrum kokosolie niet gezond vindt.

    Antwoord
  2. Frans Witlox

    Die verzadigde vetten vervoert de aangemaakte cholesterol in het lever naar die plaatsen in het lichaam om bijvoorbeeld onstekingen te verhelpen en voor het balans van de stofwisseling. Verzadigde vetten zijn belangrijk/gezond voor het lichaam.
    Het wordt pas problematisch als de inname/consumptie van onverzadigde vetten in het lichaam minder is dan de verzadigde vetten (onverzadigde vetten voeren na de reparaties de afvalstoffen en resten LDH af.)
    Artsen hebben het te veel aan verzadigde vetten t.o.v. onverzadigde vetten verkeerd geÏnterpreteerd als een te veel inname van verzadigde vetten op zichzelf.

    Aan de ander kant slaat men door om kokosolie te promoten als een gezonde olie.
    Zelf gebruik ik kokosolie omdat ik veganist ben. Dit i.v.m. de middellange keten van koolstof/waterstof atoom. Door die middellange keten beweegt de transport rechtstreeks naar het bloed en niet eerst naar de darmen en dan pas naar het bloed (Je bent snel fit door de directe energietoevoer) Voor een niet veganist of vegetariër is dit levensgevaarlijk door de zeer hoge verzadigde vetten in kokosolie.

    Antwoord
  3. Frans Witlox

    Correcte: vegetariër moet zijn niet-vegetariër

    Antwoord
  4. Djoeke

    Prima stuk en fijn dat je de aandacht vestigt op de achtergrond van de foute theorie over vetten. Wel heb ik een opmerking: Ancel Keys was toch echt een man hoor! Dus geen ‘ze’ maar ‘hij’.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *