Selecteer een pagina

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, 5 risico’s + praktische tips & recepten

Er zijn een hoop onduidelijkheden omtrent het koolhydraatarm dieet. Daarom onthul ik alle wetenschappelijke feiten rondom koolhydraatarm eten + recepten!
koolhydraatarm dieet

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
14 september 2023
Update op
18 oktober 2023

Het koolhydraatarm dieet is een succesvolle afvalmethode! Helaas wordt soms ten onrechte beweerd dat het koolhydraatarm dieet niet meer dan een hype is!

Dit komt vooral vanwege een aantal onduidelijkheden die de ronde gaan als het gaat om koolhydraatarm eten.

In dit artikel zal ik uitleggen waar je op moet letten bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Ook onthul ik een hoop wetenschappelijke feiten rondom deze opkomende dieetmethode.

Dit is wat je gaat leren:

  • Koolhydraatarm versus vetarm
  • Wat koolhydraten zijn en waar ze inzitten
  • Verschil tussen acellulaire- en cellulaire koolhydraten
  • Waarom je afvalt van koolhydraatarm eten
  • 5 risico’s van een koolhydraatarm dieet
  • Waarom we suikerverslaafd zijn
  • Recepten die passen bij een koolhydraatarm dieet

Verschillende soorten diëten: vetarm of koolhydraatarm?

Diëten kan je vaak indelen in verschillende categorieën. Caloriearme en crashdiëten waren vroeger erg populair, maar er is nu een shift ontstaan naar andere soorten diëten.

Diëten worden namelijk steeds specifieker, omdat er steeds meer wetenschappelijke feiten boven water komen, waardoor er behoefte is ontstaan aan dieetaanpassingen.

Welk soort dieet is dan het beste dieet?

Is het dan een kwestie van koolhydraatarm eten? Helaas is dat te simpel gedacht en ik zal je uitgebreid uitleggen waarom dat zo is!

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Wat zijn koolhydraten?

Voordat ik je uitleg wat een koolhydraatarm dieet inhoudt, wil ik je eerst vertellen wat koolhydraten precies zijn en wat ze doen.

Koolhydraten is een verzamelnaam voor zetmeel en suikers.

Ze zijn onder andere van belang voor de stofwisseling en voor de transport van vitamines en mineralen, maar ze hebben nog een andere belangrijke functie: ze leveren (snelle) energie voor ons lichaam in de vorm van glucose.

Waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten kan je in heel veel voedingsmiddelen vinden. Met name in:

  • Groenten
  • Fruit
  • Graanproducten zoals brood, pasta en rijst
  • Melk en yoghurt
  • Peulvruchten zoals pinda’s, linzen en bonen
  • Vruchten- en frisdranken
  • Bewerkte voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd zoals koek, snoep, taart en light-producten

Als je niet zeker weet of er koolhydraten in een voedingsmiddel zit, dan is het een kwestie van de ingrediëntenlijst bekijken. Eigenlijk elk woord dat eindigt op “ose” is een suiker (en dus een koolhydraat), net zoals bij “stroop en “siroop”.

Waarom je van een koolhydraatarm dieet afvalt?

Ik noem de 4 belangrijkste redenen:

  • Door het eten van meer eiwitten en vetten, raak je sneller verzadigd [1]
  • Betere verzadiging leidt tot minder trek, waardoor je uiteindelijk minder calorieën eet [1]
  • Je lichaam schakelt geforceerd over van suikerverbranding naar vetverbranding
  • De aanmaak van insuline daalt, waardoor je minder snel vet gaat opslaan

Let op: na het lezen van deze redenen, wil je mogelijk overstappen op een koolhydraatvrij dieet, maar dat is erg onverstandig.

Het is namelijk NOOIT gezond om één van de macro-nutriënten (vetten, eiwitten of koolhydraten) volledig te vermijden!

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm (koolhydraatbeperkt of low-carb) dieet houdt in dat je een deel van de voeding die rijk zijn aan koolhydraten in meer of mindere mate vervangt met eiwitrijke- en vetrijke voeding.

Er wordt vooral nadruk gelegd op het vermijden van voedingsmiddelen met geraffineerde koolhydraten.

Denk hierbij aan koek, taart, frisdrank, brood, rijst en pasta.

Wat betekent in meer of mindere mate eigenlijk? Dat klinkt best vaag, toch? Snap je nu de onduidelijkheid rondom het koolhydraatarm dieet? Je kan er eigenlijk alle kanten mee op.

De term “arm” of “beperkt” is verre van concreet! Dit is een grote reden dat er veel onduidelijkheden zijn omtrent het koolhydraatarm dieet.

Een andere reden die onduidelijkheid veroorzaakt zijn de vele verschillende soorten koolhydraatarme diëten die in de loop der jaren zijn ontwikkeld. Denk hierbij aan het:

  • Atkins dieet
  • South Beach dieet
  • Dr. Frank dieet
  • Ketogeen dieet
  • Low Carb High Fat
  • Pioppi dieet

Deze diëten kennen allemaal hun eigen koolhydraatarme “beperkingen”. Zo mag je bij het ene dieet voor een bepaalde periode helemaal geen koolhydraatrijke voeding eten, maar bij de andere nog wel. Welke is dan het beste koolhydraatarme dieet?

Helaas is daar geen simpel antwoord op te geven. Alle diëten hebben nou eenmaal voordelen en nadelen. Wat deze diëten wel met elkaar gemeen hebben is dat ze je erg weinig calorieën (zo’n 10% van je dagelijkse voeding) uit koolhydraten halen. Dat is tussen de 20 en 50 gram per dag!

In z’n geval spreekt men niet meer van een ‘normaal’ koolhydraatarm dieet, maar van een ‘extreem’ koolhydraatarm dieet.

Extreem is nooit goed zou je zeggen. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Het gaat er vooral om dat je de regels en richtlijnen van het betreffende dieet goed opvolgt. Doe je dat niet, dan kleven er al snel allerlei risico’s aan.

5 risico’s bij een extreem koolhydraatarm dieet

De Masai en de Inuït zijn volkeren die maar weinig koolhydraten eten, omdat zij nauwelijks toegang hebben tot plantaardig voedsel. Toch zijn zij kerngezond [2]!

Gezond zijn met een extreem koolhydraatbeperkt dieet kan dus wel! Dit wordt ook bevestigd door de wetenschap. Het lichaam heeft namelijk niet per se koolhydraten nodig voor glucose. Dit kan het lichaam ook zelf produceren vanuit vetten en in sommige gevallen vanuit eiwitten.

Alleen hebben de meeste Westerlingen nou eenmaal niet de noodzaak en de honderden jaren tijd gehad om zich aan een koolhydraatarme omgeving te moeten aanpassen, wat bij de Masai en de Inuït wel het geval was.

Wees verstandig en houd (als westerling) daarom rekening met de volgende risico’s die extreem koolhydraatarm eten met zich meeneemt.

Risico #1: moe en lusteloos

Ga je van de ene dag op de andere dag beginnen met een extreem koolhydraatarm dieet, dan zou dat je wel eens vies kunnen gaan tegenvallen.

Als je gewend bent om te eten zoals de gemiddelde Westerling (40%-70% koolhydraten), dan is die overgang naar extreem weinig koolhydraten een behoorlijke verandering voor je lichaam.

Je kan hierdoor hoofdpijn krijgen, erg vermoeid zijn, een futloos gevoel hebben of last krijgen van slaapproblemen. Dit zijn kort gezegd allemaal afkickverschijnselen. Als je wilt afvallen, zal hierdoor je motivatie om door te gaan eerder dalen dan stijgen!

Risico #2: te weinig fruit

Het Voedingscentrum adviseert om minimaal 200 gram fruit te eten (2 stuks fruit) en 250 gram groente per dag te eten. Ondanks dat advies voor 95% van de Nederlands niet haalbaar is [3], heeft onderzoek aangetoond dat vroegtijdige sterfte het laagst is wanneer je 300 gram fruit en 375 gram groente per dag eet [4].

Natuurlijk is 300 gram fruit en 375 groente per dag nog moeilijker haalbaar dan het advies van het Voedingscentrum, maar zelfs als je het advies zou opvolgen, dan zou je alsnog teveel koolhydraten binnen krijgen bij een extreem koolhydraatarm dieet.

Ik zal dit toelichten met een simpel rekensommetje:

  • Een banaan (van 150 gram) bevat 30 gram koolhydraten
  • Een handsinaasappel (van 140 gram) bevat 14 gram koolhydraten
  • Een extreem koolhydraatarm dieet bestaat uit 20-50 gram koolhydraten per dag

Stel je eet op een dag een halve banaan en een handsinaasappel, dan zit je al bijna op 30 gram koolhydraten. Met wat groente, noten en zaden erbij kom je al snel boven de 50 gram koolhydraten uit.

Met een extreem koolhydraatarm dieet is het dus belangrijk om de essentiële voedingsstoffen uit koolhydraatarme groente te halen.

Risico #3: slecht spierherstel

Sporten met een koolhydraatarm dieet hoeft geen probleem te zijn! Het ligt er namelijk aan welke sport je doet.

Met een duursport zoals hardlopen, zwemmen of fietsen ontstaan er geen problemen. Hiermee ben je na het eerste halfuur door de glycogeen voorraden heen en wordt de energie vooral uit vetten gehaald.

Als je doet aan krachttraining of intervaltraining (sprinten, springen, opdrukken etc.) is het een ander verhaal! Deze mensen kunnen de neiging hebben om een extreem koolhydraatarm dieet niet vol te houden.

Uit onderzoek blijkt dat hun spieren veel moeilijker herstellen als er te weinig koolhydraten worden gegeten [5]. De aanmaak van het groeihormoon HGH blijft dan op een te laag pitje staan, wat het spierherstel belemmerd. Er zal daarom vooral bij explosieve- en krachttrainingen minder snel vooruitgang worden geboekt op de korte termijn.

Op de lange termijn kan een extreem koolhydraatarm dieet juist zorgen voor betere prestaties [6], maar dan moet na verloop van tijd wel de hoeveelheid koolhydraten iets opgekrikt worden.

Risico #4: psychologische problemen

Hoewel hersenen voor slechts 2% van het totale lichaamsgewicht uitmaken, verbruiken ze maar liefst 20% van je totale energievoorziening.

Glucose is voor alle lichaamscellen een belangrijkste brandstof, maar in tegenstelling tot andere cellen kunnen hersencellen geen andere soorten brandstof gebruiken.

Het komt erop neer dat de hersenen een minimale hoeveelheid koolhydraten per dag nodig hebben. Het is gebleken dat koolhydraten de productie van het “gelukshormoon” serotonine verhoogd. Serotonine helpt je om beter in je vel te zitten en remt de eetlust.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die extreem koolhydraatarm eten, meer last hebben van depressie, angst en boosheid dan mensen die een dieet volgen die rijk zijn aan volle granen, fruit, bonen en melkproducten met minder vet [7]. Dit kan verklaard worden door een gebrek aan serotonine bij het eten van te weinig koolhydraten.

Vooral vrouwen kunnen hier meer last van hebben, omdat zij over het algemeen minder serotonine hebben dan mannen.

Toch wordt in de praktijk gezien dat deze stoornissen alleen van tijdelijke aard zijn, omdat het lichaam de tijd nodig heeft om te wennen aan een andere manier van eten.

Risico #5: jodium tekort

Jodium zat vroeger veel meer in onze voeding dan tegenwoordig het geval is. Daarom kampt een groot deel van de Nederlandse bevolking met een jodium tekort.

Bij een tekort aan jodium kun je een last krijgen van:

  • Een vergrote schildklier (struma genoemd) waardoor je diarree kunt krijgen
  • Hartkloppingen
  • Kortademigheid [8]

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 150 microgram en de overheid weet dit ook. Daarom is besloten om jodium toe te voegen aan bakkerszout, wat wordt gebruikt bij het produceren van brood.

Het Voedingscentrum adviseert daarom wel brood te blijven eten. Ieder sneetje brood bevat namelijk 25 microgram jodium en bij 6 boterhammen kom je dan op 150 microgram.

Gelukkig zijn er ook andere alternatieven om genoeg jodium binnen te krijgen. Voeding waarin veel jodium zit zijn koolvis, schelvis, kreeft, kabeljauw, mosselen, haring, garnalen, eieren, zeewier, paranoten en hazelnoten.

Het wordt aangeraden om bij volgen van een extreem koolhydraatarm dieet professionele hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut/arts.

Hoe een ‘normaal’ koolhydraatarm dieet eruit ziet

De balans in macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) is in ons huidige voedingspatroon compleet verdwenen. De hoeveelheid koolhydraten dat men eet is bijna verdubbeld in vergelijking met vroeger!

Een onderzoek uit 2000 toont aan dat het voedingspatroon van westerse samenlevingen voor ongeveer 55% bestaat uit koolhydraten [9].

Kijken we terug naar de oertijd, dan bestond het voedingspatroon van de wereldwijde jager-verzamelaar tussen de 22% en 40% uit koolhydraten [10].

Zie hieronder in de taartdiagrammen de verschillen wat betreft de macronutriënten tussen de jagers-verzamelaars en westerse samenlevingen:

koolhydraatarm dieet jagers-verzamelaars

Hoe indrukwekkend deze percentages ook zijn, ze vertellen pas het halve verhaal!

Jagers-verzamelaars haalden hun koolhydraten voornamelijk uit natuurlijke voedingsmiddelen. Ik heb het dan over fruit, groente, paddenstoelen, noten en zaden.

Dit in tegenstelling tot westerse samenlevingen, waar steeds meer bewerkte koolhydraten gegeten worden. Dit soort koolhydraten worden ook wel snelle, geraffineerde- of enkelvoudige koolhydraten genoemd.

Voedingsmiddelen die deze snelle soort bevatten zijn brood, rijst, pasta, bewerkte aardappelproducten, vrucht- en frisdranken, snoep en koek.

Vooral de consumptie van bewerkte koolhydraten is in de laatste 15 jaar sterk toegenomen. Dit heeft 3 redenen:

  • De voedingsindustrie maakt steeds slimmer gebruik van de verslavende effecten van bewerkte voeding (dit creëert een hoge door-eet factor)
  • Voeding met bewerkte koolhydraten zijn erg goedkoop te ontwikkelen en daarmee aantrekkelijk voor de consument
  • Overheidsinstanties bestempelen (verzadigde) vetten al tientallen jaren als de vijanf

De voedingsindustrie en de overheden hebben een enorme invloed gehad op ons voedingspatroon, waarvan de gevolgen nu overduidelijk zichtbaar zijn!

Wat maakt een koolhydraat snel of langzaam?

Snelle koolhydraten zijn koolhydraten die buiten de cellen van de plant zijn opgeslagen. Dit worden acellulaire koolhydraten genoemd. Acellulaire koolhydraten worden daarom snel verteerd.

Langzame koolhydraten zijn koolhydraten die in de cellen van de plant zijn opgeslagen. Dit worden cellulaire koolhydraten genoemd. Omdat ze verpakt zijn in de cellen, heeft de spijsvertering langer de tijd nodig om deze soort te verteren.

Hoe langer een koolhydraat nodig heeft om te verteren, des te gunstiger dit is voor de gezondheid van de mond- en darmflora en de algehele gezondheid.

Suikerverbranding of vetverbranding?

Eigenlijk zijn de meeste mensen in onze samenleving ‘suikerverslaafd’.

Oké, suiker is geen drug en je kan er niet “echt” verslaafd aan raken, maar de hersenen reageren tijdens het consumeren wel degelijk vergelijkbaar. Op dat moment krijg je het verlangen naar meer, meer, en nog meer.

Aangezien suiker inmiddels overal in zit, ontkom je er bijna niet meer aan!

Daarom gebruiken mensen continu glucose (die je uit koolhydraten haalt) als energiebron. Vet verbranden wordt op die manier een stuk moeilijker. Het lichaam vindt het namelijk veel makkelijker om glucose te gebruiken als energie in plaats van vetten.

Wist jij dat zodra je koolhydraten eet, je lichaam direct overschakelt naar suikerverbranding en stopt met de vetverbranding… BEHALVE na het sporten!

Begin je het al te snappen?

Wil jij de hele dag vet verbranden, dan zijn er maar twee regels:

  • Eet bijna al je dagelijkse koolhydraten na het sporten
  • Eet weinig tot geen geraffineerde koolhydraten

Hou je je hieraan, dan word je een echte vetverbrander!

Vind je elke dag sporten lastig, of sport je sowieso niet? Ga dan een paar minuten springen, dansen, opdrukken, buikspieroefeningen of wat dan ook doen, voordat je voeding met koolhydraten gaat eten.

Om vet te gaan verbranden in plaats van suiker moet je lichaam zich wel aanpassen. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 weken. In deze tijd kan je je soms duizelig en futloos voelen, maar zie dat als een goed teken!

De reden waarom dit gebeurd, is omdat je lichaam jarenlang continu koolhydraten heeft gebruikt als energiebron en heeft afgeleerd hoe het opgeslagen vetten kan verbranden.

Vergelijk het als iemand die nooit sport en dan opeens besluit 5 kilometer te gaan rennen. Naderhand ben je bekaf. Doe je dit vaker, dan zal je er juist energie van krijgen!

Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig?

Als we het Voedingscentrum zouden moeten geloven, dan zouden we gezond eten als 40 tot 70% van onze energie uit koolhydraten worden gehaald.

Ik vroeg mij af hoe deze uitspraak tot stand is gekomen. Zoals bekend zijn de adviezen van het Voedingscentrum gebaseerd op de Gezondheidsraad.

Dit is een groep professoren die voor Nederlandse universiteiten werken. Veel van deze universiteiten hebben connecties met de voedingsindustrie en worden gesponsord bij het uitvoeren van onderzoeken. Dit ruikt sterk naar belangenverstrengeling!

Deze uitspraak is dus gebaseerd op lucht! 

We gaan verder op zoek naar de waarheid

Een meer betrouwbaar instituut “The Institute of Medicine”, raadt mensen aan om een minimum van 130 gram koolhydraten per dag te eten.

Dit is volgens hun het gemiddelde minimum gebruik van glucose, dat het brein dagelijks nodig heeft. Er zijn helaas geen bronvermeldingen te vinden naar studies hierover, maar ze geven in ieder geval een logische verklaring.

Helaas is ook deze uitspraak niet geheel waar.

Een deel van het brein kan alleen op glucose functioneren, maar andere delen van het brein doen het prima met ketonen. Dat is een bijproduct bij de verbranding van vet.

Als je dus te weinig koolhydraten eet, gaan sommige delen van het brein geforceerd gebruik maken van ketonen als energiebron in plaats van glucose.

Toch blijkt uit onderzoek dat als je helemaal geen koolhydraten eet, je lichaam zelf glucose kan produceren vanuit eiwitten en vetten via een proces genaamd gluconeogenese.

Wat is het perfecte koolhydraatarme dieet?

Er is geen perfect koolhydraatarm dieet! Elk lichaam is anders (dik, dun, klein, groot, gespierd) en niet iedereen is even actief. Er is dus geen eenduidige uitspraak te doen hierover.

Er zijn mensen die maar 5% van een caloriebehoefte uit koolhydraten halen (zoals bij het ketogeen dieet of een low carb high fat dieet) en zeggen dat zij niet anders meer zouden willen eten.

Als er wordt gekeken naar de evolutie van de mens, dan blijkt dat we altijd zo’n  30% van onze caloriebehoefte uit onbewerkte koolhydraten hebben gehaald en dit ook een goede maatstaf is voor een gezond dieet! Hoe weet je nu of je op 30% zit?

Zolang je de bewerkte (geraffineerde) koolhydraten vermijdt, maar wel voldoende groente, fruit, noten en peulvruchten eet, zal je om en nabij de 30% koolhydraten uitkomen.

Sinds eind 2016 is het project GezondDorp gestart in Leende waarbij een groot deel van de bewoners meedoet met het Low Carb High Fat dieet. Een dieet met weinig koolhydraten en veel vetten. Het resultaat is dat in 6 maanden tijd 139 mensen bij elkaar 410 kilogram lichter zijn geworden.

Koolhydraatarm dieet voedingslijst

Zie hier hoe je een gezond koolhydraatarm dieet kan samen stellen.

Vermijd voeding met acellulaire koolhydraten:

  • Aardappelen
  • Rijst
  • Pasta
  • Brood
  • Maïs
  • Frisdranken
  • Vruchtensappen
  • Junkfood
  • Koek
  • Snoep

Vervang dit zoveel mogelijk met cellulaire koolhydraten:

  • Groente
  • Fruit
  • Knollen
  • Zeegroente
  • Noten
  • Quinoa

Zoals je ziet zijn de cellulaire koolhydraten voornamelijk voedingsmiddelen die niet of nauwelijks zijn bewerkt, terwijl de voedingsmiddelen met de acellulaire koolhydraten juist wel veel zijn bewerkt.

Twijfel je dus of een bepaald voedingsmiddel goede of slechte koolhydraten bevat, probeer er dan achter te komen hoe deze voeding tot stand is gekomen.

Recepten die passen in een gezond koolhydraatarm dieet

Om inspiratie op te doen willen wij jou 3 heerlijke en zeer gezonde recepten uit het boek Afslank Receptenbijbel toelichten.

De recepten geven jou een idee van wat je van een goed en verantwoord koolhydraatarm dieet mag verwachten. Het zijn geen complexe recepten en het hele gezin zal het lekker vinden.

Koolhydraatarm ontbijt: havermout met peer en frambozen

(voor 2 personen)

koolhydraatarm dieet: Havermout peer frambozen

Ingrediënten:

  • 500 ml plantaardige melk
  • 40 g havermout
  • 1 peer in partjes met schil (eerst wassen en zonder klokhuis)
  • 1 handje gewassen frambozen

Bereidingswijze:

  • Doe de havermout en de plantaardige melk in een pannetje en zet deze op het fornuis.
  • Verwarm het gedurende 2 tot 3 minuten op hoge stand totdat er een dikke pap ontstaat.
  • Laat de pan 15 minuten afkoelen.
  • Was de frambozen en doe deze samen met de peer door de pap.

Variatietip:

Je kunt de pap wat smeuïger maken door sojakwark of sojayoghurt toe te voegen. De pap wordt hierdoor zachter en smakelijker.

Meer ontbijtrecepten vind je in mijn artikel over het koolhydraatarm ontbijt!

Koolhydraatarme lunch: geitenkaassalade met verse vijgen

(voor 2 personen)

koolhydraatarm dieet: Geitenkaassalade

Ingrediënten:

  • 150 gram geitenkaas
  • 3 verse vijgen
  • 75 gram rucola
  • Een handje pecannoten
  • 1 paprika
  • 1 theelepel honing
  • 2 theelepels olijfolie

Bereidingswijze:

  • Zet de grill aan en snijd ondertussen de verse vijgen in partjes
  • Bestrijk de gesneden vijgen met honing.
  • Snijd de geitenkaas in dunne plakjes
  • Leg de plakjes geitenkaas bij de vijgen op de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat circa 12 tot 15 cm onder de grill tot de kaas begint te borrelen en de vijgen gaan karamelliseren.
  • Was de rucola schoon en voeg de olijfolie en zout en peper naar smaak toe.
  • Was de paprika en snijd het in korte reepjes.
  • Leg de gegrilde vijgen en geitenkaas op je salade en serveer met de pecannoten en de paprika.

Variatietip:

Je kunt er ook voor kiezen om de paprika en de pecannoten mee te grillen. Je kunt de smaak veranderen door pistachenootjes toe te voegen in plaats van pecannoten.

Koolhydraatarm avondeten: broccoli met geitenkaas en quinoa

(voor 2 personen)

koolhydraatarm dieet: broccoli met geitenkaas quinoa

Ingrediënten:

  • Een halve broccoli, in roosjes
  • 1 kleine pot linzen
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 150 gram rucola
  • 150 gram quinoa

Bereidingswijze:

  1. Kook de quinoa gedurende 12 minuten gaar.
  2. Doe ruim olijfolie in een koekenpan en voeg de broccoliroosjes toe.
  3. Doe de linzen in een vergiet en doe dit ook in de pan bij de broccoliroosjes.
  4. Bak de broccoli en de linzen vervolgens nog 2 minuten door.
  5. Voeg de geitenkaas toe in de pan en laat deze er doorheen smelten.
  6. Voeg als laatste de quinoa en de rucola toe, en het gerecht is klaar om te serveren!

Variatietip:

Je kunt de naturel geitenkaas ook vervangen door geitenkaas met honing. Dit maakt het gerecht wat zoeter van smaak.

Referenties
  1. Nancy F. Krebs, Dexiang Gao, Jane Gralla, Juliet S. Collins, Susan L. Johnson. Efficacy and Safety of a High Protein, Low Carbohydrate Diet for Weight Loss in Severely Obese Adolescents. J Pediatr. 2010 Aug; 157(2): 252–258.
  2. H. H. Draper. The Aboriginal Eskimo Diet in Modern Perspective. New Series, Vol. 79, No. 2 (Jun., 1977), pp. 309-316.
  3. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/voeding-0/algemeen#!node-voeding-van-volwassenen
  4. https://jech.bmj.com/content/jech/68/9/856.full.pdf
  5. Stephen D Phinney. Ketogenic diets and physical performance. Nutr Metab (Lond). 2004; 1: 2.
  6. Caryn Zinn, Matthew Wood, Mikki Williden, Simon Chatterton, Ed Maunder. Ketogenic diet benefits body composition and well-being but not performance in a pilot case study of New Zealand endurance athletes. J Int Soc Sports Nutr. 2017; 14: 22.
  7. Brinkworth GD1, Buckley JD, Noakes M, Clifton PM, Wilson CJ. Long-term effects of a very low-carbohydrate diet and a low-fat diet on mood and cognitive function. Arch Intern Med. 2009 Nov 9;169(20):1873-80.
  8. Kapil U. Health consequences of iodine deficiency. Sultan Qaboos Univ Med J. 2007 Dec;7(3):267-72.
  9. Cordain L1, Miller JB, Eaton SB, Mann N, Holt SH, Speth JD. Plant-animal subsistence ratios and macronutrient energy estimations in worldwide hunter-gatherer diets. Am J Clin Nutr. 2000 Mar;71(3):682-92.
  10. Loren Cordain, Janette Brand Miller, S Boyd Eaton, Neil Mann, Susanne HA Holt, John D Speth. Plant-animal subsistence ratios and macronutrient energy estimations in worldwide hunter-gatherer diets. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 71, Issue 3, 1 March 2000, Pages 682–692.
  11. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraten.aspx

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

35 Reacties

  1. willy

    Hoeveel gezonde koolhydraten mag je per dag als je wild afvallen ? En mag je kaas gebruiken?

    Antwoord
  2. Ria

    Ik heb een koolhydraatarm dieet gevolgd. Bijna 2 maand lang, niks afgevallen. Volgens mij is het dus ook gewoon onzin. Elke dag had ik bijna 80 gram eiwit in mijn voeding en normaal een stuk minder en dit zou dan de stofwisseling moeten verhogen..Als ik koolhydraten eet en neem niet te veel calorieen kom ik ook niet aan. Ik heb het geprobeerd, maar ik ga weer lekker normaal eten, dus gewoon niet te veel calorieen eten!

    Antwoord
    • Geertje van leeuwen

      Ik denk dat je het principe van de koolhydraatarme leefwijze nog niet helemaal goed hebt begrepen.
      Ik heb met deze site niets te maken maar ik ben er wel 22 kilo mee afgevallen vanaf 1 juni 2016.
      Sterkte en probeer het nog eens.
      Vr gr Mevr Geertje van Leeuwen
      Rotterdam

      Antwoord
    • Henri

      Ik ben tot nu toe 14 kilo lichter op 3 maand tijd met minder Kh te eten, je moet wel voldoende vet en eiwitten binnenkrijgen anders heeft het geen nut, je lichaam kan dan namelijk in de spaarstand komen.

      Antwoord
  3. Bouchra

    Ik heb een koolhydraatarmdieet gevolgd voor 2 maanden omdat ik waarschijnlijk niet zwanger kon raken door een BMI van 36. Ik woog 97kilo en viel in 2 maanden 8 kilo af. Tot slot had ik een BMI van 32 en raakte ik de 3e maand al zwanger. Een zwangerschap dat heeft doorgezet!

    Antwoord
    • Laurens Helmstäter

      Goed nieuws!

      Antwoord
    • linda

      welk dieet heeft u dan gevolgd?

      Antwoord
  4. Linda

    Beste, ik ben van start gegaan aan koolhydraatarmeten op aanraden van mijn homeopaat.
    Ik heb nl een lekkende darm….alle geraffineerde bloem, suikers enz dat is me heel duidelijk dat dit niet op het menu staat. Moet ik eerlijk zeggen dat staat al jaren niet op mijn menu. Al jaren speltfan…quinoa….bruinerijst enz…. Toch een vraag ik hou van aardappelen! En heb me laten vertellen wanneer je ze in de schil stoomt ze geen probleem zijn in een koolhydraatarm dieet….ik eet ze nl al jaren op deze manier….graag jou mening of heeft u goeie tips of suggesties.
    Ik ben blij op je website gebotst te zijn….de andere dieeten geven mijn geen goed gevoel. Op deze site komt er een eerlijke visie over koolhydraten en wordt er gelukkig onderscheidt gemaakt tussen trage en snelle.Ook wil ik nog zeggen ik hoef niet te vermageren mijn BMI is 23

    Antwoord
    • Laurens Helmstäter

      Fijn dat je geholpen bent!

      Antwoord
  5. nikki

    Ik heb ook een koolhydraatarm dieet gevolgd Atkins.
    In 8 maanden tijd 42 kilo afgevallen. En nee, je hoeft daarna geen kilo’s meer aan te komen. Al 3 jaar op gewicht. Het is zeker niet allemaal negatief, voor mij werkte het super, terwijl het bij een ander niets doet.

    Antwoord
  6. Mark

    Ik had gezien dat volkoren brood (whole wheat) een lage GI heeft, dus hoezo moet dat vervangen worden? Mvg Mark

    Antwoord
  7. Kelly

    Ik heb een vraag.. Misschien lees ik er overheen of niet goed. Het is 30% koolhydraten van je voeding op een dag., hoeveel is je vet en eiwit dan? Alvast heel erg bedankt voor het antwoord.

    Antwoord
    • Laurens Helmstäter

      Beste Kelly,

      Hele goede vraag (ook al zijn er geen slechte vragen)!

      De algemene regel hiervoor is:
      – 30% onbewerkte koolhydraten
      – 30% eiwitten
      – 40% vetten

      Antwoord
      • Karin

        Ik wil daar nog een toevoegen dat als je weinig beweegt, 20% koolhydraten ook meer dan genoeg is.

        Antwoord
  8. Petra

    Ik ben ook begonnen met een koolhydraatarm dieet. Ik vond het de eerste week heel moeilijk om brood en pasta niet te eten, maar nu ik eraan gewend raak mis ik het bijna niet meer. Ook voel ik me een stuk beter en ben ik al een klein beetje afgevallen. Bedankt voor alle tips en ik het koolhydraatarme eten echt volhouden!

    Antwoord
  9. Pauline

    Ik kwam erachter dat het Voedingscentrum zoveel koolhydraten adviseert, omdat bij een te kleine hoeveelheid koolhydraten zij bang zijn dat men te veel spieren gaat verbranden. Laat je daarom niets wijsmaken en denk zelf na. Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren behoudt, dus mensen, ga allemaal alsjeblieft meer eiwitten eten en een tijdje op koolhydraatarm dieet.

    Antwoord
  10. Henk

    Ik zag koolhydraten altijd als de vijand, maar ik mag ze dus wel eten gelukkig, maar dan iets minder 😀

    Antwoord
  11. Claartje

    Wat een informatief artikel over het koolhydraten dieet! Ik vond het al gek om zo extreem alle koolhydraten te vermijden. Nu ik beter snap hoe het zit, kan ik betere keuzes maken. Bedankt Laurens!

    Antwoord
  12. Barbara

    Misschien heb ik eroverheen gelezen, maar vind het volgens mij niet expliciet terug. Hoe zit het dan precies met zuivelproducten? Ik eet dan in plaats van een boterham graag yoghurt. En…..de Optimel varianten? Of is dat dan weer echt heel fout?

    Antwoord
  13. Silvana

    Ik wil dit diet ook gaan volgen, ben 12 kilo in 1 jaar aangekomen.
    Ik vind het erg moeilijk met het avond weten, wat klaar te maken?
    Als ik kip klaar maak mag ik dan nog wel kruides gebruiken zoals zout, paprika poeder? en dat met groente. of de kip droog bakken zzonder iets met groente?
    heeft iemand nog tips?

    Antwoord
  14. Josiane Heyndels

    Bedankt voor jouw heel interessante informatie! Ik ken dit dieet en pas het al maanden toe. Wij hebben in België nl. een prima voedingsdeskundige en verdedigster van dit dieet: Pascale Naessens. Mijn groot probleem blijft dat ik veel last heb van zin in zoet en mij ook niet zo best voel als ik teveel fruit eet, vb. ’s morgens. Havermout met een beetje fruit past mij ’t best. Noten mag ik ook niet teveel eten en melkproducten al helemaal niet (verteer ze niet). En vlees eet ik principieel niet, uit respect voor de dieren. Hopelijk heb ik daardoor geen eiwittekort?

    Antwoord
    • Laurens Helmstäter

      Beste Josiane,

      Uit je verhaal te lezen kan ik begrijpen dat het eten van voldoende eiwitten een uitdaging is. Ik adviseer je daarom om vaak ei te eten, aangevuld met peulvruchten, Griekse yoghurt (vanwege de fermentatie) en eventueel een biologische eiwitpoeder van een plantaardige bron zoals hennep. Zelf neem ik af en toe Organic Hemp Powder van het merk Nutiva. Succes!

      Antwoord
  15. robroos

    heb een stoma koolharmbrood kan je darm verstopen van datbrood meer last van

    Antwoord
  16. Hermien

    ik heb het boek ontvangen en het lijkt mij een fantastisch boek en ik ga er ook mijn best mee doen ik heb heel erg artrose en ben te zwaar dus ik ga er voor dank je wel

    Antwoord
  17. Inne

    Ik ben vegetariër en ik vraag mij af waar ik dan mijn eiwitten uit kan halen? Elke dag eieren eten lijkt me namelijk ook niet gezond. Ik eet wel vleesvervangers maar zijn deze koolhydraatarm?

    Antwoord
  18. Marjo

    Beste Laurens,
    Wat een fijn artikel en het heeft me veel duidelijk gemaakt.
    Sinds anderhalve week ben ik bezig met een koolhydraatarm dieet, doordat ik steeds hoofdpijn heb en zware benen ben ik eens gaan zoeken op het internet waardoor dit zou kunnen komen. Inmiddels is het me duidelijk dat een streng koolhydraat arm dieet niet de allerbeste oplossing is.
    Ik ben dus heel blij met je artikel en zal in mijn eigen groep zeker een link plaatsen hier naar toe. Want ik denk dat dit voor veel meer menden een Eye opener zal zijn.
    Ik zal ook zeker de afslankbijbel aanschaffen.

    Antwoord
  19. Marij Bruinen

    Heel duidelijk goede uitleg. Dankjewel?maar in de magnetron? Groetjes marij

    Antwoord
    • Laurens Helmstäter

      Hoi Marij. Dankjewel! Dat over de magnetron heb ik weggehaald 😉

      Antwoord
  20. Wilma Roozing

    Goedemorgen Laurens,
    Ik ben een vrouw van 56 jaar, dus een lichaam dat veranderd, opvliegers ( nog steeds ) en een kilo of 8 te zwaar voor het mooie. Ik krijg het er maar niet af. Ik loop veel met de hond, werk 20 uur in de week, geen zittend werk. Kan ik ook dit KA dieet volgen? Ik hoop het, kunnen die 8 kilo’s er voor de vakantie net nog even af.
    Groetjes Wilma.

    Antwoord
  21. Greetje

    Ik nam iedere dag groene smoothie.veel groente en halve banaan.halve kiwi en dan nog stukje ananas. Maakte het met melkkefir maar viel niet meer af bleef al jaren op 70 kilo staan.
    Nu neem ik geen fruit meer alleen fruitpoeder en de kilo gaan er weer af. Als olie gebruik ik walnoten.sesam.amandel pompoenpit en avocado olie door mn smoothie of kwark of griekse yoghurt.wissel iedere x af. Maar geen brood al jaren broodloos.neem als rijst en pasta vervanger Bloemkoolrijst en Gourgette spagehetti.
    Neem 2x per week aardappelen omdat de kids thuis komen te eten.
    Greetje Pilon

    Antwoord
  22. el

    Ik pastte een jas maat 50 niet meer aan en alles deed zeer aan mijn lijf door overgewicht. Ik zag zelf hoe te beginnen aan een gezonder leven de bomen door t bos niet meer en ben om mij te laten helpen naar een dietiste gegaan. Zij raadde mij t kh arm dieet aan zonder pasta rijst en aardappels ook de zilvervlies en volkorenvarianten niet. Ik ben als vegatarier op haar advies weer vis gaan eten wegens anders teveel gebrek aan eiwitten in t eetpatroon .ik ben nu zelf 30 kg kwijt en bezig met de laatste 10. ik heb gehoord dat dit mijn levenswijze gaat worden (kh arm eten )wegens gevoeligheid voor mijn trage tot niet werkende schildklier. In het begin dacht ik help maar ik word gelukkig steeds creatiever in variaties bedenken ook zijn er veel leuke gerechten met groenten die ik dan aankleed met creme fraice oid ipv saus met bindmiddel
    broekmaat 50 heb ik inmiddels ingeruild voor 38 echt leuk!
    in t begin dacht ik waar begin ik aan in deze suikerwereld met talloze verleidingen? t was best zwaar ik had als grote chocolasnoeper ook wel afkickverschijnselen, ja echt! maar t werkt! voel me een stuk energieker, kiplekker en mijn schildklier functioneert een stuk beter bleek uit bloedtest laatst. dit lekkere gevoel gun ik iedereen!
    er is echt een wereld voor mij open gegaan kan weer letterlijk vooruit komen zonder pijn in mijn lijf.

    Antwoord
  23. Marijke Blesgraaf- Taalman

    Hey Laurens. Ik hoop echt dat je mijn vraag beantwoord. Vandaag kreeg ik onverwacht antibiotica en voel me niet zo lekker. Wat kan ik nu het best eten van het koolhydraat arm dieet?
    Tijdens de kuur probotica innemen, mag dat?

    Antwoord
  24. Yvonne Bergwerff

    Beste Laurens,
    Dank voor de toelichting.
    Ik heb de Afslank Recepten bijbel, maar dat is van Oscar Helm is? Werk je onder 2 verschillende namen?
    De recepten zijn erg lekker in elk geval heb er zelfs een catering voor 15 personen ongeveer mee gedaan.
    Groetjes Yvonne

    Antwoord
  25. Peter

    “Dit is een groep professoren die voor Nederlandse universiteiten werken. Veel van deze universiteiten hebben connecties met de voedingsindustrie en worden gesponsord bij het uitvoeren van onderzoeken. Dit ruikt sterk naar belangenverstrengeling! Deze uitspraak is dus gebaseerd op lucht! We gaan verder op zoek naar de waarheid…
    – – – – – – –
    Goed dat je de moeite hebt genomen om het allemaal uit te leggen. Heel helder. Uiteraard moet iedereen zijn eigen plan maken.

    Ik vind het we jammer dat je de wetenschap een voetje probeert te lichten. Dit doet geen recht aan je verder zo duidelijk betoog. Zo meteen ga je nog zeggen dat er geen klimaatproblemen zijn. Ik ga in ieder geval wel twijfelen aan al het andere wat je hebt gezegd.

    Antwoord
  26. Lies van Asselt

    Door koolhydraadarm te eten heb ik mijn diabetes 2 in 8 weken om kunnen keren en heb ik ruim een jaar geen twee pilletjes Metformine meer nodig. Er blijven genoeg lekkere dingen over om te eten. Bewegen is wel belangrijk erbij. Ik heb een Bellicontrampoline en een programma op YouTube wat bij mij past. Ik ben 70 jaar. En ik doe Nordick Walking al 10 jaar. Wel onregelmatig. Afwisselend ook met fietsen. Heb geen auto.

    Ps. Ik las een artikel over Metformine dat deze in andere landen zoals Canada en Amerika uit de handel zijn genomen, omdat er een ongezond stofje in zit. Hopelijk komt het ook in NL zover.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *