Selecteer een pagina

Met koud douchen afvallen? En is koud douchen gezond?

Met koud douchen afvallen? Kan dat echt? Ontdek waarom deze methode steeds vaker wordt gebruikt + de vele gezondheidsvoordelen van koud douchen,
Koud douchen

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
10 juni 2023
Update op
28 november 2023

Wat is een warme douche of bad toch heerlijk op een koude winterochtend! Eigenlijk is warmte altijd wel lekker. We zijn met z’n allen misschien wel een beetje verslaafd aan warmte.

Natuurlijk voelt warmte heerlijk, dat kan ik niet ontkennen, maar wat vindt ons lichaam en onze gezondheid eigenlijk van al deze warmte? Kan het ook niet zijn dat sommige mensen een beetje bang zijn geworden voor de kou, omdat we er misschien verkouden/ziek van kunnen worden?

Gelukkig zijn er de laatste tijd steeds meer bewijzen boven tafel gekomen, waaruit blijkt dat kou enorm veel voordelen kan hebben op onze fitheid. Koud douchen helpt namelijk niet alleen bij afvallen, maar dit heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen.

Hoe koud douchen het afvallen versnelt

De wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit hoe het komt dat je met koud douchen het afvallen versnelt, maar dat het werkt staat vast!

Er zijn momenteel twee verklaringen voor dit verschijnsel:

 • De eerste verklaring is dat je lichaam meer z’n best moet doen om warm te blijven, als er van buitenaf een koudeprikkel aan het werk is. Je merkt dat je lichaam zich warm wilt houden, doordat je begint te trillen. Je lichaam heeft daardoor meer energie nodig. Bij een lange kouperiode haalt je lichaam deze energie uit je vetcellen.
 • Een tweede verklaring is dat je spieren meer glucose opnemen uit je bloedbaan bij afkoeling. Dat is gunstig, want zo blijft deze glucose niet hangen in de bloedbaan om te worden verwerkt tot een vetcel.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Wat er nog meer gebeurd bij koud douchen

Je lichaam kent witte en bruine vetcellen. De witte vetcellen zijn als het ware de gewone vetcellen. De bruine vetcellen hebben iets extra’s. Zij bevatten heel veel kleine “energiecentrales” genaamd mitochondriën. Deze mitochondriën kunnen het vet uit de witte cellen omzetten in warmte.

We hebben allemaal bruine vetcellen, maar deze moeten wel eerst worden gestimuleerd. Hoe meer je deze stimuleert, hoe warmer je lichaam zich kan houden. Gelukkig heb je zelf in de hand hoeveel bruine vetcellen je stimuleert. Dit zal namelijk vooruitgaan, naarmate je vaker koud doucht of je blootstelt aan een andere vorm van kou.

Is koud douchen bewezen gezond?

Of het komt door het stimuleren van je bruine vetcellen bij koud douchen, of dat er andere processen in gang worden gezet is nog niet helemaal duidelijk, maar dat koud douchen naast afvallen nog veel meer gezondheidsvoordelen biedt staat ook vast.

Het levende bewijs daarvan is Wim Hof, ook wel bekend als The Iceman. Hij is niet alleen hartstikke gezond, maar hij heeft zichzelf zo goed getraind tegen de kou, dat hij kan hardlopen op de noordpool met een bloot bovenlijf, of 1 uur en 52 minuten kan zitten in een ijsbad. Dit is natuurlijk ontzettend extreem, maar volgens hem kan iedereen dit leren en dat is ook al gebleken.

Gelukkig hoef je niet zo extreem te zijn als The Iceman om te genieten van de vele voordelen van koud douchen of een koud bad.

Gezondheidsvoordelen van koud douchen

1. Versterkt je huid

Wist jij dat warm douchen je huid verslapt? Koud douchen zal je huid juist versterken! Ook cellulite (en de kans op cellulite) neemt enorm af. Door het koude water zal de bloedcirculatie toenemen, waardoor opgehoopte vetkussentjes geen kans meer maken.

Pas wel op met je gezicht, sommige mensen kunnen door een té koude straal op het gezicht huidklachten ervaren. Richt daarom ook altijd de straal op je nek of rug.

2. Het geeft je energie

Zelf heb ik ’s ochtends soms moeite om even goed wakker te worden. Nou, nadat je een koude douche hebt genomen, ben je al in een aantal seconden klaarwakker! De plotselinge kou op het lichaam zorgt ervoor dat je ademhaling direct veranderd en mede daardoor spring je letterlijk wakker.

Daarnaast krijg je ook nog eens positieve mentale energie. Je hebt het namelijk wederom aangedurfd om de kraan op zijn koudst te zetten terwijl je er onder staat, waardoor je het eerste “obstakel” van je dag alweer hebt overwonnen.

3. Goed voor de bloeddruk en bloedcirculatie

Koud douchen verbetert de bloedcirculatie. Het koude water zorgt voor vaatvernauwing, waardoor er in de zelfde tijd meer bloed door te aderen gepompt wordt. Hierdoor wordt het bloed efficiënter gebruikt. Het klopt dat je bloeddruk een tijdelijk verhoging doormaakt, echter al je bloedvaten worden wel “getraind” waardoor deze sterker worden. Wanneer we dit proces omdraaien (dus bij warm water) zal dit resulteren in een verwijding van de bloedvaten waardoor de bloeddruk tijdelijk afneemt. Slappere bloedvaten is het gevolg!

4. Versterkt je immuunsysteem

Je lichaam gaat direct aan het werkt op het moment dat je onder de koude douche staat. Je lichaam moet namelijk de temperatuur van je lichaam op peil houden. Door koud water gaat je lichaam energie verbranden om zichzelf weer op te warmen.

Bij een koude douche krijgt je lichaam eigenlijk te maken met acute stress. Nu denk je misschien dat deze vorm van stress ongezond is, maar het tegendeel is waar. Acute stress (stress korter dan 2 min) is juist heel erg gezond, want het immuunsysteem wordt uitgedaagd en wordt daarom enorm versterkt.

5. Je bouwt een “koudeschild” op

Veelvuldig blootstelling aan bepaalde stoffen of temperaturen wil het lichaam zo goed mogelijk opvangen. Drink je bijvoorbeeld vaak veel alcohol, dan zal je op den duur steeds meer nodig hebben om dronken te worden. Zo is het ook met kou.

Hoe vaker je jezelf blootstelt aan kou, hoe meer resistentie je tegen de kou opbouwt. Natuurlijk moet je dit langzaam opbouwen, anders is het weer juist ongezond en kan je ziek kunnen worden.

Wat er dus eigenlijk gebeurt naarmate je langere tijd gaat koud douchen is dat je een eigen “koudeschild” ontwikkelt. Je lichaam zal dan dus ook beter met de kou kunnen omgaan.

Voor mensen die veel zweten is een koude douche ook aan te raden. De temperatuur neutraliseert simpelweg de hoeveelheid zweet die men aanmaakt.

Hoe begin je met koud douchen?

Vond je dit artikel interessant, begin dan bij je eerst volgende douche met koud douchen!! Gebruik daarbij de volgende stappen:

1. Start met een warme douche en handel je normale handelingen af zoals inzepen en haren wassen.

2. Draai de douchekraan naar een stand die tussen de koudste stand en de door jouw ingestelde temperatuur staat. Laat je lichaam hier langzaam aan wennen, terwijl het water loopt.

3. Verander opnieuw de temperatuur door de kraan naar de helft van de koudste stand te draaien. Dit water zal veel killer zijn en je zal er een beetje van schrikken, maar blijf er wel onder staan. Laat het water ongeveer 30 tot 60 seconden over je lichaam stromen. Je lichaam zal in deze fase al bruin vetweefsel gebruiken om warmte te genereren.

4. Zet jezelf schrap en draai de douchekraan naar de allerkoudste stand. Eventjes zal dit water extreem koud aanvoelen, maar dat is nu juist het nut van dit koude water. Blijf onder het koude water, laat het over je schouders, nek en rug lopen. Dit zijn de gebieden waar het merendeel van het menselijke bruine vet is waargenomen volgens de onderzoekers.

5. Blijf minstens 30 seconden onder het koude water staan. Op dit moment zal je lichaam gewend zijn aan de temperatuur en voelt het niet meer zo koud aan. Je vindt het misschien zelfs lekker fris.
Blijf onder het koude water staan zolang als je wilt, maar op zijn minst 30 seconden.

6. Herhaal deze koude douches 2 of 3 keer per dag om de bruine vetcellen nog meer te activeren en nog sneller je koudeschild te activeren.

Meer effectieve afvaltips

Met koud douchen afvallen is natuurlijk niet genoeg om echt snel en blijvend gewicht te verliezen.

Alle verleidingen om ons heen, sociale druk en weinig tijd zijn ook obstakels die grotendeels moeten overwonnen!

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

1 Reactie

 1. Rein Mulder

  Rein Mulder 1955 Amsterdam 2017
  Ik ben precies een jaar geleden begonnen met koud te douchen en ben er nu aan gewent.
  Het is even doorzetten maar het geeft je een fijn gevoel je kan beter tegen kou en griep prik niet gehaald en niet ziek geweest.
  Het geeft bij mij een positieve werking op mijn lichaam en geest ben fitter ook de winter dat en in de nacht -10 graden was koud douchen kwam er rood onderuit.
  Snel heb je het weer warm en voelt je heerlijk.
  Wat ik lees over afvallen dat zal wel maar eet al matig 2 broodjes in de ochtend en geen suiker gebruik ik in dranken.En zout ook niet overal zit een natuurlijke zout smaak aan vroeger gebruikte mijn ouders overal zout op en in na de hotelschool veel geleerd over voeding suiker werd al de witte dood genoemd in 1972 en natuurlijk werd het gebruikt.
  Maar nog even over het koude douchen is echt een aanrader vooral nu de zomer begint leidingwater niet koud meer.En wat ik lees nog gezond ook Groeten en succes Doen !!!!!!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *