Selecteer een pagina

South Beach dieet review + ervaringen: geleidelijk afvallen?

Het South Beach dieet staat bekend als een gezonde manier om mee af te vallen, maar is dat ook zo? Lees hier de nadelen + ervaringen.
South Beach Dieet

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
1 januari 2023
Update op
4 november 2023

Het South Beach dieet is erg succesvol gebleken bij beroemdheden in Amerika en is daarom ook in de rest van de wereld populair geworden. Het dieet komt uit Miami en is ontwikkeld door cardioloog Dr. Agatston. Volgens hem is het South Beach Dieet geen dieet, maar een manier van leven.

Oorspronkelijk was het South Beach dieet bedoeld om hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen, maar achteraf bleek dit ook te helpen tegen overgewicht. Dr. Agatston maakt in het South Beach dieet namelijk een onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten, maar ook goede en slechte vetten.

Lees verder als je wilt weten of het South Beach dieet een gezonde manier van afvallen is of niet.

Wat is het South Beach dieet?

Het South Beach dieet is vrij uniek. Het is geen crashdieet en ook niet zozeer een vetarm of koolhydraatarm dieet.

De principes zijn eigenlijk behoorlijk simpel:

 • Eet alleen goede vetten
  Daarmee bedoeld dr. Agatston om zo weinig mogelijk verzadigde vetten en transvetten te eten. Eet daarom voeding met onverzadigde vetten die je kan vinden in noten, vette vis en olijfolie.
 • Eet alleen goede koolhydraten
  Daarmee bedoeld dr. Agatston om zo weinig mogelijk snelle koolhydraten te eten. Eet daarom langzame (complexe) koolhydraten zoals groente, volwaardige granen en peulvruchten. Dit is voeding met een lage glycemische index en zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel nauwelijks stijgt.

Het komt er eigenlijk op neer om zoveel mogelijk bewerkt voedsel te vermijden en juist veel puur voedsel te eten.

Verder hoef je niet op de hoeveelheid calorieën te letten. Je mag net zoveel eten totdat je verzadigd bent en tussendoortjes zijn ook aanbevolen. Geen hongergevoel dus!

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

De 3 fases van het South Beach dieet

Het dieet bestaat uit drie fasen, die er zo uit zien:

Fase 1: Ontwennen

De eerste fase is de strengste periode en duurt 2 weken en brengt het afvallen goed op gang. In deze periode valt men 3,5 tot 6 kilo af. Deze fase is bedoeld om de bloedsuikerspiegel stabiel te krijgen. Op die manier verdwijnt de zoete trek. Je kickt als het ware af van voedingsmiddelen met veel geraffineerde koolhydraten waar je uiteindelijk dik door bent geworden.

Het voedingspatroon in deze eerste 2 weken bestaat uitsluitend uit mager vlees, alle soorten vis, groente, een beperkte hoeveelheid magere kaas, maximaal 125 milliliter magere melk per dag, ei en noten. Voor bakken en braden wordt uitsluitend olie geadviseerd.

De voedingsmiddelen die je niet mag zijn fruit, vruchtensap, snoep (en andere zoetigheid), brood, rijst, pasta, aardappelen, maïs, wortelen en bietjes.

Fase 2: Geleidelijk afvallen

De tweede fase duurt net zolang tot het streefgewicht is bereikt. Het tempo van afvallen ligt op 0,5 tot 1 kilo per week. In deze fase mogen geleidelijk de ‘goed koolhydraten’ worden toegevoegd aan het voedingspatroon.

Kies voor voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals fruit, volkorenbrood en zilvervliesrijst. Begin met één portie per dag en dan het liefst bij het avondeten. Zelf moet je in de gaten houden hoe je op deze voedingsmiddelen reageert.

Fase 3: Gewichtsbehoud

De derde fase is gaat om het gewicht wat je hebt bereikt te behouden. Dit gedeelte van het dieet is eigenlijk geen dieet meer maar een leefwijze.

Het is belangrijk om het principe van dit dieet aan te houden, zoals het vermijden van slechte koolhydraten en slechte vetten. Heb je toch teveel van deze voedingsmiddelen gegeten en ben je weer aangekomen kan je opnieuw fase 1 herhalen.

De ervaringen van het South Beach dieet

De ervaringen op internet zijn over het algemeen vrij goed over het South Beach dieet. Mensen hebben inderdaad geen hongergevoel, wat bij andere diëten vaak wel anders is, ook al beweren de dieetmakers het tegenovergestelde. Vooral de vrijheid die je hebt bij dit dieet wordt als zeer positief ervaren. Daardoor is het goed vol te houden.

De kilo’s gaan er wel minder snel af dan het South Beach dieet beloofd. Verder is dit dieet voor veel mensen niet zo eenvoudig als het lijkt. Dat komt vanwege veel verkeerde opvattingen over dit dieet, maar ook omdat het vaak lastig uit te zoeken is wat nou goede koolhydraten en goede vetten zijn.

De nadelen van het South Beach dieet

Dit dieet is niet heel gezond, maar alsnog stukken beter dan veel andere bekenden diëten. Het vermijden van slechte koolhydraten en vetten is namelijk een erg sterk punt van dit dieet. Helaas is de uitwerking minder goed, ook al lijkt het bij veel mensen wel te werken. Op ten duur zullen er toch gezondheidsproblemen ontstaan.

Dat een dieet uit fases bestaat is namelijk erg fout. Om verantwoord af te vallen is het belangrijk om direct een voedingspatroon te volgen waarmee je niet hoeft te stoppen na een aantal weken zoals fase 1 van het South Beach dieet.

Gezond eten en afvallen is namelijk hetzelfde! Helaas weten veel mensen niet wat gezond eten precies inhoud. Dat is ook erg lastig, want door de vele informatie die over gezond eten en afvallen te vinden is, zie je vaak door de bomen het bos niet meer.

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
1 januari 2023
Update op
4 november 2023

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

1 Reactie

 1. Mark

  Hoi Laurens,

  Goed artikel.

  Ik denk dat het South Beach Dieet voor veel mensen veel inzicht geeft in wat nou wel en niet gezond voor je is.
  Ik ben echter van mening dat er nog veel meer factoren een rol spelen als je efficient wilt afvallen of vet wilt verliezen dan alleen te kijken naar het soort vet en koolhydraten dat je eet.

  Wat mij enorm heeft geholpen is minder brood eten (dus ook geen bruin brood) en je koolhydraten bij het ontbijt over te slaan om je vetverbranding in de morgen te stimuleren.

  Dus geen havermout meer bij het ontbijt, maar een omelet met groente!

  P.S. Top site!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *