Selecteer een pagina

Stofwisseling versnellen? 11 manieren die je metabolisme verhogen

Je trage stofwisseling versnellen is erg belangrijk om gezond te kunnen afvallen. Ontdek 11 tips die gelijk jouw metabolisme versnellen.
Stofwisseling versnellen

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
20 augustus 2023
Update op
22 oktober 2023

Je stofwisseling is een belangrijke factor wanneer je wilt afvallen. Het is namelijk van belang dat deze snel genoeg draait, zodat je lichaam calorieën kan omzetten in energie in plaats van opslaat als vet.

Je stofwisseling versnellen heb je grotendeels zelf in de hand. Met de methodes in dit artikel kan jij ervoor zorgen dat jouw metabolisme wordt verhoogd, waardoor je sneller vet zal verbranden.

Wat is stofwisseling / metabolisme?

De stofwisseling (ook metabolisme genoemd) is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen. Daarbij wordt energie geproduceerd. Hoe sneller de stofwisseling werkt, hoe meer energie hiervoor nodig is. En wanneer het lichaam energie nodig heeft, wordt dat gehaald uit voedingsstoffen die jij eet of die zijn opgeslagen als vet.

Eet jij dus te veel en heb je een trage stofwisseling, dan zal dit eerder worden opgeslagen als vet. Als dit vaak gebeurt, zal je ongetwijfeld overgewicht hebben of gaan ontwikkelen.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Welke 5 factoren bepalen de stofwisseling?

Het stofwisselingsproces wordt beïnvloedt door allerlei factoren en kunnen dus je stofwisseling versnellen of vertragen:

  • Spiermassa Spiermassa heeft energie nodig. Mannen hebben gemiddeld meer spiermassa en een lager vetpercentage dan vrouwen, dus mannen hebben hier een voordeel.
  • Leeftijd Jonge cellen vernieuwen zich sneller en daar is meer energie voor nodig.
  • Lengte Lange mensen hebben meer energie nodig om hun lichaam warm te houden.
  • Hormonen Sommige hormomen hebben invloed op de stofwisseling.
  • Erfelijkheid Stofwisselingsziektes zijn vaak erfelijk. Hierbij is er te weinig van een bepaald soort enzym. Dit verstoort het stofwisselingsproces.

Het is soms lastig om iets te doen aan deze factoren, maar hoe kan je dan wel je stofwisseling versnellen?

Hoe kan je de stofwisseling versnellen?

Een lichaam met een snelle stofwisseling is een lichaam dat voorlopig niet bang is om honger te lijden. Je moet je lichaam dus signalen geven dat er voorlopig genoeg te eten is, maar er zijn ook nog andere manieren die je stofwisseling versnellen.

De stofwisseling versnellen kan met deze methodes:

1. Eet maximaal 3 keer per dag

Een veelgehoorde methode om je stofwisseling te versnellen is om de 6 kleine porties te eten over de hele dag. Dit is toch iets wat je niet moet doen.

Als je de hele dag dooreet, zal je stofwisseling inderdaad de hele dag aanstaan, maar dat betekent niet dat dat ook gezond is. Sterker nog, het is ongezond als je spijsvertering nauwelijks rust krijgt. Ook zal je bloedsuikerspiegel constant stijgen en dalen, waardoor de kans op onder andere diabetes groter wordt.

Het beste is om 3 keer (en soms zelfs 2) per dag te eten. Dat betekent dus dat je geen tussendoortjes eet. Daarbij horen ook calorierijke drankjes zoals frisdranken of vruchtensappen.

Tijdens de 3 eetmomenten, mag je gelukkig wel behoorlijk grote porties eten, zodat je er daarna weer zo’n 5 uur tegenaan kunt. In het begin kan dit voedselpatroon lastig vol te houden zijn, maar na een week of 2 zal je lichaam hieraan zijn gewend en heb je geen honger meer tussendoor!

2. Eet voeding met hoge thermische waarde

Vooral producten met veel suikers hebben een lage thermische waarde en zijn daardoor makkelijk te verteren door het lichaam. Het kost je lichaam dus weinig energie. Groente, maar ook voeding met veel vezels of eiwitten hebben een hoge thermische waarde. Je lichaam heeft meer moeite om deze voeding te verteren, dus zal daardoor je stofwisseling versnellen.

Kijk hier voor alle voedingsmiddelen die jou helpen je stofwisseling te verhogen.

3. Eet genoeg calorieën

Een man heeft per dag gemiddeld 2500 calorieën nodig en vrouw gemiddeld 2000 calorieën. Probeer niet minder dan 80% van je dagelijkse toegestane calorieën te eten. Zo voorkom je dat je lichaam zuiniger wordt met energie en vet gaat opslaan.

4. Sla het ontbijt niet over

Je stofwisseling zal nog moeten opstarten, net zoals de rest van je lichaam. Dit doe je door zo snel mogelijk te ontbijten. Als je het lastig vind om ’s ochtends te eten, probeer dan toch iets te vinden wat jij lekker vindt zolang dit maar rijk is aan eiwitten of vezels.

5. Drink veel water

Je stofwisseling werkt 3% sneller, waardoor je meer vet verbrandt. Lees hier nog meer tips over afvallen door water drinken.

6. Minder alcohol

Het vermogen van je lichaam om vet te verbranden wordt door alcohol onderdrukt.

7. Kruid je eten

Peper zorgt ervoor dat je metabolisme iets versnelt. Rode en groene chilipepers verhogen de stofwissling met ongeveer 20 procent gedurende een half uur na de maaltijd.

8. Beweeg genoeg

Wanneer je beweegt krijg je eerder trek. Je zal dus al automatisch meer gaan eten, wat ervoor zorgt dat je stofwisseling sneller gaat werken.

9. Bouw spiermassa op

Spieren hebben constant energie nodig, ook in de ruststand. Wanneer je meer spiermassa opbouwt, zal je lichaam steeds meer energie nodig hebben. Daardoor zal je stofwisseling versnellen.

10. Slaap voldoende

Bij te weinig slaap wordt de manier waarop het lichaam koolhydraten verbrandt aangetast, wat kan leiden tot glucose intolerantie, meer trek en een minder snelle stofwisseling.

11. Vermijd te warme omgevingen

Natuurlijk is een te koude omgeving niet gezond, maar vaak kan de kachel wel één of twee graden lager. Bij een koude omgeving moet het lichaam harder werken om op temperatuur te blijven. Daardoor zal de stofwisseling versnellen.

Leren om deze tips dagelijks toe te passen?

Het grootste probleem met crashdiëten is dat je stofwisseling daarvan tergend traag wordt, want een groot deel van de bovenstaande methodes worden niet gebruikt.

Als je het lastig vindt om bovenstaande tips te verwerken in je dagelijkse routines, bedenk dan dat voeding een grote invloed heeft op je stofwisseling. Probeer daarom als eerst jouw voedingspatroon te verbeteren.

De Afslank Receptenbijbel kan ik aan iedereen adviseren die aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten wilt weten hoe een gezond voedingspatroon eruit ziet en welke voeding je daarvoor het beste kan eten.

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
20 augustus 2023
Update op
22 oktober 2023

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *