Selecteer een pagina

5:2 Vastendieet: Hoe effectief is Periodiek Vasten voor afvallen?

Is het 5:2 Vastendieet een gezonde en veilige manier van afvallen? Ontdek hier ervaringen en meer informatie over het vasten dieet.
vastendieet

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
28 september 2023
Update op
5 januari 2024

Periodiek vasten en gezond afvallen? Dat lijkt een onmogelijke combinatie, maar met het 5:2 vastendieet (2 dagen per week vasten) zou dat mogelijk moeten maken.

Een journalist van de BBC deed onderzoek naar deze methode en ging zichzelf gebruiken als proefkonijn bij een dieet waarbij je voor korte periodes doet aan vasten.

Hij was in het begin nogal sceptisch, omdat vasten over het algemeen wordt gezien als iets ongezonds. Echter, wetenschappelijke onderzoeken laten een compleet ander beeld zien.

In dit artikel leer je onder andere:

  • Hoe de BBC journalist er vanaf is gekomen
  • Hoe het vastendieet werkt
  • Waarom de mens gemaakt is om te vasten
  • Voor wie het vastendieet geschikt is (en voor wie niet)
  • Waar je op moet letten bij het vastendieet

Hoe is het 5:2 vastendieet ontstaan?

Het 5:2 vastendieet is ontstaan, nadat Michael Mosley door een aantal onderzoeken erachter kwam dat hij minder gezond was dan hij oorspronkelijk dacht. Hij vond het tijd worden om over te gaan naar een gezonder eetpatroon, oftewel een gezond dieet wat ook nog eens goed vol te houden was. In de documentaire Eat, Fast & Live Longer, neemt hij je mee naar de wereld van periodiek vasten en een gezond eetpatroon.

Zo wilde deze journalist erachter komen of je de levensduur kan verlengen door te vasten en caloriebeperking. Daarbij heeft hij meerdere soorten van vasten geprobeerd en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het vastendieet van 2 dagen caloriebeperking en 5 dagen normaal eten, de beste methode was voor hem om zijn doel te bereiken.

Na het 5:2 vastendieet 2 maanden te hebben gevolgd, was hij bijna 9 kilo verloren. Hij had zich weer laten onderzoeken en was op bijna elk gebied gezonder geworden. Aangezien hij het dieet goed vol kon houden, dacht hij er niet aan om hier binnenkort mee te stoppen.

Dit klinkt natuurlijk geweldig, maar hoe werkt het dieet eigenlijk?

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Hoe werkt het 5:2 vastendieet?

Het 5:2 vastendieet is een vorm van intermittent fasting. Hierbij wordt niet voorgeschreven wat je eet, maar wanneer je eet!

Het vastendieet is een cyclus van 7 dagen, waarbij je 2 dagen het aantal kilocalorieën beperkt tot 500 (vrouw) en 600 (man). Op deze 2 dagen is het de bedoeling om vooral de calorieën te halen uit gezonde voedingsmiddelen met weinig energie, maar veel volume en voedingsstoffen bevatten. Deze 2 dagen van minder eten hoeven overigens niet achter elkaar te zijn.

Op de overige 5 dagen eet je net zoveel calorieën als dat je verbruikt en hoef je er eigenlijk niet op te letten wat je precies eet.

Door het 5:2 vastendieet te volgen, is het mogelijk om veel af te vallen. Daarbij heeft het ook veel andere positieve gezondheidseffecten op je lichaam en kan je er bovendien zelfs langer door leven [1, 2, 3].

Waarom werkt het 5:2 vastendieet?

Veel gezondheidsvoordelen van periodiek vasten zijn vooral te danken aan de verhoogde aanmaak van het menselijk groeihormoon en een verbetering van de insulinegevoeligheid [4, 5].

Het menselijk groeihormoon bevordert:

  • Het verlies van lichaamsvet [6]
  • Het beter behouden van spiermassa [7, 8]

Een verbetering van de insulinegevoeligheid leidt tot lagere insulinewaarden, waardoor het lichaam minder sterke signalen krijgt om vet op te slaan.

Het is dan ook niet vreemd dat er een duidelijk verband zit tussen chronisch hoge insulinewaarden en overgewicht [9, 10, 11].

Je insulinegevoeligheid verbeter je niet alleen door periodiek te gaan vasten, maar ook door koolhydraatarm te eten en nuchter te bewegen.

Waarom de mens is gemaakt om te vasten

Eigenlijk is het dus vreemd dat de overtuiging heerst dat periodiek vasten ongezond is. De mens is immers een product van miljoenen jaren evolutie, waarin voedsel nooit een garantie was.

Dit heeft ertoe geleid dat de mens heel erg goed is geworden in het opslaan van energie. We hebben ontzettend veel opslagcapaciteit in de lever, spieren en vetweefsel. Hierdoor kunnen mensen wel 30 dagen of langer zonder voedsel. De genen van de mens zijn dus uitstekend aangepast op periodes zonder eten.

Men is pas zo’n 10.000 jaar geleden begonnen met 3 maaltijden per dag. In de laatste 100 jaar is dat zelfs veranderd naar de hele dag door eten. 5 of 6 eetmomenten per dag is voor de meeste mensen volkomen normaal, terwijl dat vanuit evolutionair perspectief juist ontzettend vreemd en nieuw is.

Onze genen zijn aangepast aan een omgeving met voedselschaarste en (nog lang) niet aan een omgeving met een overvloed aan voedsel. Om deze reden zijn we geneigd om te veel en te vaak te eten.

Voor wie het vastendieet niet geschikt is

Hoewel het vastendieet ontzettend veel gezondheidsvoordelen biedt en onze genen deze manier van eten beter begrijpen dan een modern dieet, zijn er ook mensen die beter niet periodiek zouden moeten vasten:

  • Zwangeren, vrouwen die zwanger willen worden of vrouwen die borstvoeding geven
  • Mensen met eetstoornissen zoals anorexia nervosa
  • Mensen die medicijnen gebruiken om de bloedsuiker onder controle te houden
  • Mensen met ondergewicht of met bepaalde tekorten kampen

Behoor je tot één van de bovenstaande groepen, maar wil je toch het 5:2 vastendieet volgen, zorg dan ten minste voor een strikte begeleiding van een orthomoleculair therapeut/arts.

Ervaringen van het 5:2 vastendieet

Op internet zijn vele ervaringen te lezen van mensen die het 5:2 vastendieet hebben gevolgd. Deze ervaringen verschillen enorm. De ene houdt het vastendieet voor maanden lang gemakkelijk vol, de ander ziet steeds meer op tegen de dagen waarbij er gevast moet worden.

Wel is het resultaat veelal hetzelfde. Gemiddeld vallen mensen die het vastendieet volgen ongeveer 4 tot 5 kilo per maand af. Ook voelen mensen zich op bepaalde vlakken gezonder en fitter dan voor het dieet.

Aandachtspunten bij het 5:2 vastendieet

Aandachtspunt #1: bouw het langzaam op

Op 2 van de 7 dagen maar een kwart van je dagelijkse hoeveelheid calorieën eten van wat je normaal eet, is hetzelfde als 2 keer per week 5 km hardlopen zonder dat je daarvoor getraind hebt. Loop daarom niet te hard van stapel, anders zou het je nog wel eens vies kunnen tegenvallen.

Begin daarom eerst eens met maximaal 3 eetmomenten per dag. Gaat dan eenmaal goed, las dan wekelijks eerst één dag in waarin je de hoeveelheid calorieën halveert. Bouw dit vervolgens langzaam uit naar de regels van het 5:2 vastendieet.

Aandachtspunt #2: houd je calorieën goed bij

Om het vastendieet tot een succes te maken, is het van belang dat je op de dagen dat je minder mag eten niet over je calorieënlimiet heen gaat.

Houd daarom de hoeveelheid calorieën op deze dagen bij met een app op de smartphone. Deze gratis apps zijn hiervoor geschikt:

  • MyFitnessPal
  • Mijn Eetmeter
  • FatSecret

Aandachtspunt #3: eet veelal volwaardige voeding

Om een ernstig hongergevoel te vermijden is het belangrijk om op de 2 dagen dat je weinig eet, vooral voeding te eten die je maag goed vult en je spijsvertering lang aan de gang houdt.

Denk hierbij aan:

  • Groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool
  • Rauwkost, zoals wortel en komkommer
  • Klein fruit, zoals aardbeien en blauwe bessen
  • Mager vlees

Zo krijg je door minder eten toch de nodige vitaminen, vezels en eiwitten binnen en beperk je het hongergevoel.

Uiteraard is het ook verstandig om op de andere 5 dagen gezond te eten, maar dat is geen verplichting van het 5:2 vastendieet.

Afvallen met vasten en volwaardige voeding leidt tot succes

Ben je op zoek naar een effectieve methode om af te vallen en je gezondheid drastisch te verbeteren? Dan is het 5:2 vastendieet waarschijnlijk precies wat je zoekt. Omdat het makkelijker vol te houden is dan veel andere diëten, is de kans op succes een stuk groter.

De kans op succes wordt nog groter wanneer je het periodiek vasten combineert met gezond eten.

Referenties
  1. Rona Antoni, Kelly L. Johnston2, Adam L. The Effects of Intermittent Energy Restriction on Indices of Cardiometabolic Health. Volume 2014 (2014), Article ID 459119, Research in Endocrinology, 24 pages,
  2. Adrienne R, Barnosky, Kristin K. Hoddy, Terry G.Unterman, et-al. Intermittent fasting vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: a review of human findings. Volume 164, Issue 4, October 2014, Pages 302-311.
  3. Valter D. Longo and Mark P. Mattson. Fasting: Molecular Mechanisms and Clinical Applications. Cell Metab. 2014 Feb 4; 19(2): 181–192.
  4. K Y Ho, J D Veldhuis, M L Johnson, R Furlanetto, et-al. Fasting enhances growth hormone secretion and amplifies the complex rhythms of growth hormone secretion in man. J Clin Invest. 1988 Apr; 81(4): 968–975.
  5. Hartman ML, Veldhuis JD, Johnson ML, Lee MM, Alberti KG, Samojlik E, Thorner MO. Augmented growth hormone (GH) secretory burst frequency and amplitude mediate enhanced GH secretion during a two-day fast in normal men. J Clin Endocrinol Metab. 1992 Apr;74(4):757-65.
  6. Rasmussen MH. Obesity, growth hormone and weight loss. Mol Cell Endocrinol. 2010 Mar 25;316(2):147-53.
  7. Jesús Devesa, Cristina Almengló, and Pablo Devesa. Multiple Effects of Growth Hormone in the Body: Is it Really the Hormone for Growth? Clin Med Insights Endocrinol Diabetes. 2016; 9: 47–71.
  8. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-04/imc-sfr033111.php
  9. Barnosky AR, Hoddy KK, Unterman TG, Varady KA. ntermittent fasting vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: a review of human findings. Transl Res. 2014 Oct;164(4):302-11.
  10. https://diabesity.ejournals.ca/index.php/diabesity/article/viewFile/19/61
  11. Vigneri R, Goldfine ID, Frittitta L. Insulin, insulin receptors, and cancer. J Endocrinol Invest. 2016 Dec;39(12):1365-1376. Epub 2016 Jul 1.

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

5 Reacties

  1. Mark

    Zeer interessante trend. Heb zelf al wat praktijk ervaring, kies er altijd voor na ontwaken 6-8 uur niet te eten. Voel me een stuk productiever en lijk meer werk voor elkaar te krijgen, meer scherpte…

    Antwoord
  2. buikwandcorrectie

    interessant, vraag wel mij af hoe gezond het is om tijdens een vastendieet zware lichamelijk inspanning te leveren?

    Antwoord
    • Laurens Helmstäter

      Dat is een goede vraag. Uit eigen ervaring weet ik dat het prima te doen is, maar meer kan ik er helaas niet over zeggen. Gewoon zelf mee experimenteren en dan kom je een heel eind.

      Antwoord
  3. Albertine

    Ik eet sinds een paar weken 2×24 uur per week niks, drink alleen water koffie thee. Vastendagen dus. Ik viel meteen 2 kilo af. Sindsdien ben ik niks meer afgevallen. Ik wil graag nog 4 kilo kwijt en kan het vasten goed volhouden. Wat gaat er “mis?” Ik voel me wel goed met deze leefstijl.

    Antwoord
  4. Harry K

    2 Vragen/ Opmerkingen: Er wordt ook wel door artsen gezegd dat het over slaan van maaltijden niet goed is omdat je lichaam dan vet gaat opslaan. Het zou dat doen doordat je lichaam niet weet wanneer het weer voeding krijgt. Lijkt me haaks te staan op het 16-20 uur vasten.
    En er wordt niet verteld welke uren je het vasten moet doen. Kan dit bijvoorbeeld ook ‘s-nachts? Dan zou je enkel het avond eten moeten over slaan. Van af ‘s-middags 13:00 uur gerekend, na de lunch, zou je dan ‘s-morgens om een uur of 06:00 weer kunnen eten. Lijkt me makkelijker dan overdag. De lunch is ook nog een maaltijd die je verbrand door je activiteiten overdag. Het avond eten neem je mee naar bed, om het maar zo te zeggen.
    Harry

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *