Selecteer een pagina

Sneller vet verbranden? Ontdek 7 unieke & geniale tips

Wil je sneller vet verbranden? Dan moet je deze tips hebben uitgeprobeerd, want vet verbranden is belangrijker dan gewicht verliezen.
vet verbranden

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
23 juli 2023
Update op
6 november 2023

Heb je al vaker tips opgezocht over vet verbranden? En na het opvolgen van deze tips gaat het vet verbranden je toch nog te langzaam?

Geen probleem, want ik heb nog een paar unieke en goed werkende vet verbranden tips voor je, die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt gehoord.

Vet verbranden belangrijker dan gewicht verliezen?

Helaas is vet verbranden een proces wat voor veel mensen te traag gaat. Daarbij is niet altijd even gemakkelijk om te meten of je nou daadwerkelijk na een bepaalde periode vet hebt verbrand of niet. Op een normale weegschaal zie je immers alleen je gewicht en daarbij kan je niet aflezen of je vetpercentage ook omlaag is gegaan.

Als de weegschaal namelijk aangeeft dat je niet lichter bent geworden, betekent dat misschien wel dat je meer spieren hebt gekregen of meer vocht vasthoud vanwege je maandelijkse periode.

Als dat zo is, dan betekent het dat je wel strakker in je vel bent gaan zitten en dat is eigenlijk belangrijker dan wat de  wijzer op de weegschaal aangeeft!

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

7 tips voor vet verbranden

1. Eet veel vet

Deze tip ken je misschien al, maar toch blijft dit voor sommige mensen moeilijk te geloven. Ik ben het ook met je eens dat het raar klinkt, want je wilt toch juist af van dat overtollige vet?

Helaas hebben vetten onterecht een slechte naam gekregen! Ik heb het dan niet over transvetten, die te vinden zijn in gefrituurd voedsel, maar over de meeste onverzadigde vetten en ook een aantal verzadigde vetten zoals kokosolie en roomboter.

Dit zijn de vetten die jou juist goed zullen helpen met afvallen. Waarom? Ze geven je langer een verzadigd gevoel en ze zijn erg gezond voor je lichaam. De optimale hoeveelheid vet in je dieet, is  om je voeding te verzien van 40% vetrijke voeding.

2.  Eet nooit alleen maar koolhydraten

Bij vet verbranden is het houden van controle over je insuline cruciaal. De totale hoeveelheid insuline die in het lichaam wordt losgelaten, is niet gerelateerd aan de hoeveelheid koolhydraten die je eet, maar aan hoe snel de koolhydraten worden verteerd.

Geraffineerde koolhydraten verteren snel, verhoogd je insulineniveau aanzienlijk en dus is het zaak deze voeding zoveel mogelijk te vermijden.

Maar eet je toevallig toch snelle koolhydraten, in de vorm van ontbijtgranen, dan kan je nog steeds maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat de koolhydraten langzamer worden verteerd. Dit zal leiden tot het aanmaken van minder insuline en zal dus daarom minder van invloed zijn op je vermogen om vet te verbranden.

3. Eet veel voeding met hoge thermische waarde

Voeding met veel vezels of eiwitten, zijn moeilijker te verteren door het lichaam dan voeding die dit in mindere mate bevatten. Dit betekent dat het lichaam veel energie kwijt is aan het verteringsproces. Het lichaam moet dus harder werken en hierdoor zal je sneller vet verbranden.

Groente, fruit, havermout, quinoa en zoete aardappel zijn voedingsmiddelen die een hoge thermische waarden hebben.

4. Leeg je glycogeen voorraden eenmaal per twee weken

Glycogeen is de ongebruikte en opgeslagen vorm van koolhydraten in de spieren. Wanneer glycogeen voorraden beginnen te pieken van het eten van veel koolhydraten, dan verhoogd het lichaam zijn vet-opslag capaciteit.

Omgekeerd, als de glycogeen hoeveelheden zijn uitgeput, zal het lichaam meer vet verbranden.

Een manier om het vet verbranden een snelle boost te geven, is om 2 dagen lang (niet langer) extreem weinig koolhydraten te eten. Als je dit om de paar weken doet (niet vaker), dan denkt het lichaam dat je meer glycogeen voorraden nodig hebt, waardoor je meer vet zal verbranden.

5. Vermijd bewerkte voeding met fructose

De suikersoort fructose wordt tegenwoordig in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen aangetroffen. Deze vruchtensuiker lijkt misschien gezond, omdat dit uit fruit, bieten of maïs wordt gehaald. Toch is het tegendeel waar.

Fructose is misschien wel de allerslechtste suiker voor ons lichaam, als deze niet wordt gegeten in de oorspronkelijke staat (zoals in het fruit).

Fructose kan namelijk door ons lichaam niet worden omgezet in energie. Daardoor wordt fructose rechtstreeks naar de lever gestuurd om te worden afgebroken. Het komt erop neer dat fructose zo veel sneller wordt opgeslagen als vet dan bij ‘normale’ suiker.

Daarbij komt ook nog is dat fructose ervoor zorgt dat je langer trek houdt, wat betekent dat de kans groter is dat je meer gaat eten.

Denk daarom nog eens diep na als je op een etiket van een product het ingrediënt glucose-fructosestroop, fructosestroop, maisstroop of corn syrup ziet staan.

6. Vermijd snelle koolhydraten voor het sporten

Als je gaat sporten, dan geeft het lichaam een signaal af om vet te mogen verbranden. Adrenaline (epinefrine) is een stof die zich hecht aan vetcellen en deze omzet in brandstof.

Als je net koolhydraten hebt gegeten, komen deze ook in het spel. Deze zullen vervolgens eerder worden aangesproken en worden gebruikt voor brandstof in plaats van je vet.

Daarbij wordt adrenaline onderdrukt bij de inname van snelle koolhydraten in vergelijking met het eten van dezelfde hoeveelheid van langzame koolhydraten.

7. Direct gezond eten na het sporten

Nadat je hebt gesport, is het moeilijk voor het lichaam om koolhydraten om te zetten in vet. Waarom? Je spieren zijn vermoeid en snakken naar eiwitten en koolhydraten om te herstellen. Als je op dit moment te weinig eet, kan je eigenlijk zeggen dat je je herstel belemmerd. Hierdoor zorg je er eigenlijk voor dat je metabolisme niet wordt verhoogd.

Zorg je wel voor de juiste voeding direct na het sporten, dan zal dit het herstel bevorderen en je metabolisme verhogen, waardoor je uiteindelijk weer meer vet zal verbranden.

Dus jezelf uithongeren na intensieve beweging, is zo ongeveer het meest verkeerde wat je kan doen.

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
23 juli 2023
Update op
6 november 2023

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

12 Reacties

 1. Linda

  Hoi, Ik heb een vraag,

  Ik sport 3 tot 4 keer in de week. als ontbijt heb ik een sinaasappel gemixt met banaan en muësli, s’middags een maaltijdsoep of boterham en als avond eten groenten met vlees of een salade. Mijn sport routine is warming up (5-7 minuten cardio) vervolgens krachttraining (alle spiergroepen en afloop 15-20 minuten cardio. ik verlies geen gewicht. (hooguit 0.5-1 kilo per week) en voor zover ik merk zie ik geen verschil in vet.

  Ik blijf stomme grappen krijgen over vooral mijn billen. ja die zien er niet heel florizant uit. Ik ben 1.70 m en 67.5 kilo. mijn ideaal gewicht is 58 kilo maar die ga ik op deze manier nooit halen ben ik bang.

  Ik wil vooral van mijn vet af.. zodat de cellulitis weg gaat. Ik ben 11 maanden geleden bevallen van een prachtig wondertje.. maar ik ben het wel beu nou dat extra vet.

  Wat doe ik verkeerd?

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Beste Linda,

   Je doet niet zoveel verkeerd, alleen zijn je verwachtingen verkeerd. Je zegt dat je 0,5 tot 1 kilo per week afvalt. Dit is absoluut niet slecht. Het enige wat je moet doen is volhouden en dat klinkt simpeler dan dat het is, maar is wel erg belangrijk!

   Wat ik je wel kan adviseren is om eens te kijken hoeveel suiker in je muesli zit. Dit kan je wellicht beter vervangen voor havermout of iets anders waar heel weinig suiker inzit.

   Succes!

   Antwoord
 2. Renata

  Beste Laurens,

  Sinds een maand of 2 1/2 ben ik bezig met afvallen dmv gezonde voeding en ben ik dagelijks in de sportschool te vinden. Ik doe hierbij aan krachttraining vooral aan buik en benen. Ik was 72 kilo en weeg nu 65. Ik wil er nog een aantal kilo vanaf hebben en ik weet ook dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, waardoor ik nu aan het uitzoeken ben om mijn trainingsschema wat zwaarder te maken. Ik hou erg van de lopende band zoals een halfuur lopen met interval. Maar sinds kort ben ik erachter dat 50 min lopen met 9% helling veel effectiever is als het gaat om de calorieen. In hoeverre moet je deze calorieen serieus nemen die staan vermeld op het apparaat? En wat voor calorieen verbrand ik dan als ik op de lopende band flink doorstap met een helling?

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Hoi Renata,

   Je bent goed bezig! Een helling oplopen kost inderdaad veel meer energie en die apparaten bij fitness kunnen dat vrij nauwkeurig voor je bijhouden, mits je je lengte, leeftijd en gewicht correct invoert op het apparaat. Wat voor calorieën verbrand is met lopen voornamelijk koolhydraten en vetten.

   Veel succes!

   Antwoord
 3. ANJA

  Ik ben 2 maanden geleden gestart met een personal trainer. Deze laat mij starten met 30 minuten cross trainer daarna een kwartiertje buikspieroefeningen en eindig met 20 minuten aan snelheid 5 op de loopband. Dit doe ik 2 keer per week onder begeleiding en soms een 3de keer op eigen initiatief.
  Tot op vandaag ben ik nog geen gram vermagert, integendeel zelfs… nochtans mijn eetgewoonte volgens mij gezond is.
  Ik heb geen flauw idee wat verkeerd loopt ? Waar ik continue last van heb zijn verzuurde benen en stekende pijn in de knieën.
  Mijn lengte = 1,62m en gewicht = 92 kg.

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Beste Anja,

   Ik kan zo ook niet zeggen waar het verkeerd gaat, want daarvoor moet ik veel meer van je weten. Wat ik je wel kan zeggen is de workout die je doet mij goed lijkt, dus je zal het waarschijnlijk moeten zoeken in je eetpatroon en eetgewoontes. Succes!

   Antwoord
 4. italiano

  Gewoon Norvaline=aminozuur gebruiken, blokkeert de enzyme arginase aanmaak en zult de arginine aanmaak in je lichaam herstellen waardoor je sneller gaat afvallen.
  Dat spier verzuren zegt al genoeg te kort aan arginine of citrulline aminozuren waardoor je vet niet zult verbranden en metaboliseert alleen je spieren .

  Antwoord
 5. M

  Hoi ik ben 19 jaar oud en 1.67 en weeg 73 kilo. Ik wil graag afvallen maar omdat ik nog jong ben kan ik mijn niet aan een vaste dieet houden. Hebben jullie misschien tips ik wil graag weer 65 kilo wegen.

  Antwoord
 6. anita wilms

  ik doe al meer dan 45 jaar dieeten ,ik drink gemiddeld twee liter ,ik ging al van september fitnis een week s,morgens anderhalf uur en s,middags ook ziets anderhalf uur ,ik heb nooit gesnoepd ,na 6 uur eet ik niks meer ,ik eet elke dag komkommers,tomaat,ei en gegrild magere vlees of vissoorten ,heb als meisje voor ziekenhuis en onder diatisten,maar van dieeten wordt ik nog dikker.ben op drie maanden van maat 44 naar 48 gegaan ,heb al veel onderzoek gedaan en kunnen niks vinden ,ben nu 110 kilo en ben 1,64.ik ga hier kapot aan ,heb alle soorten dieeten gehad wat er bestaat.atkinds,montiac,herbelife,puntendieeten ,sonja bakker enz .ben al die jaren al 7 keer afgewezen bij obesitaskliniek omdat ik complex heb.heb vroeger veel gedanst en beweeg nog veel ,in mijn kinderjaren deed ik paardrijden ,keepster van handballen en marjoretten.ik had al met 10 jaar al gewicht van 105 kilo ,en met 8 jaar al damesmaat rond 42 44.zelfs in ziekenhuizen en dokters weten het niet meer met mij.zelf bij fitnissport snappen ze ook niet meer.als ik snee brood eet zet de buik op ,ook al met komkommers en fruit en zelf al met water.ben al van 27 jaar in de overgang.doe zes keer per dag voor zes uur s,avonds kleine hapjes,na zes uur niks meer alleen water of kop koffie,meestal groene thee.mijn buik is op drie maanden van rond 112 naar 144 gegaan.ik heb slaapapneu,astma en fibroyamgie.en toch wordt ik steeds afgewezen.ik weet niet hoe snoep ,chips enz koekjes en vlaai smaakt ,omdat diatisten mij als kind bang hebben gemaakt van dat ik dood ga,ook nooi fris gebruikt,hun zeiden dat is allemaal vergif.ik heb thuis tien boeken over dieeten en gezond eten.zelf mijn bewind en maatschappelijk werkster snappen het ook niet,zien zelf bij mij thuis dat ijskast vol water ,groente en fruit lig.zo leef ik al meer dan veertig jaar.schildklieren is goed zeggen ze,mijn hartritme storing is niet honderd procent ,omdat ik moet afvallen,adem nog maar rond 70 procent,omdat ik veel teveel weeg,en snakken naar adem,ook met sporten drink veel water ,maar krijg niks af ,sinds ik sport kom ik alleen maar bij.iedereen denk dat ik zwanger ben.en dat ik op laast loop.heb nu in drie maanden steeds ander kleding moeten kopen,krijg nu maar net 48 aan ,zit ook al strak.volgens mij moet ik dan met drugs gebruiken dat het lichaam kapot maak,is het niet beter dat ik speed of zoiets gebruik.amfimine gebruik,dat misschien lichaam wel en schildklieren nog sneller werk.er moet toch iets zijn dat me wel kilo,s minder maak,al heel mijn leven gepest.en bijna heel mijn leven zo alleen ,omdat iedereen en mijn zoon zich schaam voor mij.ik ga sporten en thuis doe ik nog op apparaat ,fibberen op power max ,en gewichten en wandelen,ik kom bijna nergens alleen bij sportschool.iedereen die met mij zo sport zijn afvallen en ik kom kilo,s erbij.dat motiveert toch ook niet.een vrouw die elke dag huilt van hoe kan dat ,zo gaat het al meer dan 40 jaar.zelfs dokters zeggen dat geen een dieet help .er bestaat geen dieet waar je afvalt,zeggen kom misschien om dat je veel dieeten doet,je kunt een week beetje kilo kwijt maar daarna kom je dubbel bij
  ze zeggen je moet uitscheiden met dieeten ,je lichaam is zo.en al je familie zijn flink en dik.dit is je bouw.zelf in belgie in genk.

  Antwoord
  • amina

   Zou dit niet hormonaal zijn ? ik zou eens vragen om je hormonenspiegel eens te laten bekijken.Je kan ook bijkomen omwille van stress…. heb je geen vochtophoping ?

   Eventueel kan je ook eens veranderen van sportoefeningen misschien eens meer met gewichten werken ? Forceer jezelf niet , probeer geleidelijk aan op te bouwen.

   Jou eetpatroon zou ik ook eens aanpassen misschien iets anders proberen dan komkommers ? als je een bepaalde patroon lang behoud word je lichaam dit gewoon en heeft dit geen effect meer zowel met voeding als sport….

   Niet opgeven ! Veel succes

   Antwoord
 7. Julia

  Hoi ik ben 14 jaar en over 4 maanden 15, ik ben 1.65 m en ik weeg 62.5 kilo. En ik heb ook niet bepaald een platte buik of een mooie kaaklijn. En ik heb er alles voor over om dat wel te hebben om gewoon buiktruitjes aan te kunnen. En ik probeer daar ook al alles aan te doen maar het lukt niet want de enigste plek waar ik kan sporten is wel een uur fietsen en ik kan mezelf niet stoppen met bijv: Mac donal of snoep eigenlijk alle gezonde dingen te eten. Weet u misschien wat ik moet doen want mijn idiale gewicht zou 50 kilo zijn. Weet u misschien wat ik moet doen?

  Antwoord
 8. Zeynep

  Hoi ik ben 12 jaar en over 3 maanden 13. Ik ben 1.57 m en ik weeg 63,9 kilo. Ik ben plat aan mij buik maar ik heb veel beenvet en ik wil dat snel mogelijk verbranden maar het lukt me niet heeft u tips voor mij?.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *