Selecteer een pagina

Weight Watchers: online programma moeite waard? + Ervaringen

Weight Watchers het zoveelste dieet voor gezond afvallen? Ontdek hier de ervaringen en of dit online programma ProPoints zijn beloftes nakomt.
Weight Watchers

Auteur: Laurens Helmstäter

Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Geplaatst op
31 maart 2023
Update op
1 november 2023

Heb jij een druk leven, waardoor afvallen niet lukt? En wil jij tijdens het afvallen toch nog alles kunnen eten? Het programma van Weight Watchers beweerd hiermee heel goed op te kunnen inspelen, waardoor deze afvalmethode voor werkelijk iedereen geschikt is.

Maar zoals meestal, zijn zulke beloftes vaak te mooi om waar te zijn. Daarom ben ik voor jou gaan uitzoeken hoe Weight Watchers precies werkt en of het zijn beloftes waarmaakt. Daarbij zal ik een aantal ervaringen met je delen over dit dieet. Ook zal ik vertellen of het slim is om met Weight Watchers te beginnen en dat zal waarschijnlijk niet zijn wat je verwacht

Het ontstaan van Weight Wachters

Weight Watchers is een afvalmethode die al sinds 1963 bestaat. Het is toen opgericht door de Amerikaanse Jean Nidetch. Nadat ze zelf meerdere afvalpogingen had gedaan, zocht ze ondersteuning bij enkele vriendinnen die ook gewicht wilden verliezen. Deze groep werd steeds groter en zo is Weight Watchers ontstaan. Met dit concept konden ook andere mensen geholpen worden met afvallen.

Weight Watchers is uiteindelijk uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie, waarvan actief in 29 landen. Iedere week volgen zo’n 1 miljoen mensen het programma. In Nederland zijn dat er per week ongeveer 17.000.

Klik hier om het gezonde afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje te downloaden.

Wat is Weight Wachters?

Het eerste wat ik graag duidelijk wil maken aan jullie is dat Weight Watchers absoluut geen dieet is. Sterker nog, je mag zelfs alles blijven eten. Weight Watchers wilt met hun programma jou vooral bewust maken van de hoeveelheid die je eet en vooral ook wat je eet. De ene calorie is namelijk de andere niet.

Door jou gaandeweg hiervan bewust te laten worden, kan je beetje bij beetje jouw ongezonde leefstijl veranderen in een gezonde leefstijl, met gewichtsverlies als resultaat.

Het belangrijkste van Weight Watchers is dat afvallen meer is dan alleen minder eten en het is vooral gericht op de lange termijn. Daarbij onderscheid Weight Watchers zich op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan groepsbijeenkomsten, maar je kan ook zelfstandig het programma online volgen. Met name wordt de online optie steeds populairder.

De 4 pijlers van Weight Watchers

Weight Wachters heeft na 50 jaar ervaring 4 pijlers opgezet, waaruit duidelijk blijkt wat je van Weight Watchers kan verwachten:

 • Gedrag
  Het veranderen van je gedrag is een essentieel ingrediënt bij jouw strijd om af te vallen. Jij leert vooral hoe jouw gedrag positief veranderd kan worden. Uiteindelijk zal je het zelf moeten doen, maar je zal hier voortdurend bij worden ondersteund.
 • Voeding
  Het maken van de juiste voedingskeuzes is niet altijd makkelijk. Je moet natuurlijk wel weten wat die juiste voedingskeuzes zijn. Dankzij Weight Watchers leer je welk voedsel je gerust kan eten en welk voedsel je beter kan overslaan.
 • Beweging
  Vijf keer per week een half uur intensief bewegen is de perfecte manier om jouw lichaam in goede conditie te houden.
 • Support
  Steun van jouw omgeving kan jou net dat extra zetje geven en kan het verschil uitmaken in het slagen van jouw dieet. Als je die steun niet direct krijgt, wees dan niet bang om die steun gewoon te vragen. Zelfs de meest succesvolle mensen durven hun omgeving te vragen om hun support.

Hoe werkt Weight Watchers ProPoints?

Weight Watchers maakt sinds 2010 gebruik van een uniek puntensysteemgenaamd ProPoints.

Bij aanvang van het programma vul je jouw leeftijd, lengte, geslacht, huidige gewicht en streefgewicht in. Op basis van deze informatie bepaald Weight Watchers voor jou hoeveel dagpunten je kan gebruiken. Dit aantal ligt meestal ergens tussen de 30 en 40 punten en wordt langzaam iets afgebouwd.

Daarbij heb je ook nog 49 weekpunten die vrij te besteden zijn. Deze kan je gebruiken als je bijvoorbeeld uit eten gaat of zin hebt in iets ongezonds, maar je hoeft deze punten niet per se te gebruiken. Je zal namelijk meer afvallen als je deze punten niet gebruikt, maar die keuze is helemaal aan jezelf.

Naast deze dag- en extra weekpunten zijn er ook nog Active Points. Deze zijn te verdienen door te sporten. Vervolgens kan je weer zelf bepalen of je deze punten opmaakt aan eten of niet. Ook hier geldt weer, hoe minder je deze punten gebruikt, hoe sneller je zal afvallen.

Nu je weet hoeveel punten je kan gebruiken, is het nu zaak om erachter te komen hoeveel punten de voedingsmiddelen zijn die jij eet. Daarom heeft Weight Watchers voor ieder voedingsmiddel een bepaald aantal punten toegekend. Deze punten zijn toegewezen op basis van de voedingswaarden die de producten bevatten en hoeveel je lichaam hiervan nodig heeft. Maak je geen zorgen of de voedingsmiddelen die jij eet er niet tussen staan, want ze hebben inmiddels keuze uit meer dan 6.000 producten.

Om je even een indruk te geven van hoeveel punten veel voorkomende producten zijn, kan ik zeggen dan een vette pizza al snel op 25 of meer punten zit. Als je er maar 35 punten hebt op een dag, kan je begrijpen dat een vette pizza niet de slimste keuze is.

Fruit en groente daarin tegen zijn juist wel een goede keuze. Deze voeding bevat het groene logo, wat betekent dat daar weinig tot geen punten aan verbonden zitten. Zo hoef je dus nooit een honger gevoel te hebben tijdens dit programma. Ook als je een telvrije dag hebt, kan je dus toch onbeperkt voeding eten die het groene logo hebben gekregen.

Het verschil tussen offline en online programma

Weight Watchers heeft zowel een offline- als online programma.

Voor mensen die een druk leven hebben, is het online programma een handige uitkomst. Je hebt met die methode altijd een online dagboek bij de hand in de vorm van de Weight Wachters® app op de smartphone of tablet, of gewoon via de website. Je krijgt toegang tot recepten, advies, maaltijden, workout demo’s en andere interactieve hulpmiddelen.

Waar je waarschijnlijk het meeste tijd aan kwijt bent is het telkens bijhouden van wat je hebt gegeten en daarnaast moet je jezelf één keer in de week wegen. Dit kan voor sommige mensen enige discipline vergen, omdat je dit alles in je eentje moet doen. Als je dit een groot nadeel vindt is het offline programma wellicht geschikter voor jou.

Dit offline programma vindt plaats in de vorm van een bijeenkomst/cursus. Elke week ga je naar deze cursus toe bij jou in de buurt, waar je samen met je coach van Weight Watchers gaat bespreken wat er goed en fout is gegaan en je wordt gewogen. Ook kan je jouw mening en obstakels delen met de andere cursisten, wat natuurlijk erg prettig kan zijn. Ook krijg je toegang tot de Weight Watchers Assistent, waarbij je toegang hebt tot professioneel advies en interactieve hulpmiddelen.

Weight Watchers de moeite waard?

De vraag is nu natuurlijk of het echt werkt!?

Na dit programma zelf getest te hebben, kan ik zeggen dat het erg goed in elkaar zit. De perfecte combinatie van de juiste ondersteuning, met daarbij een unieke formule, die constant in ontwikkeling is, zorgt ervoor dat de leden erg effectief aan de slag kunnen met gezond afvallen.

Weight Watchers probeert zo met het ProPoints systeem jou echt te leren om bewuste keuzes te maken.

Toch is het succes van Weight Watchers ook voor een groot deel afhankelijk van jezelf. Jij moet bepalen wat je eet, jij moet je punten bijhouden en jij bent degene die de keus maakt tussen fastfood of groente. Weight Watchers geeft je een duidelijk inzicht in hetgeen wat je eet en wanneer je het eet.

Door continue met je neus op de feiten te worden gedrukt, merk je al snel dat je vanuit jezelf gezonde en bewuste keuzes gaat maken. Dat zorgt ervoor dat je na een tijdje de ondersteuning van Weight Watchers niet meer nodig hebt en genoeg kennis hebt om helemaal zelf gezonde keuzes te kunnen maken.

Wat zijn de ervaringen van Weight Watchers?

Naast de ervaring van mij zelf heb ik ook in mijn eigen omgeving gezien dat Weight Watchers erg goed werkt. Zo houden mensen het erg lang vol en blijven ze langzaam afvallen. Ze voelen zich er goed bij en hebben geen gevoel alsof ze iets missen.

Op internet zijn er veel verschillende reacties te lezen. Zo zijn er mensen die problemen hebben met de Weight Watchers® app, die af en toe vastloopt of na een tijdje helemaal niet meer werkt. Persoonlijk denk ik dat deze problemen eerder worden veroorzaakt door hun smartphone of tablet en niet door de app zelf. Daarnaast vinden sommige het dagboek in de app niet meer dan een eenvoudig online opschrijfboekje met een handjevol recepten. Ook hiervan denk ik dat zij niet snappen dat de formule die achter die dagboekje zit, erg goed in elkaar zit.

Gelukkig zijn de meeste ervaringen die ik tegen kom erg positief. Zo komt het veel voor dat mensen 20 of 30 kilo zijn kwijtgeraakt over een periode van een paar maanden tot een half jaar. Ik kom zelfs een verhaal tegen dat iemand na 4 jaar geleden gestopt te zijn met Weight Watchers nog steeds op zijn streefgewicht zit.

Prijs van Weight Watchers

Nu denk je er misschien ook over om met Weight Watchers te beginnen, maar wil je wel weten wat de prijs is.

Voor het online programma zijn er 2 keuzes:

 1. Standaard Maandplan
  Met de maandelijkse betaling van € 15,95 plus de eenmalige aanmeldkosten van € 29,95, betaal je de eerste maand € 45,90. De maanden erna wordt er automatisch € 15,95 in rekening gebracht.
 2. 3 Maanden Spaarplan
  Drie maanden van € 59,95, inclusief de eenmalige aanmeldkosten van € 29,95. De maanden erna wordt er automatisch € 15,95 in rekening gebracht. Je kan na 3 maanden weer opnieuw voor 3 maanden vooraf betalen zonder aanmeldkosten.

Hiervoor krijg je:

 • Weight Watchers 24 uur per dag tot je beschikking
 • ProPoints ® waarden van meer dan 6.000 voedingsmiddelen en meer dan 650 recepten
 • Interactieve hulpmiddelen om je voeding en activiteiten bij te houden
 • Persoonlijke doelen op basis van je lengte en gewicht
 • Jouw gewichtsverloop duidelijk in kaart

Conclusie van Weight Watchers

Normaal ben ik niet zo fan van dit soort programma’s. Dieetprogramma’s die enigszins lijken op Weight Watchers, zoals het Daily Dieet en Power Slim, zijn niet erg vooruitstrevend.

Weight Watchers is in mijn ogen echt uniek. Door hun ervaring van meer dan 50 jaar en hun kennis over gezondheid en afvallen, met het feit dat ze voortdurend wetenschappelijke onderzoeken over afvallen en gezondheid in de gaten houden, werkt dit dieetprogramma niet alleen goed om gezond te kunnen afvallen, maar laat jou nog steeds genieten van lekker eten.

Je vindt dit misschien ook leuk

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

Over de auteur: Laurens Helmstäter

Laurens is klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Hij heeft meer dan 10 jaar kennis en ervaring over hormonen, de spijsvertering, het metabolisme en het immuunsysteem. Sinds 2017 heeft hij een praktijk waar hij mensen helpt met allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten. Ook is hij aangesloten bij CAT, de grootste beroepsorganisatie in de complementaire geneeskunde.

12 Reacties

 1. franciska

  ik wil wel afvallen en ik moet afvallen,het luk niet zo.ik wil binnen tweeweken zeker 10kilo af gevallen zijn.ik kan niet na een sportschool geen geld er voor.

  Antwoord
  • Sil

   Binnen 2 weken 10 kg afvallen gaat je niet lukken! Ik raad het je ook niet aan want stel dat het je wel lukt dan zit het er waarschijnlijk binnen no time weer aan.
   Je levensstijl veranderen op een manier wat bij jou ligt. Het afvallen zou niet snel gaan maar het resultaat is blijvend!

   Antwoord
 2. Muisje

  Of je zou koolhydraatarm moeten eten. dat gaat wel snel. Maar zodra je ermee stopt komt je flink aan.

  Antwoord
 3. Mien Peters

  Ik ben lid geworden en ik ben 14 geleden begonnen.
  Ik was de eerst 3 dagen 1700 gram afgevallen.
  4 Dagen later heb ik me weer gewogen en er was niets meer af.
  Weer een week verder, ben ik 1200 gr aangekomen.
  Ik kom meestal zo rond de 26 a 27 punten.
  Ook hou ik er rekening mee dat ik bij het diner geen koolhydraten eet.
  Wel pak ik in de avond nog 200 ml halfvolle melk.
  Wat doe ik verkeerd?

  Antwoord
  • Laurens Helmstäter

   Beste Mien,

   Als het goed is kan het Weight Watchers programma je precies vertellen wat je fout doet. Persoonlijk zou ik de 200ml melk vervangen met thee of water. Melk bevat namelijk suikers en thee en water zijn calorievrij.

   Antwoord
  • Geela

   Wat je fout doet: je eet te weinig. Als je de 30SP niet haalt, val je niet af met WW. Je bent er een goed bewijs van 🙂 lees eens mee in de app op #connect, stel er je vragen, het zal snel beter gaan.

   Antwoord
 4. Sil

  Wat belangrijk is is dat je alle punten opmaakt. 30 is het minimum wat iemand krijgt dus je moet of meer eten of vollere producten pakken. Daarnaast moet je voldoende vocht tot je nemen. Zo’n 2 liter per dag.
  Hou er ook rekening mee dat gewicht schommelt. Met warm weer hou je meer vocht vast, menstruatie wat er aan komt waardoor je meer vocht vast houdt.
  Eet je erg zout?
  Probeer één keer per week te wegen en hou dat gewicht aan.

  Antwoord
 5. Astrid

  Goedenavond.

  Ik ben met dit programma 1x 35 kilo in minder dan 1 jaar afgevallen, let wel..ook door flink bewegen!
  Na 10 jaar nog 1x keer geprobeerd, ik was n.m. door medicijn gebruik erg veel aangekomen, helaas lukte het toen niet,1 vanwege medicijnen en 2 door te weinig bewegen.
  Ik ga het binnenkort weer doen nu ik heb gelezen dat mijn ”materiaal” nog steeds up to date is!
  Ik hoop echt dat het deze keer weer net als 10 jaar geleden met lichaamsbeweging EN zonder medicijnen weer zal werken.

  Antwoord
 6. Nelleke

  In 1 jaar tijd ben ik van 72 kilo afgevallen naar 66 dankzij weight watchers. De oude methode (flexipoints)
  Gewoon met een oud boodschappengidsje via Marktplaats.
  Of zelf uitrekenen 🙂
  In het weekend eet ik lekker van alles. Bammetje nutella, klein bordje friet en een lekker shippie.
  Daarom gaat het niet hard maar dat is mijn eigen keus.

  Maar de kilo’s blijven er af en het is niet echt dieeten of hongerlijden. Maar de slechte dingen voor de goede vervangen 🙂
  Tussendoor neem ik bijv. een grote bak magere yoghurt met een banaan. In de middag een bak magere kwark met een appel als tussendoortje.

  Da’s toch veel lekkerder dan zo’n zielige eierkoek 😀

  Kaas heb ik afscheid van genomen en ga nu voor kip/kalkoenfilet, 20+smeerkaas, rosbief, rookvlees enz op mijn boterham of cracker.
  Rundergehakt? Dat kan nog beter…spagetti maken met geruld tartaar. Mijn tienermeiden proeven het verschil niet :p

  Succes allemaal

  Antwoord
 7. marja blad-brouwers

  ik ben lid voor het leven moet ik dan nog betalen voor een online cursus.

  Antwoord
 8. Miriam Jaspers

  Toen ik mijn abonnement na drie weken wilde opzeggen, dus vóór het einde van de maand, was het bedrag voor de volgende maand al afgeschreven. Toen ik erover belde vertelden ze mij dat ik 10 dagen voor de nieuwe periode had moeten opzeggen. Dit is nergens in de voorwarden terug te vinden! Toen ik hierom uitleg vroeg terwijl ik de voorwaarden voor mn neus had, werd tot drie keer toe de hoorn erop gegooid door de telefonische informatrice! Zo onbeschoft en onbuigzaam! Pure geldklopperij!

  Antwoord
 9. Kitty

  Ik wil gaan afvallen, maar heb daarbij wat ondersteuning nodig. Ik woon in Almere, heb je een tip waar ik me aan kan melden voor coaching?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *